Inspirasjon og tips

20+ Smarte snarveier i Illustrator


Share

Det finnes et helt arsenal av snarveier i Adobes programvare som forenkler hverdagen for grafisk designere, fotografer og alle andre som bruker programmene på daglig basis. Her har vi samlet noen av våre mest brukte snarveier i Illustrator. Kanskje kan du noen fra før, men forhåpentligvis er det noen nye tidsbesparende oppdagelser her. Vi har delt opp slik at du først får se snarveien til PC og etter parantes er snarveien til Mac. Vi elsker å oppdage nye snarveier som vi ikke visste om, så kommentér gjerne hvis du har noen gode tips.

Oversikt

ctrl+y

Gjør objektene til outlines

Slik at det blir lettere å holde oversikten over elementene i filen din ved å trykke Ctrl/Cmd+Y, du går tilbake ved å gjenta snarveien.

ctrl+1

Zoom snarveier

Utenom de vanlige Ctrl/Cmd++ og Ctrl/Cmd+- for å zoome inn og ut så har man Cmd+1 for å zoome til 100%, eller Cmd+0 for å se hele artboardet.

tab

Fjern forstyrrende paneler

Noen ganger trenger du større plass til å se det du jobber med på skjermen. Du kan da trykke Tab for å fjerne alle panelene. For å få de tilbake trykker du det samme.

zoom

Enkel zooming

Hold inn Ctrl/Cmd+Space og dra musen over området som du har lyst å zoome inn på. Legg til Alt/Opt for å zoome ut.

capslock

Gå inn i presisjonsmodus

Ved å slå på Capslock. Dette gir deg en annen markør som kan gjøre det enklere å treffe punkter på det du jobber med. Denne funskjonen fungerer på flere av verktøyene som ‘Pen tool’ og ‘Eyedropper tool’

Kopiering

alt copy

Enkel kopiering

Hold inne Alt/Opt når du flytter et objekt for å duplisere det.

ctrl+d

Enkel gjentagelse

Etter du har Alt/Opt flyttet et objekt, trykk Ctrl/Cmd+D for å utføre samme handling igjen. Fungerer flott i kombinasjon med roteringsverktøyet for å lage en blomst.

paste in place

Lim inn over

Når du har kopiert noe, trykk Ctrl/Cmd+F for å lime inn utklippet over det objektet du kopierte. For å lime det inn bak trykker du Ctrl/Cmd+B.

Guides

cropmarks

Slå på cropmarks

Skal du kutte ut noe og trenger cropmarks, men synes de er tiltak og lage? Frykt ikke; markèr objekt(ene)et og velg ‘Cropmarks’ fra ‘Effects’-menyen.

make guides

Lag guides

Har du behov for en guide som ikke er loddrett eller vannrett? Lag en form eller linje, marker den og høyreklikk for å velge ‘Make guides’.

smartguides

Smartguides

Smartguides kan være geniale å ha på når man trenger at ting legges på linje eller skal følge en grid. Men kan være irriterende når objektene klistres mot av og til ‘usynlig grid’ som illustrator finner. Slå dem heller av og på enkelt når du trenger dem. Ctrl/Cmd+U.

rulers

Rulers

Kan slås av og på ved å trykke Ctrl/Cmd+R.

units

Forandre units

Units kan lett forandres ved å høyreklikke på Rulers.

Genrelle tips

ctrl klikk

Velg objekter som er gjemt bak et annet

Et enkelt og genialt triks hvis du har mange objekter som ligger oppå hverandre: Hold inne Ctrl/Cmd og trykk på haugen av objekter, du kan da markere objekter som er lengre bak, men ikke nødvendigvis synlig. Trykke flere ganger for å velge objekter lenger bak.

offset path

Forstørre og kopier med millimeterpresisjon

Gå inn på Object – Path – Offset path. Her kan du både duplisere og forstørre/forminske objektet samtidig. Bare putt et minustegn foran ‘Offset’ verdien for å forminske.

group ungroup

Group – ungroup

Ganske basic, men flittig brukt snarvei. Ctrl/Cmd+G for å gruppere, og Ctrl/Cmd+Shift+G for å bryte opp gruppen.

select same

Velg alle like objekter

Noen ganger ønsker man å markere alle objekter i dokumentet som har samme farge for å gjøre en fargeendring. Du kan da trykke på det ene objektet som har denne fargen og gå i menyvalget Select – Same. Du kan da velge mellom samme farge, stroke, blending mode eller opacity.

shift+x

Bytt om på fill og stroke fargen

Bytt om slik at ‘fill’-fargen blir til ‘stroke’-fargen. Bruk bare X for å velge om ‘fill’ eller ‘stroke’ skal være aktiv. Hvis et objekt har en ‘stroke’ eller ‘fill’ eller begge deler kan du holde inne Shift samtidig som du trykker X for å bytte på de. F.eks stroke fargen blir fill fargen osv.

standard

Standard farge

For å tilbakestille fargevalget, trykk på D

space

Lettere ‘Handtool’

Hold inne Space for aktivere ‘Hand tool’ og enkelt manøvrere rundt.

stjerna

Forskjellige stjerner

Det er to forskjellige stjernemodeller under stjerneverktøyet i Illustrator. Prøv å hold inne Alt/Opt når du lager en. Her kan man også bruke piltastene for å få flere eller fære piler mens man drar ut objektet. Hvis du holder inne Ctrl/Cmd når du drar ut en av stjerneverktøyene så kan du også velge hvor langt ut spissene skal gå.

test av fonter

Test fonter

Marker teksten du skal skifte font på og marker fontnavnet i fontvalgmenyen. Bruk deretter piltastene opp og ned for å teste fonter enkelt.

triangle

Hvordan lage en trekant?

Leter du etter trekant? Vel frykt ikke, den er der, bare litt gjemt. Bruk ‘Polygon tool’ trykk en gang på artboardet slik at du får opp en dialogboks. Her kan du velge hvor mange kanter du har lyst at polygonet ditt skal ha.

round corners

Etterjustere runde hjørner

Angrer du på at du lagte et rektangel istedet for et avrundet et. Gå til Effect – Stylize – Rounded corners for å etterjustere dette.

unused

Rydd opp i swatches

Har du så mange ubrukte swatches at du har mistet kontrollen? Se i dropdownmenyen på swatches-panelet og velg ‘Select all unused’ og fjern de ved å trykke på søppelikonet.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.