Grafisk Design

Det beste av: Norske Cd-cover 2012


Share

Nå som julesesongen er i gang og et nytt år ringes inn ville jeg legge sammen en liste med de som – etter min mening – er de feteste Norske cd-coverne. Slik går julehandelen litt lettere, dersom det er flere som kjøper en cd basert kun på omslaget da? Innlegget er også ment som en ”best of”-artikkel for Norske cd-cover i 2012. Disse cdene er dømt ut i fra design og ikke nødvendigvis personlig musikk-smak.

Jeg kicker innlegget i gang med ’Sexual Harassment’ fra Turboneger som jeg trekker frem blant annet på grunn av at de har brukt logoen til Turbojugend, fanbasen til turboneger, på coveret. Tøft gjort og flott gjennomført. Som en digresjon så synes jeg at ’Party Animals’ er det tøffeste av Turbonegers cover.


Videre har jeg gått litt vekk fra hardrock/punk og tatt med Susanne Sundfør sitt ’The Silicone Veil’. Et veldig stilfylt og rent cover som muligens har hentet inpirasjon fra Peter Saville sitt design for Joy division ’Unknown Pleasures’.


Er stor fan av rent og minimalistiskt design, noe som er grunnen til at jeg har med Nico D ’ Coming from the cold’. Nico D er en rapper/reggea-artist, men har et cover som ikke skriker dette. Kred for å prøve noe nytt med denne sjangeren, og for å gjennomføre det bra.


Hele Norges Morten Harket har også kommet med et album i år, ’Out of my hands’, og har et cover som er egentlig veldig stilig, selv om jeg syns det er litt kleint. Jeg liker det rene utrykket med bra kernet typografi og en lækker ligatur.Det kan virke som om designeren bak Oslo Ess sitt ’Verden på nakken, venner i ryggen’ har hentet litt inspirasjon fra Morten Harket sitt album. Men det er ikke grunnen til at det er med i dette inlegget, det er mest på grunn av den analoge fremgangsmåten coveret er laget på, palettkniv hvis jeg ikke tar helt feil. Det er ikke bare Oslo ess som har brukt analoge metoder i år, Hanne Kolstø har med sitt ’Flashblack’ har brukt et veldig absurd maleri som cover uten noe tekst på fronten.


Er ikke helt sikker på om jeg liker det eller ei, men tar det med for å ha en ”segway” til Åge Aleksandersen sitt album ’Lirekassa’ som også er malt.


’Lirekassa’ må være et av de herligste coverene jeg har sett, og er et veldig retro, eller 70-talls cover, at det egentlig kom ut i 1977 kan ha noe med denne saken å gjøre, men det kom på vinyl i år, så jeg tillater det, dessuten så er det jo dritfett.

Maria Solheim sitt ’in the deep’ er også et fint et, synd at jeg ikke fant et høyoppløselig bilde av dette coveret. Til gjengjeld kan dere få spotify linken


Terje Gewelt sitt ’Spindrift’ er kanskje ikke malt men er fremdeles ganske så stilig, jeg mimrer tilbake til Keane sitt ’Under the iron sea’ kanskje ikke så veldig likt men ville bare dra frem Big Active sitt fremdragende cover serie.
Virker som om at trendene i år (hvis du tar vekk alle coverene som har det typiske portrettet)har vært å holde coveret relativt enkelt og minimalistisk, med typografien i hovedsete, eventuelt så kan det bare være de jeg har sett på. Nå det er sagt så mener jeg, hvis jeg tar med alle coverene jeg har sett fra Norske band/artister i år at. ’Ti liv’ til Dumdum Boys er det beste.


Et veldig orginalt, stilrent og bra utført cover, dette i sammenheng med at singlene står i stil med albumcoveret så er dette en verdig vinner, jeg har dessverre ikke klart å finne utav hvem som har designet det, og kan derfor ikke dele ut premien.

Share

2 thoughts on “Det beste av: Norske Cd-cover 2012

  1. Fint med en inspirasjonsblogg som dette, men jeg skulle ønske noe mer informasjon/refleksjon av det som blir vist, fremfor en oppsummering av hva man allerede ser. Hvem laget coveret? Hvordan ble det laget? Hvilke trykkteknikk ble brukt? Litt faglig tyngde løfter så enormt!

    • Hei Martin
      Takk for kommentar, ditt ønske er registrert, skal ta det til etterretningtil neste innlegg
      Setter alltid pris på konstruktiv kritikk og kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.