Typografi

9 iPhone applikasjoner for type-geeks


Share

Det er en fantastisk spennende tid vi lever i nå, hvor man kan ha en hel verden i lommen sin via smarttelefoner. For bare noen få år siden var det utenkelig å ha alle de funksjonene en kan ha på sin telefon i dag. Flere av disse applikasjonene finnes nok til Android-telefoner også, men her skal jeg gi dere en liste over mine favoritt typografi-applikasjoner til iPhone. Jeg beundrer Apple sitt slagord ”There is an app for everything” da det virkelig gir mening når man ser hvor mange brukbare applikasjoner en kan finne.

Her får dere en liste med mine åtte favoritter som er både morsomme men også har en funksjonell verdi, i tilfeldig rekkefølge.

1. What the Font

Pris: Gratis
Utgiver: myFonts
Utvikler: Bitstream Inc. dba MyFonts

Denne applikasjonen kommer fra myFonts som kurerer og produserer fonter av høy kvalitet. Lurer du på hvilken font som er blitt brukt på en plakat eller et CD-cover eller hva som helst? Det eneste du trenger å gjøre er å ta et bilde av teksten, for å så fortelle den hvilke bokstaver som er hva. Den søker deretter gjennom et rikt bibliotek av fonter og gir deg en rekke alternativer på hva det kan være. Man kan så trykke seg inn for å få mer informasjon og den vil blant annet gi deg en link til hvor man kan få kjøpt fonten. Hvis en ønsker å vente med å kjøpe den kan man også enkelt få sendt informasjonen til sin email-adresse for å huske det senere. En bra ressurs for de som ser en font som de virkelig vil ha, eller hvis man bare ganske enkelt er interessert i hvilken font som ble brukt på den plakaten!

What the Font interface

2. The Typography Manual

Pris: 28 kr
Utgiver/utvikler: Justin Stahl

Denne applikasjonen som er et personlig prosjekt fra Justin Stahl er en super referanse-guide å ha i lomma. Innholdet er nok til å fylle en 60-siders bok og den går gjennom alt fra historien om typesetting, anatomi, terminologi og teknikker i tillegg til den siste informasjonen om typografi på web. I tillegg til en glosebok så har den også bilder som viser anatomi/terminologi, og regler som beskriver hvordan man bruker typografi riktig. Med andre ord alt en type-geek eller typografi-interessert vil trenge rett i sin lomme.

Typography Manual interface

3. Font Combinations

Pris: 14 kr
Utgiver: Bon Communications Inc

Font Combinations gjør ganske enkelt det du tror. Som grafisk designer jobber man med og kombinerer sammen fonter hver eneste dag, og denne applikasjonen lar deg prøve tusenvis av kombinasjoner mellom heading og brødtekst med flere av de mest kjente fontene gjennom historien. Når man åpner applikasjonen så kommer det opp en side som viser ’lorem ipsum’ tekst med heading sammen med brødtekst. Man har to valg. Hvis man bare er ute etter nye idéer så kan man trykke en knapp som viser tilfeldige alternativer for både header og brødtekst. Om man vet hvilken font man vil bruke som header eller brødtekst kan man finne det manuelt for å så enten få den andre tilfeldig eller ved å bla gjennom listen av fonter. Hvis man finner en kombinasjon man liker kan man ta et screenshot som lagres i bildemappen til telefonen. Font Combination er også integrert med Twitter slik at man også kan twitre resultatet. En bra applikasjon som kan gi deg inspirasjon og idéer til nye kombinasjoner mellom fonter.

Font Combinations interface

4. FinDaFont

Pris: 21 kr
Utgiver: Dafont.com
Utvikler: Vasileios Akoinoglou

For de som ikke kjenner til dafont.com så er det en nettside som tilbyr gratis fonter til nedlasting. Denne applikasjonen lar deg søke gjennom deres rike bibliotek, og på samme måte som på nettsiden kan man søke ved bruk av stikkord eller ved å velge kategorier. Når man blar gjennom biblioteket av fonter har man også muligheten til å legge inn sine egne bokstaver, noe som er hjelpsomt om man vil se spesifikke bokstaver uten å måtte gå inn på selve font-informasjonen. Når man finner en font man liker kan man trykke seg inn for å få mer informasjon. Her kan man ved et knappetrykk enten sende den til en email-adresse eller bokmerke den slik at den lagrer seg i ’Bookmarks’. For studenter som ikke har råd til å kjøpe fonter så er dafont.com en fantastisk ressurs, og denne applikasjonen er veldig grei til å søke gjennom biblioteket.

FinDaFont interface

5. The Font Game

Pris: 14 kr
Utgiver/utvikler: Justin Stahl

For alle som er glad i typografi er dette et veldig morsomt spill. Det tester kunnskapene dine samtidig som du har det gøy. Man kan spille enten Font Game der man skal gjette hvilke fonter som kommer opp eller Terminology Game der man skal gjette hva terminologien for de forskjellige delene på bokstaver er. På begge versjonene kommer det opp et bilde av hva man skal gjette sammen med fire svar alternativer. Man kan velge mellom vanskelighetsgradene ”Somewhat difficult” som egner seg for nybegynnere, ”Rather difficult” med litt mer variasjon eller ”Exceedingly difficult” som gir deg en god utfordring. Det er over 1000 fonter inkludert så det vil nok være en utfordring selv for eksperter. Dette er min favoritt-applikasjon da det er en fantastisk kjekk måte å teste typografikunnskapene sine samtidig som man lærer.

The Font Game interface

6. Fontagious

Pris: Gratis
Utgiver/utvikler: Duncan A. Campbell

Fontagious er et spill der man blander sine film-, tv- og musikk-kunnskaper med typografi-kunnskaper. Man får opp diverse ord skrevet i en font fra en kjent film, tv show, band eller varemerke som man skal gjette seg fram til innen 20 sekunder. På disse 20 sekundene forandrer ordet seg og gir deg ledetråder til hva det kan være. Spillet varer i 2 minutter og man får poengsum basert på hvor raskt man svarer. Et kjempegøy spill å spille alene eller for å utfordre sine venner.

Fontagious interface

7. Fontly

Pris: Gratis
Utvikler: Brendan Ciecko

Hvis du er glad i vintage typografi er dette noe for deg. Det er en foto-applikasjon der man tar bilder av typografi på skilt, bygninger, vegger og alt annet i den urbane jungelen. Ved bruk av ’Location Service’ på din telefon så blir det plassert på et kart slik at alle som bruker denne applikasjonen kan finne denne plassen. Etter at man har tatt bildet så må man først skrive inn hva som står skrevet i tillegg til å gi den en eller flere kategorier som ’faded’, ’metal’, ’serif’ osv. I tillegg til å være en iPhone-app er det også en web-applikasjon der man kan gå inn å se på kartet med bildene. Denne applikasjonen er laget for å utforske, tagge og dele typografien rundt oss. Det åpner en hel verden av  nydelig typografi for interesserte der man kan gå rundt og finne inspirasjon. I øyeblikket jeg skriver denne posten så finnes det kun tre tags i Norge inkludert min ’Skredderiet’ i Stavanger, så jeg håper at dere alle vil være med å starte å tag’e og dele typografien i vårt kjære land.

Fontly interface

8. Kern

Pris: 7 kr
Utvikler: FORMation

Et ganske enkelt spill om man vil drepe litt tid. Det fungerer litt som Tetris der man skal plassere en bokstav som er på bunnen inn i et ord som kommer ovenfra uten å skape uønskede ligaturer. Målet er å komme så nær en perfekt kerning som mulig, og siden ordene kommer i forskjellige punkt-størrelser så vil det gi deg forskjellige poengsummer etter hvor tidlig du slipper bokstaven og hvor stor punktstørrelsen er. Det er ikke lett om man ikke har et perfekt øye og en stødig finger. Spillet er veldig simpelt og nørdete, men jeg tror dette er noe enhver type-geek kan more seg med i noen timer.

Kern interface

9. Typography*Star

Pris: Gratis
Utvikler: Naina Software

Dette er et typografisk huskespill basert på de mest kjente fonter og typografer. Det finnes i fire forskjellige vanskelighets grader med stor variasjon og det kreves en del kunnskap for det vanskeligste. Spillet er delt opp i en grid på 3×4. Man åpner en brikke om gangen og skal forsøke å matche den til en annen brikke. Første level skal man bare matche to bokstaver fra samme font, men det blir fort vanskeligere da man skal matche bokstav med både fontnavn og typograf senere i spillet. Alt i alt er designet på applikasjonen ok og dette vil gi deg noen timer med moro mens man lærer litt.

Typography Star interface

 

Har jeg glemt å nevne noen kule eller morsomme typografi iPhone applikasjoner?  Kommenter gjerne under.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter