Inspirasjon og tips
Share

Du ser det kanskje på en slitt murvegg, på en lyktestolpe eller på et el-skap. Små og store kunstverk i ulike varianter som er med på å tilføre Bergen noe unikt og kreativt.

 – Jeg ble overveldet da jeg kom til Bergen i 2000 og blant annet fikk se Dolk sin gatekunst. Etter hvert ble det så mye at jeg ville dele det med andre. Det forteller Walter Wehus, som startet bloggen ”Mot veggen” i 2009 der sørlendingen dokumenterer nesten alt av gatekunst som finnes i Bergen.

Wehus er sannsynligvis en av de i vestlandshovedstaden som har best oversikt over hva som skjer i gatekunstmiljøet i Bergen til en hver tid, men unntak av kunstnerne selv. Blant annet har noen lokale gatekunstnere gått sammen om å danne BSA, Bergen Street Art.

– Bergen Street Art, et kollektiv av lokale gatekunstnere, har skapt et fellesskap for gatekunstnere. De får folk til å snakke sammen og er aktive på å søke kommunen om støtte til ulike prosjekter de setter i gang, fortsetter Wehus.

Også Bergen kommune ser verdien i gatekunsten som finnes i byen og er veldig positive til nye prosjekter. De har laget en egen utredning- og handlingsplan for grafitti og gatekunst i Bergen frem til 2015. Sammen med BKK (kraftselskap) har kommunen invitert gatekunstnere, men også helt vanlige folk, til å dekorere 30 utvalgte el-skap rundt om i Bergen sentrum. Prosjektet kalles ”Elektrisk gatekunst” og er Norges første gategalleri.

– Bergen kommune vil skape Nordens sentrum for gatekunst. De ønsker at gatekunstnerne kan samarbeide med ulike gallerier og de gir for eksempel støtte til internasjonale kunstnere som kommer til byen for å dekorere, sier Wehus.

Walter Wehus tror at en av grunnene til at det florerer av god gatekunst i Bergen er at det er mange høyere kunstutdanninger i byen samlet på et geografisk lite område, samt at Bergen tradisjonelt er en veldig kreativ by. – Dessuten var jo Dolk veldig tidlig ute, noe som inspirerte mange av dagens gatekunstnere, supplerer Wehus.

– I dag er Argus den nye Dolk. Han er veldig aktiv og eksperimenterer med ulike teknikker og stensiler. Han går heller ikke galleriveien som noen av de andre gatekunstnerne nå gjør, sier Wehus. Han mener det er ca 20 aktive gatekunstnere i Bergen i dag.

Et fellestrekk for alle gatekunstnerne er at de operer under pseudonymer, derfor vet få hvem de er. Likevel har de fleste i byen kjennskap til gatekunsten ettersom den finnes nesten overalt.

Sjekk ut bloggen til Walter Wehus på http://www.motveggen.blogspot.no

 

El-skap-div-folk

El-skap diverse artister

Ukjent

Ukjent

Stank

Stank

Robert Joblonski

Robert Joblonski

Rita

Rita

RC

RC

RC

RC

RC

RC

Jaz

Jaz

Insurrectionize

Insurrectionize

Barnslig

Barnslig

Argus

Argus

Argus

Argus

Argus

Argus

Argus

Argus

Akay & Rae

Akay & Rae

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Ingvild Festervoll Melien

Fotograf og geograf med utdannelse fra UiB, NKF og Fudan/Yunnan University i Kina. Bor i Bergen der hun jobber i eget fotofirma. Ingvild liker symmetri og arkitektur og er hobbyplystrer