Intervju

Blank Poster

Share

Korte deadlines, trange budsjetter og en haug av restriksjoner. Dette er kjente ord for de fleste i den kreative bransjen. Selv om det kan føles begrensende, er nettopp disse faktorene med på å pushe oss til å komme opp med de lure idèene, til å arbeide frem kostnadseffektive resultater, ja – rett og slett til å skape de smarte løsningene for kunden.

Noen ganger derimot, er det godt å bare gjøre akkurat det man føler for. Vi i Spetakkel har tatt en prat med tre karer som har startet et prosjekt for nettopp dette formålet; å få utløp for den kreativiteten som er gjenværende når arbeidsdagen tar slutt. De lager plakater på ukentlig basis med tilnærmet null restriksjoner – kun ett ord forholder de seg til, men også dette er ganske fritt for tolkning. Prosjektet kalles Blank Poster.

blank_poster_handout_02 copy

 

umerOle Ødegaard arbeider som grafisk og motion designer, for øyeblikket som freelancer fra Tromsø, og han har en fortid i NRK. Som designer beskriver Ole seg selv som utforskende og eksperimentell av natur, sånn sett passer et prosjekt som Blank Poster veldig bra.

 

umerUmer Ahmed er opprinnelig fra Pakistan men har bodd i Norge i snart 11 år. Han studerer Grafisk Design ved Westerdals Oslo Act, hvor han fullfører sin bachelorgrad i 2016. Umer er opptatt av å pushe grensene når det gjelder estetikk og hierarki, og han har en brennende interesse for typografi, posterdesign og redaksjonell design.

 

anders Anders Bakken startet sine grafisk design-studier ved NKF Oslo, og fullførte en bachelorgrad ved RMIT i Melbourne. Nå bor Anders i Berlin hvor han jobber som grafisk designer for Studio Hausherr. Anders forteller at han har stor interesse for å utforske nye teknikker og utfordre seg selv, og han liker å jobbe analogt når muligheten byr seg.

 

Hallo gutta, takk for at dere tok dere tiden til å snakke med oss! Først og fremst; fortell om Blank poster.

Blank Poster er en platform hvor man ukentlig kan lage plakater basert på et tilfeldig generert ord. Alle som deltar baserer sin plakat på ukens tilfeldige ord som er den samme retningslinjen for alle deltagere. Tolkingen av ordet er opp til hver enkelt og man har da en uke på å løse oppgaven visuelt før man får et nytt ord igjen neste uke.

janar_siniloo_blank_poster_he-731x1024

HE

Hva er grunnen til at dere startet Blank Poster,
og hva er målet?

Grunnen er ganske enkel; vi følte behovet for en plattform der en kan utøve kreativitet uten særlige restriksjoner. Det finnes allerede en hel mengde nettsider hvor man kan publisere sine arbeider, men de er for det meste kuraterte og har en viss stil som favoriseres og trekkes frem. Med Blank Poster har vi strøket kurateringsprosessen da det fjerner mye av den uproduktive og restrikterende selvkritikken.

Hvor lenge har dere holdt på?

Det går meget bra med Blank Poster! Vi har hatt en veldig artig vekst. Det har nå gått 82 uker og vi har nettopp gjennomført vår første plakatutstilling i München i samarbeid med magasinet Kon, hvor vi fikk inn like under 300 plakater. Nå ser vi fram til nye og spennende prosjekter i 2016.

Er det slik at andre kan sende inn postere? Hvordan gjøres det/hvor finner man ukens ord?

Ja, det er et åpent prosjekt hvor alle som ønsker kan delta. Man finner ukens ord ved å gå inn på nettsiden blankposter.com. Der kan man også se de tidligere ordene som man forøvrig også kan lage plakater av.

Har dere fått mange innsendte postere fra andre folk?

Blank Poster består nå av over 700 plakater totalt, og det er fascinerende å tenke på at disse antagelig ikke ville blitt laget dersom denne platformen ikke var til stede. Det har kommet inn plakater fra over 278 unike deltakere fra ca. 50 land. Deriblant Canada, Belgia, Sveits, Estland, og mange flere.

svvfvvs_blank_poster_space_03-731x1024

SPACE

signe_vej_ugelvig_blank_poster_decay-731x1024

DECAY

Hvor lang tid bruker dere på hver poster?

Umer
Det varierer veldig fra person til person. For min del så liker jeg ofte å ikke stresse med det og la det gå naturlig. På den andre siden så setter jeg også noen ganger deadlines for å bli ferdig med en eller flere plakater. Jeg har brukt mindre enn 30 minutter, og også opp til 2 uker for å lage en plakat.

