Grafisk Design, Illustrasjon, Kommunikasjon, Reklame, Typografi

Bytter ut whisky med saft

Share

– Vi ante ikke hvor Ytre Arna var, men da vi kom hit ble vi helt frelst!

Spetakkel har tatt turen til et gammelt fabrikklokale i bydelen Arna utenfor Bergen. Fabrikken, som en gang var en gammel bomullsfabrikk, har store rom med gamle vinduer, perfekt til kreative fellesskap, akkurat slik man ser på film. Fabrikken huser en rekke ulike firmaer, der et av dem er Reklamekollektivet.

– For et år siden tok vi en high five og bestemte oss for å satse på egen virksomhet, sier prosjektleder Susanne Svendsen. Sammen med art director, Thomas Dahl Birkeland, samlet hun noen av de beste medelevene fra Norges Kreative Høyskole i Bergen og startet opp Reklamekollektivet uten så mye som et rødt øre på konto.

– Det ble mye lapskaus i fjor sommer da vi pusset opp. I starten var det spleiselag som gjaldt, ler Isabelle Svalland, også art director i firmaet.

Reklamekollektivet

reklamekollektivet_pressebilde

Rett fra skolebenken

Alle i Reklamekollektivet gikk rett fra studier ved NKH til jobb i kollektivet. På nettet så de at i Ytre Arna, et sted de knapt hadde hørt om, fantes det billige lokaler til leie. Lokalene var perfekte og etter en sommer med hard jobbing, var det åpningsfest i august 2013. For å vise seg frem inviterte de folk fra reklamebransjen, lokalpolitikere og folk fra andre arbeidsplasser i Arna og Bergen til festen. Det funka bra!

1- tegneserie-invitasjon

I forkant av åpningsfesten laget kollektivet tegneserier hvor de inviterte til fest. De tegnet byrålederne som superhelter, og sendte personlige tegneserier til flere byråer i Bergen. Her er et bilde av Tom Emil Olsen i Kind.

– Vi har blitt godt kjent med de i bygda her. Blant naboene våre har vi designmerket Oleana og en superflink møbelsnekker. Det er hyggelig å utveksle lokale ressurser, sier grafisk designer Peder Hiis.

I en bransje med hard konkurranse, skiller Reklamekollektivet seg ut når det gjelder pågangsmot og stå på-vilje blant nybegynnere.

– Vår merkevare er at vi er unge og friske og kommer rett fra skolebenken. Vi er ikke redde for å feile, forteller Susanne. Alle rundt bordet er enig i det, og man merker at disse folka er fulle av kreativitet og skapertrang for det de holder på med.

Det siste året har de fått mange kunder som ønsker unge, nye og smågale folk til sin markedsføring. – Kundene gir oss frihet til å utvikle oss, sier Susanne. – Det heter ikke kunder, det er vennene våre, fastslår Thomas.

6 - slippen-forside

7 - slippen-inni

BI Bergen sin studentavis. Reklamekollektivet har laget design og layout.

Varierte oppdrag

– Vi får tillitt fra veldig mange forskjellige bransjer, noe som er veldig lærerikt og spennende. Dette er kanskje fordi vi har brukt mye tid på å bygge opp en leken merkevare. Effekten av dette har vi sett tydelig etter jul, sier Thomas, som suppleres av Peder: – Folk tror på oss, de vil at vi skal lykkes.

Som kollektiv jobber de både individuelt og sammen på prosjekter. Lærdom fra NKH om tilbakemeldinger og brainstorming er tatt med inn i jobbhverdagen.

– Dessuten leker vi mye, nettopp for å få de sjeldne ideene. – Voksne har så mange realistiske begrensninger, man må være barnslig nok til å se ideene i rare ting, sier et enstemmig kollektiv.

I det siste har de laget alt i fra reklamefilm til nettmagasin og har lært seg å svitsje modus et par ganger om dagen.

– Man må sette seg inn i en bransje på veldig kort tid. Samtidig er det ikke fagfeltet man matcher på med kundene, men personligheten, smiler Peder, før han fortsetter: – De fleste av våre kunder, eller venner som vi kaller det, vil ha noe helt nytt og ungt.

2 - emetra

Emetra er et selskap som jobber med utvikling av helsefagsystemer. Reklamekollektivet hjalp dem med merkevarestrategi og laget illustrasjoner til den nye nettsiden deres.

Bekjentskap

Kollektivet har vært gjennom flere prosesser når det gjelder å bli kjent med andre byråer. De synes det er viktig å heie hverandre frem i stedet for å tråkke hverandre ned. De vil gjerne samarbeid med andre og er ydmyke i forhold andre byråer til bransjen.

Samtidig får de mange henvendelser fra folk som ønsker å jobbe hos dem. For øyeblikket har de inne 18 år gamle Erik Djupvik, en sprek praktikant fra videregående som jobber som front-end utvikler.

– Vi vil alltid ha inn unge folk rett fra skolebenken slik at vi stadig utvikler oss, sier Susanne.

Reklamekollektivet vet at de ikke kan spille på rett fra skolebenken som merkevare for alltid og holder nå på å bygge opp porteføljen. Enn så lenge er de fortsatt unge og serverer saft og ikke whisky til kundene sine på møtene.

– Vi synes det er viktig å endre den Mad Men-stilen litt, ler Thomas.

3 - utetrend nettside

5 - utetrend identitet

4 - utetrend brand

Utetrend har vært en aktør i utelivsbransjen i Bergen i flere år. Høsten 2013 spurte de Reklamekollektivet om hjelp til sine planer om å lage et nettmagasin. Kollektivet utformet ny identitet, nettmagasin og lanseringskampanje.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Ingvild Festervoll Melien

Fotograf og geograf med utdannelse fra UiB, NKF og Fudan/Yunnan University i Kina. Bor i Bergen der hun jobber i eget fotofirma. Ingvild liker symmetri og arkitektur og er hobbyplystrer