Inspirasjon og tips, Kommunikasjon

10 000 timer på samme beite?

Share

Det sies at det tar rundt 10 000 timer for å bli skikkelig god i noe. Men hvordan bør du egentlig bruke disse timene? Det hender at man mister både fokus og motivasjon hvis man ikke inspirerer seg selv, så her er en metode som kanskje kan dra deg opp av hengemyren.

Gresset er annerledes på den andre siden

Mest sannsynlig (og forhåpentligvis) driver du med noe du liker. Du er kanskje AD, programmerer, designer, rådgiver, utvikler, tekstforfatter, planner, eller noe annet som gjør at du får lyst til å stå opp om morgenen. Du er sikkert ganske god også, og du har sannsynlig lyst til å bli bedre i det du gjør. Da har du kanskje hørt om Malcolm Gladwells beryktede 10 000 timer du må gjennom med praktisering og jobbing for å bli skikkelig grisegod. Men hvis for eksempel du – som jeg – er tekstforfatter, betyr det at du og jeg må skrive i 10 000 timer?

dan-20130412130343432119-620x349


Ja. Og nei. Det må skrives under en lav og høy sko, og til tider natt og dag for å bli god. Ræva i stolen foran maskinen. Tastetaste. Anskaffe briller. Men på et tidspunkt går du tom. Taket er truffet. Du trenger på flere måter påfyll, og kanskje spesielt faglig og inspirasjonsmessig. Da titter du muligens litt i en bok eller går en tur. Så sjekker du kanskje hvem som vinner verdens-beste-kjæreste-konkurransen på Facebook, før du etter en meter scrolling havner på Twitter, klikker rundt på noen linker og plutselig sitter du her og leser dette. Og hittil er du ikke så mye klokere. Men det skal vi prøve å rette på.

The key to good decision making is not knowledge. It is understanding. We are swimming in the former. We are desperately lacking in the latter.

La oss ta et eksempel.

”Kasper” hadde jobbet som grafisk designer i lang tid og var happy med det. Men etter hvert stagnerte utviklingen hans. Han hadde nådd et kreativt tak han ikke klarte å trenge gjennom, og uansett hvor mange inspirasjonssider og Facebook-oppdateringer han shufflet gjennom så kom han seg ikke videre. Hadde han nådd de 10 000 timene sine? Langt i fra. Ikke at noen faktisk teller disse timene (utenom Marathon og økonomen) men han følte seg ikke ferdig som grafisk designer på noen som helst måte.

Så datt det inn et oppdrag i byrået. Radiospotter skulle skrives. Kunden virket morsom, Kasper tenkte ”hvorfor ikke” og prøvde å skrive et par spotter i de stundene han normalt sett hadde sonet ut på Pinterest. Han rådførte seg med tekstforfatteren, planneren, rådgiveren og andre når han kunne, og til slutt hadde han noen spotter som han sendte med gjengen inn i kundemøtet. Ingen av spottene ble valgt, verken hans eller tekstforfatterens. Men for Kasper betydde det svært lite, fordi han hadde oppdaget en ny kreativ drivkraft: Tekst.

Så begynte han å smelte sammen sin nyervervede fascinasjon for det skrevne ord sammen med sine skills innen grafisk design, som igjen endte opp med at han lærte seg å animere sine egne og andres tekster i After Effects, som igjen endte opp med å bli en visuell løsning for den samme kunden. Typ noe ála dette:

 

Nå har du hengt med lenge nok, så nå fortjener du et poeng:

Veien videre

Våre fag henger sammen i en tett klase og påvirker hverandre. Hvis du som grafisk designer begynner å skrive litt på siden, eller du som programmerer lærer deg å designe enkle skisser i Photoshop, så øker du ikke bare din egen kompetanse, men du setter fart på din egen kreative utvikling. Du åpner en ny boks med verktøy som gir deg påfyll i form av flere idéer og muligheter å leke med, og det øker din egen forståelse for yrket du er i. Du kan vise hva du mener på flere måter. Og er du heldig så har du en god del flinke mennesker rundt deg som mer enn gjerne deler kunnskapen og ferdighetene sine med deg. Bare pass på å del noe tilbake. Delt kunnskap smaker best.

Og hvis du er lysten på begynne å skrive, så har jeg et tips som får i gang skrivehånden:

  1. Velg en kjent, avdød person på Wikipedia (eller en ting funker også, som for eksempel flass eller dopapir.)
  2. Gjør en del research om nevnte person (du er allerede på Wikipedia. En god start.)
  3. Opprett en Twitter-profil for den kjente personen, og bli hans/hennes stemme. Hva vil han/hun si og fortelle? Hvilke kommentarer ville personen hatt til ting som skjer i dag? Gjør personen dagsaktuell igjen, gjerne med din egen personlige vri. Et godt eksempel er kontoen til Alexander Kielland.
  4. Mens du leker og eksperimenterer med dette, lærer du faktisk litt om tonalitet og merkevarebyggende tekst, hva som funker og hva som ikke funker (både for deg og ”merkevaren” du har skapt), noe som er greie ting å kunne hvis du skal skrive for en kunde. Og du har det attpåtil gøy.

ACYGPH

Leonardo da Vinci kommer til å elske Twitter 

Forhåpentligvis preker jeg til koret og du driver allerede med noe annerledes på si enn det du gjør til hverdags. Men kanskje er det noen i dette koret som har fått lyst til å lære seg enda et nytt vers eller to.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Helge Svendsen

28 år gammel tekstforfatter fra Stavanger. Etter å ha forvillet seg til USA og Stockholm er han tilbake på norsk jord, nærmere bestemt Oslo. Ta en titt på portfolioen hans, eller følg han på Twitter.