Fotografi

Fotomanipulering med Eirik Malmo


Share

Fotomanipulering er en stilig og fascinerende teknikk som ikke nødvendigvis er bundet til Photoshop og datamaskiner. Dette er en teknikk som er utbredt blant kunstnere, spesielt ser man dette i romantikken og nasjonalromantikken på midten av 1800-tallet. Kunstnere gikk ut i fjell og mark for å skissere naturen, for så å ta seg friheten til å plukke og mikse fra skissene sine når de satt seg ned og malte.

Denne teknikken fikk sin rennesanse med lanseringen av Photoshop, da det ble lettere å bruke elementer fra forskjellige bilder og sette de sammen til et nytt bilde. Plutselig trengte du ikke lengre å mestre malekunsten, eller fomle med saks og kniv i et mørkerom i timesvis for å skape et nytt motiv.

Jeg har snakket med en ung utøver fra den digitale versjonen av kunsten, Eirik Malmo. I dette intervjuet fortalte han meg litt om utstyret han bruker, hvor han finner bildene sine fra og hvordan han skisserer og går frem når han lager manipulasjonene sine.

Malmo tar så godt som alt av det materialet han bruker til fotografiene sine selv, men noen ganger når det er noe som mangler, så bruker samboeren hans Inga Rossing (også utdannet fotograf) å bidra med det hun har i sitt arkiv. – Det er viktig å få riktig lysretning og stemning på bildene som skal lappes sammen, forteller Malmo.

Videre forteller han at hvis han ikke har mulighet til å selv ta bilde av det han trenger, så er DeviantART, Flickr og Stockvault fine plasser til å finne bilder som man kan bruke til privat arbeid uten å måtte betale.

Jeg ble veldig inspirert av fotokollasjene til Malmo, og synes det er ekstra stilig at han legger ut videoer som viser prosessen på Vimeo.

Layer For Layer XIII – Midnight from Eirik Malmo on Vimeo.

Først vil jeg gjerne vite hvor lenge har du holdt på, hvor har du studert og hvor pleier du å jobbe?

Jeg har i 5 år vært aktiv med å lage bilder, og har da studert illustrasjon på Norges kreative fagskole i 2 år, også fagfotografi i 2 nye år på Norsk fotofagskole. Begge studiesteder er i Trondheim, dette er også hvor jeg gjør mesteparten av oppdragene jeg får gjennom min egen bedrift “Eirik Malmo – fotografi og visualisering”. Kontorlokalene og eget studio er derimot på Steinkjer.

Jeg lurer også på hva slags type utstyr du bruker. Hvilken programvare, kamera, linser og evt. tegneutstyr?

Photoshop er så og si hovedverktøyet! Til fotograferingen bruker jeg en ganske vanlig canon 5D markII med en Carl Zeiss 85mm. Jeg har også en hel rekke med mer spesialiserte linser som blant annet en 35mm tilt&shift til arkitektur og produktfotografering. I tillegg har jeg en 20mm til landskapsfotografering.

Når det kommer til tegning forteller Malmo at han bruker å starte idefasen med en svart kulepenn og en liten svart lærbok; han har en hel stabel av den typen han liker.

Så når jeg (og eventuelt kunden, dersom det ikke er et personlig prosjekt) har fått en konkret plan går jeg over til det digitale og tegner rett inn i photoshop med en Wacom Cintiq tegneskjerm.
Tegneskjermen er også verktøyet jeg bruker når jeg starter på selve foto-kompositten og setter sammen materiale jeg har fotografert.

Layer For Layer XI – Middle of Nowhere from Eirik Malmo on Vimeo.

Hvordan går du frem når du skisserer?

Jeg skisser veldig grove blokk-mennesker, -hus og -landskap med penn til å starte med, bare for å spikre ned for seg selv hva det er jeg vil ha i bildet og hvordan komposisjonen skal være. Deretter bruker jeg å undersøke om jeg kan skaffe eller lage innholdet til bildet før jeg produserer en litt mer detaljert skisse, som er den jeg viser frem til de jeg involverer for å ta bilde av – eller for.

Layer For Layer X – Who Is Your Carrier – Alternativ from Eirik Malmo on Vimeo.

Hvor finner du inspirasjon?

Den kommer noen ganger som lyn fra klar himmel når jeg gjør helt vanlige ting som å rydde leiligheten eller kjører for å hente noe. Andre ganger må jeg jobbe hardt for å oppsøke den, og da tyr jeg til å se på nettsider eller blogger for å finne nye ting laget av folk som er på toppen av sine respektive felt. Nettsteder som eksempelvis Behance og Deviantart. Jeg er også alltid på leting etter videoer om hvordan disse folkene bygger opp bildene sine og hva de starter med.

Malmo er ikke bare photoshop-magiker, han tar også veldig fine “ekte” bilder, sjekk ut arbeidene på hans hjemmeside, Behance , Deviantart og Vimeo.
Takk igjen for at du stilte opp Eirik.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.