Grafisk Design

10 knakende gode & gratis skrifttyper: Sans Serif


Share

Det finnes et hav av gratis skrifttyper tilgjengelig på internett for enhver til å laste ned, hvilket kan være en verdifull ressurs enten man er student, driver frilans eller jobber i et stort, anerkjent byrå. Fordi skrifttypene er gratis er kvaliteten veldig varierende, eller er det omvendt; de er gratis fordi kvaliteten er diskutabel? Uansett, for å slippe å peile seg frem på egenhånd har vi satt sammen en liste med ti knakende gode skrifttyper som vi mener er verdt en titt, denne gangen Sans Serif.

Noen av skrifttypene er designet av etablerte typografer, andre kommer fra ubeskrevne blad. Noen av typene kommer kun i èn vekt, andre er tilgjengelig i hele familier. Noen er ment til bruk i overskrifter, andre til mengdetekst, men én ting har de til felles; de er gratis. Nyt dem!

 

Signika

Laget av: Anna Giedryś
År: 2010
Tegn: 260

signika

Signika er en elegant sans serif type med et rundt og unikt personlig preg, som hovedsaklig ble utviklet for bruk til skilting og lignende anledninger hvor god lesbarhet er alfa omega. Den kommuniserer budskapet på en utmerket måte, både på lang avstand, kort avstand, i stor skala og liten skala, hvilket følgelig gir den egenskapen til å kunne brukes også i mengdetekst.

Signika kommer i fire vekter, samt tilhørende negative versjoner som er marginalt tynnere. Dette er gjort for å unngå visuelle synsbedrag hvor negativ skrift har en tendens til å virke tykkere. Skrifttypen kommer med et rikt utvalg av tegn, og kan dermed brukes i de fleste Europeiske land. I tillegg er det inkludert en hel rekke piktogrammer, piler og kapitéler.

Last ned her

 

KanKin

Laget av: Alexey Frolov
År: 2012
Tegn: 137

kankin

KanKin er en “old style” sans serif skrifttype presentert i kontemporære kurver, hvilket gjør den velegnet til både retro og moderne design. Skrifttypen fungerer utmerket, i følge designeren, til både web- og digitalt design så vel som print.

Last ned her

 

League Gothic

Laget av: The League of Movable Type
År: 2009
Tegn: 201leaguegothic
League Gothic, en kondensert sans serif type som er en ‘gjenopplivelse’ som de kaller det, av den gamle klassikeren Alternete Gothic. Originalen ble laget i 1903 av Morris Fuller Benton for American Type Founders Company, et firma som gikk konkurs i 1993. I USA er alt arbeid som ble publisert før 1923 offentlig tilgjengelig, hvilket er grunnen til at The League of Movable Type ville, og kunne, lage en ny versjon av skrifttypen.

Last ned her

 

Casper Typeface

Laget av: Michael Chereda
År: 2012
Tegn: 582casper
Casper Typeface er en lekker, eksperimentell skrifttype med særegne linjer og har et stort bibliotek av tilgjengelige tegn.

Last ned her

 

Quicksand

Laget av: Andrew Paglinawan
År: 2009
Tegn: 185quicksand
Til tross for at den ble designet så sent som i 2008 kan man allerede kalle Quicksand en klassiker, den er lett anvendelig og gjør seg godt i mange forskjellige sammenhenger.  Hovedsaklig basert på runde former er det noe snillt og naivt over skriften uten at den blir for feminin for almenn bruk. Quicksand kommer i tre forskjellige tykkelser, der skriftens egenskaper blir mer og mer distinkte jo tykkere den er.

Last ned her

 

Museo Sans

Laget av: Jos Buivenga (Exljbris Font Foundry)
År: 2008
Tegn: 376musesans
Museo Sans er en stødig og lesbar skrifttype basert på velkjente Museo, egnet for ethvert bruk. Skrifttypen er basert på geometriske former og har lave kontraster, både i strektykkelsen samt x-høyden, og fungerer dermed utmerket på lang avstand så vel som i mengdetekst.

Museo Sans ble laget i 2008 av 

Last ned her

 

Myra

Laget av: Sergiy S. Tkachenko
År: 2012
Tegn: 401myra
Myra er solid skrifttype i tre tykkelser som i realiteten er all caps (majuskler), men er løst på en litt annen måte ved at minsuklene ser helt like ut som majusklene, bortsett fra at sistnevnte har en krøll, slik som M’en i bildet under. Myra, med sine små særtrekk gir en retro art deco-følelse.

Last ned her

 

Brisko Sans

Laget av: Dusan Jelesijevic
År: 2013
Tegn: 868brisko
Brisko Sans er en enkel, men samtidig karakteristisk skrifttype som kommer i fem tykkelser med tilhørende kursive versjoner. Den gir god leseflyt i større mengder, og har samtidig noen egenskaper som gjør den spennende nok til å brukes i mer fremtredende størrelser.

Last ned her (kun bold og bold italic er gratis)

 

Junction

Laget av: Caroline Hadilaksono
År: 2011
Tegn: 99junction
“Junction is where the best qualities of serif and sans serif typefaces come together”. Med former basert på Myriad, Meta og Scala er det slik designeren selv beskriver Junction – en vennlig og klar skrifttype som kombinerer det humane preget fra serif-skrifttyper med de enkle og effektive egenskapene til sans serif.

Last ned her

 

Static

Laget av: Slava Kirilenko
År: 2011static
Static er en kondensert skrifttype med lav x-høyde og baserer seg på runde former kombinert med rette linjer.

Last ned her

 

Share

En kommentar på “10 knakende gode & gratis skrifttyper: Sans Serif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Marius Wathne

Marius Wathne er Art Director og Partner i Oslo-baserte Studio Fusentast på Grünerløkka, glad i typografi, infografikk, pakningsdesign, og alle visuelt tiltrekkende løsninger som kommuniseres på en enkel måte.