Animasjon

12 prinsipper for animasjon – 4. Klemme & strekke


Share

Vil du lære deg animasjon? Disse artiklene er et godt sted å begynne. Dette er den fjerde av tolv artikler om de grunnleggende prinsippene for animasjon. Denne gangen skal vi se på bruken av klemme og strekke i animasjon.

De 12 grunnleggende prinsippene for animasjon ble utviklet av “The Nine Old Men”. Det var de legendariske animatørene til Walt Disney som jobbet der fra starten av 1930-tallet. To av dem; Ollie Johnston og Frank Thomas, introduserte de 12 prinsippene i 1981 da de utgav boken “Disney Animation: The Illusion of Life”. Hovedmålet med prinsippene er å få en realistisk, troverdig og ikke minst en attraktiv animasjon.

 1. Timing
 2. Slakke inn & slakke ut
 3. Buer
 4. Klemme & strekke
 5. Forventning
 6. Følge gjennom & overlapping
 7. Sekundær handling
 8. Overdrivelse
 9. Rett frem & positur til positur animasjon
 10. Iscenesettelse
 11. Solid tegning
 12. Appell

 

4. Klemme & strekke

Disney mener at klemme og strekke er det viktigste prinsippet de oppdaget. Det brukes til å vise vekt, fleksibilitet og volum. Det kan også få animasjonen til å virke mer naturlig, livlig og interessant. Til og med steinharde objekter kan ha klem og strekk, da for å skape en illusjon av akselerasjon, hastighet eller et hardt slag.

Dette prinsippet er noe mange forbinder med tegneserie animasjon, da det ofte er er brukt for å få frem en komisk effekt. Alle levende skapninger deformerer på en eller annen måte, så den brukes minst like mye i realistisk animasjon, det er bare mer subtilt brukt.

Ansiktet har enorm fleksibilitet og bruker derfor en god del klemming og strekking i dialoger eller for å vise følelser. En sinna person trekker hele ansiktet innover mot midten, mens en overrasket person vil åpne opp ansiktet og strekke det høyt.

klikk

kjh

Den blå ballen har klem og strekk, noe som gjør animasjonen mer organisk og den føles bedre for øyet. Det blir også laget en illusjon at den er i større fart og treffer veggen hardere. Den røde er helt fast og blir livløs i forhold.

klikk

kjh

Klemme og strekke kan også blir representert igjennom bevegelsen til en karakter, slik som i dette hoppet. Her er det leddene som skaper klem og strekk.

 

 

Mestre klemme & strekke

En viktig regel med klemme og strekke er å alltid holde volumet i objektet. Hvis den klemmes ned bør den også strekke seg utover, ellers kan det virke som om objektet vokser eller krymper.

Når det blir for stor avstand mellom hvert bilde kan det bli en strobeeffekt på animasjonen; det ser ut som det hakker. Hvis man strekker objektet blir det mindre avstand og strobeeffekten blir redusert eller helt borte. Du kan se det litt i den første animasjonen, der den røde ballen strober i starten når den har høyest hastighet.

Alt på ansiktet påvirker hverandre, du bør ikke animere bare en del. For eksempel når man skal smile går munnen og kinnene opp, øynene lukkes litt og øyenbrynene opp. Hvis du da bare hadde animert munnen, så hadde det sett urealistisk ut eller kanskje litt psykopatisk ut.

 

 

 

 

BONUS HUSKEREGEL
Naturlige pupper = Klem og strekk
Falske silikonpupper = Ingen klem eller strekk

klikk

kjh

 

 

Share

4 thoughts on “12 prinsipper for animasjon – 4. Klemme & strekke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Håvard Forland Isaksen

Håvard er en ivrig animatør som elsker stå på brett. Han er bosatt i Oslo, hvor han nå jobber som animasjons grafiker hos Schjærven Film. Håvard går bananas for flotte farge kombinasjoner og snåle karakterer.