Ole
For min egen del varierer dette veldig. Og jeg opplever arbeidene jeg gjør for Blank Poster som strengt personlig, og som et snitt av moduset jeg er i når jeg lager plakaten. Kanskje er det en veldig spesifikk ide jeg ønsker å utforske, kanskje er det en teknikk jeg har plukket opp på. Det å få arbeidet publisert har en katalyserende effekt; det gjør det enklere å gå videre og lære mer.

Anders Noen ganger får jeg ideen tidlig og begynner med det samme, men for det meste bruker jeg en eller to kvelder. Det kan også ta 1 time noen ganger dersom jeg har konseptet klart.

Trekk frem en favorittposter!?

janar_siniloo_blank_poster_french-731x1024

FRENCH

Ole
En av mine favoritter kommer fra Estiske Janar Siniloo, og plakaten hans til ordet French. Denne plakaten viser en spennende fargebruk og formsans, med harde former i typografien satt opp mot runde former i bakgrunnen. Det som interesserer med denne plakaten er hvor godt den fungerer på tross av en veldig utradisjonell bruk av 4 farger.

jonas_stry_blank_poster_senior-731x1024

SENIOR

Anders
Jeg syns prosessen og utførelsen av Jonas Stry’s Senior er artig da han egentlig leste ordet feil og trodde det skulle være Señor. Han lagde dermed ordet i en spansk bartestil og endte opp med et veldig godt resultat.

anders_bakken_blank_poster_fish-01-731x1024

FISH

Umer
Vanskelig å velge en favoritt, kanskje litt klisjé svar, men jeg blir inspirert av alle plakater som blir sendt inn siden alle har personlige måter å tolke disse tilfeldige ordene på. Men det er en jeg husker veldig godt laget av Anders for ordet “Fish”. Den fikk meg til å le helt sykt siden den er så random!

Hva føler dere at dere har fått ut av
prosjektet så langt?

Ole
Plakatene jeg har laget til Blank Poster har bidratt til at jeg gir litt slipp på ønsket om å perfeksjonere i absolutt alle aspekter av arbeidet mitt. Jeg har erfart at perfeksjonismen kan være til hinder. I tillegg har jeg fått utvidet mitt visuelle repertoar som jeg igjen kan bringe inn i andre prosjekter.

Umer
Masse! Som jeg nevnte i et tidligere svar så er tanken bak dette prosjektet akkurat det å utfordre seg selv til prøve ut nye teknikker og stiler. Jeg har blitt enig med meg selv at jeg skal alltid (ok, så ofte som mulig) prøve å gjøre noe analogt for hver plakat. Jeg er elendig til å tegne, men har begynt å gjøre det oftere siden vi startet med Blank Poster prosjektet. Tegne, skanne tegningen, male over, skanne det igjen og så redigere litt i Photoshop, du har mulighet til å gjøre absolutt hva du vil og det synes jeg er en veldig befriende følelse.

Anders
Ja helt klart! Jeg forsøker å utforske nye teknikker hver gang og utfordrer meg selv til å tenke nytt. Utover selve plakatdesign delen kan jeg jo fortelle at jeg i forrige uke holdt en presentasjon om Blank Poster for designklassen ved Lette-Verein i Berlin. Lærerinnen deres hadde satt av en hel uke hvor elevene kunne lage sine egne plakater som en del av studiet. Så ved innleveringsdagen var jeg på besøk for å fortelle litt om prosjektet og for å gi tilbakemeldinger samt svare på det de hadde av spørsmål. Det var veldig lærerikt og det å gjøre slike ting er et spennende nytt steg for prosjektet.

Det høres bra ut. Takk for praten og lykke til videre med prosjektet!

Gå inn på hjemmesiden deres for å se alle bidragene.

 

mischa_koop_blank_poster_kill-731x1024

KILL

marina_gulova_blank_poster_space-731x1024

SPACE

malwin_bela_huerkey_blank_poster_space-731x1024

SPACE

marco_vinicio_blank_poster_decay-731x1024

DECAY

stephanie_delbecque_blank_poster_space-731x1024

SPACE

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Marius Wathne

Marius Wathne er Art Director og Partner i Oslo-baserte Studio Fusentast på Grünerløkka, glad i typografi, infografikk, pakningsdesign, og alle visuelt tiltrekkende løsninger som kommuniseres på en enkel måte.