Inspirasjon og tips

8 produktivitets-applikasjoner for Mac


Share

Det finnes mange applikasjoner som kan hjelpe deg å arbeide raskere og mer effektivt. Ikke alle slike kommer billig. Til dette innlegget prøvde vi å finne det beste utvalget av billige eller gratis produktivitets-applikasjoner for Mac som vil hjelpe deg å jobbe mer effektivt. Vi dekker applikasjoner som hjelper deg å dele filer, gir deg oversikt over kalenderen eller bruke keyboard snarveier til alt du vil.

Dropbox

Pris: Gratis med betalte tilleggsfunksjoner
Utgiver/utvikler: Dropbox

Dropbox er nok en applikasjon de fleste kjenner til. For de som ikke kjenner til den er det en desktop/web applikasjon som lar deg dele dokumenter, bilder, videoer etc. på en enkel måte. Den ble utviklet i 2007 av to MIT studenter som var lei av å maile filer til seg selv for å kunne jobbe på en annen maskin. Dropbox lar deg sette opp mapper som du kan dele med alle slags forskjellige enheter. Det er perfekt om du jobber fra flere maskiner eller hvis du vil dele større filer seg imellom på jobb eller blant venner. En applikasjon det er vanskelig å klare seg uten når du har begynt å bruke den.

Dropbox - produktivitets-applikasjoner for Mac

Dropbox lar deg ha delte mapper på datamaskinen din. Du velger selv med hvem, og hvor mange de skal deles med.

Dropbox - produktivitets-applikasjoner for Mac

Hvis du logger inn på nettsiden deres kan du få tilgang til alle filene selv fra en datamaskin som du ikke har delt det med før.

 

Calendar

Pris: Gratis/Calendar Plus kr 105,-
Utgiver/utvikler: Qbix, Inc

Calendar er en menylinjeapplikasjon som synkroniserer informasjon fra iCal. En kalender på menylinjen er absolutt noe jeg trenger, da jeg liker å kunne sjekke datoer, møter og diverse, regelmessig. Dette er noe jeg vil ha rask tilgang til og mange andre kalenderapplikasjoner, som iCal, er tunge og derfor treige. Calendar ligger alltid i menylinjen, og du er bare et museklikk unna en dropdown meny med den nåværende måneden. Hvis det er en hendelse oppført på en bestemt dag, vil du se en liten farget sirkel – bestemt farge avhenger av hvor den er hentet fra. Hvis du ønsker deg mer, som å kunne sjekke værmeldingen eller kanskje hendelser og bursdager fra Facebook, kan du også betale rundt 100 kr for Calendar Plus. I tillegg til iCal kan du da også synkronisere med Facebook og Google kontoer.

Calendar er dessverre en read-only applikasjon som betyr at du kun kan lese synkronisert informasjon fra andre plasser. Om du dobbeltklikker på en hendelse vil den åpnes i iCal, hvor du kan endre eller åpne nye hendelser. Hvis du heller ønsker å kunne redigere dette rett i menylinjen, kan det være verdt å sjekke ut Fantastical, som kommer med en litt høyere prislapp.

Calendar - applikasjoner til Mac

Du får lett tilgang til kalenderen din i menybaren

 

LittleIpsum

Pris: Gratis
Utgiver/utvikler: Dustin Senos

LittleIpsum er en gratis menylinjeapplikasjon som genererer latinsk full tekst. Dette er en funksjonalitet som publiseringsprogram som Adobe InDesign har hatt i mange år til bruk som placeholder tekst. Når du jobber i andre program som ikke har den, er denne applikasjonen lett tilgjengelig i menylinjen der du kan kopiere ut ord, setninger eller til og med hele paragrafer til klippboardet og enkelt lime det inn som placeholdertekst i applikasjoner som kan behandle tekst.

LittleIpsum - applikasjon til Mac

Med to klikk kan du kopiere ord, setnninger eller hele paragrafer fra menybaren.

LittleIpsum - applikasjoner til Mac

Når du har kopiert den mengden tekst du ønsker kan det limes inn i en hvilket som helst applikasjon som man kan jobbe med tekst i.

Alfred

Pris: Gratis/Powerpack £15
Utgiver/utvikler: Alfred App

Av alle applikasjonene på listen i dag er Alfred min absolutte favoritt. Kort sagt er Alfred en applikasjon som lar deg søke etter filer på maskinen din eller nettet. Den åpnes i et lite søkevindu ved hjelp av en keyboard snarvei. Gratis versjonen integreres med innebygde applikasjoner på maskinen din som Calculator og Dictionary slik at du kan søke på stavelser i ord eller regne ut regnestykker. Den integreres også i søk på vanlige nettsteder som Google, Wikipedia, Amazon og Youtube, bare for å nevne noen. Du kan også lukke applikasjoner ved å skrive ”quit” etterfulgt av navnet på applikasjonen, og restarte maskinen eller tømme søppelkurven ved å skrive ”restart” eller ”emptytrash”

Det beste med dette programmet er at det er open source, slik at om du kjøper Powerpack kan du legge til en hel del tilleggsfunksjoner kalt Workflows. Dette er utviklet av brukere og kan være ting som at du kan Twitre, styre Spotify, navigere mailen eller ganske enkelt sjekke været. Etter å ha brukt det nå i en måned kan jeg ikke forstå hvordan jeg har klart meg uten tidligere.

