Grafisk Design, Typografi

Fontcase – Test av font-administrasjon for Mac


Share

Jeg har nå testet ut Fontcase som er utviklet av Bohemian Coding. Dette er et font-administrasjonsprogram for Mac som hjelper deg å holde orden på fontene du har. Ettersom en stor del av grafisk design-yrket er bygget rundt typografi så vil det å holde orden på fontene dine spare masse tid når biblioteket har begynt å vokse.

Gutenberg sin tid handlet det å jobbe med skrift og fonter om håndarbeid der man manuelt plukket ut bokstaver og satte sammen ord, men i dag sitter de aller fleste på en datamaskin. Det finnes også mange tusen flere skrifttyper i dag enn da Gutenberg trykte den første bibelen, og det kommer nye nesten daglig. Jobber man som grafisk designer er det da helt klart et stort behov for å ha et font-administrasjon program for å holde orden på de fontene man har installert på datamaskinen sin.

Apple sin egne Font Book

Jeg har siden jeg kjøpte min første Mac for noen år siden nøyet meg med å bruke det innebygde font-administrasjon programmet Font Book som har fungert helt fint. Programmet gir deg muligheten til å lage collections som jeg har brukt til å lage både genrer som ’sans-serif’ og ’serif’ men også tags som ’rounded’ eller ’vintage’. Alt har da ligget som collections i en kolonne på venstre side i programmet som man enkelt kan bla igjennom. Fordelen med dette er at disse samlingene er integrert i andre Mac-utviklede programmer som Text Edit og Pages. Når man trykker på en font vises relevant informasjon om den, i tillegg til en helt grei preview av bokstaver eller glyphs. Viktigst av alt om man har flere hundre eller tusen fonter er at man også har muligheten til å skru av og på fontene som er installert på systemet. Dette er greit hvis man vil slippe å bla gjennom alle fontene man har hver gang man jobber i programmer som InDesign og Illustrator, men det vil også gjøre maskinen raskere om man skrur av fonter man sjeldent bruker.

Best av alt så er jo Font Book gratis siden det er et innebygd program som alle Macer har, og dette gjør det attraktivt om man ikke har et massivt bibliotek eller behov for noe bedre.

Fontcase – iTunes for fontene dine

Det finnes helt klart mange font-administrasjonsprogrammer for Mac med varierte priser, men etter litt research falt valget mitt på Fontcase. For det første er det mye rimeligere enn programmer som Suitcase Fusion og Font Explorer X Pro, med rundt halve prisen. Fontcase har også et veldig tiltrekkende brukergrensesnitt som kan minne om iPhoto, iTunes og andre Apple-utviklede programmer. Dette gjør det er ganske enkelt å bruke om man er vant med Mac. Hvorfor Apple-utviklede Font Book har valgt å ikke gjøre det synes jeg er merkelig.

font-administrasjon

Font-administrasjon

Som i Font Book har også Fontcase muligheten til å lage collections, men det brukes på en litt annen måte. Jeg bruker collections til å gruppere fonter fra forskjellige kunder og prosjekter jeg jobber med slik at jeg enkelt kan skru av og på disse etter som jeg bruker det eller ikke. Mens man i Font Book må bruke collections til å lage kategorier, kan man kategorisere fonter ved hjelp av genrer, tags og collections, men også etter både type-designere eller type-foundries. Flere av disse kategoriseringene vil være innebygd i fontfilene man laster ned, men man kan også lage egendefinerte genrer og tags. En stor pluss til dette programmet er man kan rangere fontene sine som i iTunes; fra én til fem stjerner, hvilket gjør at du alltid kan ha favorittene dine lett tilgjengelig. Når du først kjøper og laster ned programmet vil det ta litt tid å kategorisere alle fontene man har, men etter at dette har blitt gjort er det fantastisk enkelt og oversiktlig å finne fram fonter.

font-administrasjonfont-administrasjonfont-administrasjon

Teste ut fontene

Én ting som jeg liker veldig godt i Fontcase som ikke var mulig i Font Book er muligheten til å teste ut fontene i noe de kaller Typesetter. Dette er noe du åpner i et eget vindu som gir deg sjansen til å teste fonter og font-kombinasjoner. Du kan taste inn en web-adresse for å enkelt endre og teste ut fonter på en nettside fra biblioteket ditt, men det jeg liker best er selve typesetteren. Der får du en side med en tittel og sub-tittel sammen med brødtekst i enten én eller to kolonner. For å endre fonter taster du det inn manuelt eller så kan du bruke ”drag and drop” der du drar fonter fra biblioteket inn i typesetter. Vakkert design og funksjonalitet med en clean preview gjør at dette er noe som mange kan forelske seg i. I tillegg til å sjekke ut fontene i typesetter kan man også plukke ut en font og printe ut en preview av denne, som kan gjøre det enklere å ta et valg av fonter og sammenligne. Når du blar gjennom fontene dine i biblioteket kan du også plukke ut flere samtidig for å sammenligne disse.

font-administrasjon

Oppsummering

Til tross for at den ikke har funksjoner som lar deg se keyboard-shortcuts til glyphs, eller Unicode-navnet til fontene, slik man kan i Suitcase Fusion og Font Explorer X Pro så er den enkel å bruke og har et vakkert design. Til prisen på kr 250,- får du mye for pengene om du ser etter et font-administrasjonsprogram som er mer brukervennlig og gir deg en bedre preview av fonter enn Font Book.

Eneste grunnen til at jeg ikke gir den full pott er at når man lager collections, tags, genrer eller andre kategoriseringer så er ikke de integrert med andre Mac-innebygde programmer som Pages og Text Edit, slik som Font-book gjør. Om man allikevel ikke bruker disse noe særlig så har det ingenting å si.

Min samlede vurdering:
 9/10

Fontcase kan kjøpes og lastes ned via App Store.

Mer lesestoff om programmet

http://font-manager-mac-software-review.toptenreviews.com

http://www.macstories.net/mac/fontcase-2-0-rewriting-the-rulebook-on-typography/

http://mac.appstorm.net/tag/fontcase/

…og en tutorial video for å bli litt kjent med programmet.

http://www.youtube.com/watch?v=XunVnDIRf5c

Har noen testet ut noen andre font-administrasjonsprogrammer til Mac som fungerer bedre?

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter