Grafisk Design, Illustrasjon, Typografi
Share

I år, som ifjor, vil vi hedre de de beste norske CD-coverene fra året som gikk. Her er en liste over de som vi synes holder det høyeste nivået, samt en uoffisiell vinner.

Til å begynne med har vi funnet frem Blodig Alvor sitt ‘mørkets frembrudd’, et stilig cover som setter stemningen bra for albumet. Det er illustrert av Remi Juliebø, som også går under navnet Painbucket. Det er et cover som er fint illustrert og har en godt overordnet stil, men får et lite minus for tittel-typografien som ikke står så veldig godt til resten av forgrunnen. Sjekk mer av Remi sine arbeider på behance siden hans.

Blodig-Alvor

Videre har vi King Midas sitt siste album ‘Rosso’ , som enkelt og greit betyr rødt. Vi synes det er veldig kult at de har prøvd seg på noe litt annerledes, noe man ikke ser hele tiden. I og med at dette omslaget er så orginalt utført synes vi også at typografien burde vært skreddersydd. Omslaget er designet av bandets egen Earl McNorth med håndarbeid fra hans kone Mary McNorth.

king midas

Det er ikke bare gutta i King Midas som skal ha kred for å involvere seg i designet av omslaget. Truls Heggero sitt ‘Trvls‘ laget av Christer Karlstad. Et omslag som viser Truls selv i munnen på en bjørn, et veldig freeky bilde, som setter an tonen for musikken som kommer. Med en ellers enkel og grei typografi, plassert i en runding i hjørnet noe som ser ut til å ha væt en trend i året som var. Sjekk ut mer av Christer Karlstad sine arbeider på christerkarlstad.com.

truls

1001 hjem‘ til Lars Vaular, er vel ett av de omslagene som har fått mest oppmerksomhet i 2013, mye takket være kodingen til Magnus Holder Bjørk i Værsågod. Illustrasjonene til Mikael Fløysand er det heller ikke noe å si på, veldig bra utført prosjekt som en helhet og som enkelt prestasjoner, musikken inkuldert.

1001

Mens vi svever over temaet illustrasjon, så bør vi ta opp Kvelertak sitt ‘Meir’. En strålende utført illustrajsons jobb av John Dyer Baizley. Omslaget er egentlig et 13 fargers silketrykk på 50 x 70cm, trykket på Crane Lettra 100% cotton pearl white papir, med et opplag på 193 stk. Kvelertak har like så greit bare tatt vekk all typografi og det funker godt når man har en så fin illutrasjon. Eneste som kan trekke dette ned er vel at det er et kunstverk som er kuttet ned til cd format, uten at du legger merke til det før du blir fortalt det. John er forøverig den sammen mannen som har laget coveret til Flight of the conchords sitt ‘I told you I was freaky’. Sjekk ut mer av John Dyer Baizley på Aperfectmonster.

screenprint

meir

Siste omslag vi skal ta med i år, og det som ble kåret til årets cover 2013 av Spetakkel, er…

The Low Frequency in Stereo sitt ’Pop obskura’ Her er alle kluter lagt til og vel så det. Petri Henriksson er mannen bak omslaget som sammen med teamet i Blank Blank studio og fotografen Sirio Magnabosco ønsket å gjøre noe utenom de dagligdagse datamaskinene, penner og papir. Vi tok for stikkord som “betong”, “brutalisme” og “forfall” blandet med vage hint av Sovjet, retrofuturisme og romfart, sier Petri. Det endte opp med at de satte opp en 2,5×2,5m stor svartmalt flate og murte opp et typografisk landskap for så å rive det ned igjen. Men samtidig dokumentere hele bygge/rive prosessen og med minimal etterbehandling ble dette til plateomslaget og merch. Det hele skjedde i løpet av to dager, forteller Petri og avslutter med “Moro!”.
Sjekk ut bakomfilm

case3

case2

case

low frequency
the_low_frequency_in_stereo_pop_obskura2
Vi i Spetakkel synes dette omslaget er det beste som har kommet ut av norske albumomslag i 2013, dette på grunn av det er en enorm dybde i omslaget, de har ikke bare tatt et bilde og lagt på en fint type. De har heller laget alt fra bunn av, med musikken, følelsen til abumet og det ferdige resultatet i tankene. Det vises også at det er lagt veldig mye arbeid inn i prosjektet, noe som er med på å løfte dette prosjektet til nye høyder og som kommuniserer budskapet til albumet før du i det hele tatt har åpnet det for å ta ut cd’en.

Det har selvfølgelig vært mange andre bra album og omslag som har kommet ut i 2013, men i en slik artikkel så må man velge ut noen som man trekker frem. La oss få vite hva dere synes, hvem burde vinne, og hvem burde også få være med i artikkelen?

Share

5 thoughts on “De beste norske CD-cover 2013

  1. John Dyer Baizley spiller ikke i Kvelertak og har aldri gjort det. Han spiller dog i et amerikansk band ved navnet Baroness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.