Alfred produktivitets-applikasjoner for Mac

Hvis du laster ned Spotify wokrflowen kan du styre musikken med Alfred.

Alfred - applikasjoner for Mac

Du kan finne filer eller åpne filer ved å starte søket med “find” eller “open”.

Alfred produktivitets-applikasjoner for Macsjoner for Mac

Du kan sjekke været der du bor etter at du har valgt lokasjonen din. Oslo vist her.

 

MenuMate

Pris: Kr 21,-
Utgiver/utvikler: Alice Dev

Hvis du er en stor fan av keyboard snarveier slik som meg, kan denne applikasjonen være noe for deg. Jeg bruker stort sett snarveier så mye jeg kan, men i noen tilfeller må du inn i menylinjen for å velge funksjoner som ikke har dette. Her kommer MenuMate inn i bildet. Det du gjør med MenuMate er å velge en keyboard snarvei eller musetast som gjør at du vil få en kopi av menylinjen ved siden av musepekeren. Deretter kan du bruke enten musen eller piltastene på keyboardet for å bevege deg nedover i menyene. MenuMate går raskt og knirkefritt så det vil nok øke produktiviteten din om du tar den i bruk.

MenuMate - produktivitets-applikasjoner for Mac

MenuMate gir deg muligheten til å åpne menybaren til f.eks. Illustrator hvor du vil på skjermen ved bruk av en snarvei.

 

ColorSnapper

Pris: Kr 35,-
Utgiver/utvikler: Koolesache

Når du jobber som grafisk designer, fotograf eller webdesigner jobber du med farger hele tiden; å plukke farger fra diverse kilder er derfor viktig. Tidligere måtte jeg åpne Photoshop for å plukke en farge, men det blir ganske tungvint og treigt i lengden når du heller kan bruke en applikasjon som denne. Den ligger lett tilgjengelig i menylinjen. Du kan bruke en selvvalgt keyboard snarvei for å åpne applikasjonen og plukke farger som lagres til klippboardet.

ColorSnapper - produktivitets-applikasjoner for Mac

Du plukker en farge fra hvor som helst etter at du har åpnet applikasjonen med en keyboard snarvei.

ColorSnapper - produktivitets-applikasjoner for Mac

Den siste fargen du plukket blir lagret på kilppeboardet men du kan også se tidligere plukte farger ved å trykke på ikonet i menylinjen.

 

TotalFinder

Pris: $18,-
Utgiver/utvikler: Binaryage

Stort sett er jeg svært fornøyd med de innebygde applikasjonene i Mac iOS, men noen ganger savner jeg visse funksjoner. En av de tingene jeg savnet var muligheten til å kunne åpne nye vinduer for Finder i tabs. Det er nettopp dette Totalfinder gjør. Applikasjonen går direkte inn i Finder og legger til funksjonaliteter. I tillegg til å gi deg tabs lignende de du har i en nettleser som Safari eller Chrome, har du muligheten til å bruke dual mode. Dette aktiverer du med en snarvei og lar deg vise to Finder-vinduer side om side, noe som kan være veldig greit om du vil sammenligne innholdet. Prisen ligger på omtent kr 100,-, så hvis du er usikker har du muligheten til å teste den under en 14-dagers prøveperiode.

TotalFinder - produktivitets-applikasjoner for Mac

Dual mode lar deg se to mapper ved siden av hverandre for å sammenligne.

TotalFinder - produktivitets-applikasjoner for Mac

Du får tabs lignende de du har i en nettleser som Safari eller Chrome.

 

Eggscellent

Pris: Gratis
Utgiver/utvikler: Monocle Society

Blir du lett distrahert og har en tendens til å utsette ting? Da kan denne applikasjonen være noe for deg. Eggscellent som enda er i beta er en tidtaker applikasjon som er basert på Pomodoro teknikken. Den lever i menylinjen i en liste der de øverste er nyeste. Når du legger til en ny oppgave eller setter en som aktiv, vil du få en drop down undermeny hvor du kan justere forventet tid det vil ta.

Når en oppgave er valgt, trykker du på “Start”-knappen nederst i vinduet som starter tidtakeren, og det vil dukke opp et lite vindu hvor du kan se din fremgang. Best av alt så integrerer Eggscellent med Apple sin innebygde Reminders. Hvis du synkroniserer den tar den over hele ”to do” listen din og markerer punkter som gjort etter hvert som du gjør de.

Alt i alt en bra applikasjon om du trenger noe for å holde deg fokusert når du arbeider.

Eggscellent - applikasjoner til Mac

Den gir deg både en timer på skjermen men også i menybaren.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter