Grafisk Design, Typografi

Hva er galt med Comic Sans?


Share

Comic Sans! Du ser den i logoer og på restaurant-menyer, du ser den på skilt på kontoret og på bursdagskortet moren din laget. Den er overalt! Men hva er egentlig galt med denne fonten? For å forstå det må vi gå tilbake til røttene for å se hvordan den ble til.

Comic Sans MS (mest kjent som bare Comic Sans) kan bli definert som en uformell sans-serif skript og ble designet av den tidligere Microsoft designeren Vincent Connare, som også står bak andre bemerkelsesverdige fonter, som for eksempel Trebuchet og deler av Wingdings.

Hunden som snakker med Times New Roman

Det hele startet høsten 1994 da han fikk tilsendt en betaversjon av Microsoft Bob. Dette var ett program som skulle være ekstra brukervennlig for folk som ikke var vant med å bruke datamaskiner, og grensesnittet var bygd opp rundt illustrasjoner av en hund som ga instruksjoner i en snakkeboble. Det Connare synes var litt pussig var at den formelle Times New Roman var blitt brukt, og dette passet ikke så bra inn med det ellers så appellerende og brukervennlige uttrykket som hadde blitt skapt. Connare som var en fan av grafiske noveller som The Dark Knight Returns og Watchmen ble inspirert av snakkeboblene til å lage en rund og mer vennlig skrift.

Comic Sans was designed because when I was working at Microsoft, I received a beta version of Microsoft Bob. It was a comic software package that had a dog called Rover at the beginning and he had a balloon with messages using Times New Roman…

Comic Sans type speciment

Fonten som på dette tidspunktet ennå enda ikke hadde fått navnet Comic Sans ble dessverre aldri inkludert i Microsoft Bob, men ikke lenge etter begynte utviklerne av Microsoft 3D Movie Maker å bruke den i deres tegneserie guider og snakkebobler. Etter Windows 95 ble den også inkludert som en av standard fontene i Microsoft Publisher og Internet Explorer, noe som gjorde at alle ikke bare kunne se den, men også bruke den.

Comic Sans på alle datamaskiner i alle hjem

Med Microsoft sitt mål på 90-tallet ”to put a computer on every desk in every home” har denne fonten spredt seg via diverse programmer, og blitt tilgjengelig for omtrent alle og enhver som eier en datamaskin i dag. Dette forklarer allikevel ikke hvorfor den er så populær og mye brukt. Så hva gjør egentlig at valget så ofte faller på denne fonten blant ”hverdagsdesignere”?

Comic Sans isn’t complicated, it isn’t sophisticated, it isn’t the same old text typeface like in a newspaper. It’s just fun — and that’s why people like it…

Frode Helland fra Monokrom sier at Comic Sans har gjort tre ting virkelig godt. – Den har truffet blink som “uformell” skrift. Den er tilgjengelig for så og si alle som har tilgang på en datamaskin, og den er nok mest sannsynlig den håndtekst-skriften som “rendres” skarpest på dataskjerm – særlig i små størrelser på eldre Windows-maskiner. Vincent Conarre er nemlig en av verdens dyktigste TrueType-hintere ifølge Frode.

Populariteten kan kanskje også forklares med at det er en helt unik font. Det er en font som egentlig ikke prøver å være en font! Den er vennlig, personlig og skiller seg svært mye ut fra de fleste andre standard fonter som følger med operativsystem og programmer. Den funker bra om man vil fremstå som litt mindre seriøs.


Et utdrag fra en presentasjon av Connare på ROFLThing NYC i 2009

En mini-dokumentar om Comic Sans laget av from Anita Brown.

Comic Sans-hatet

Comic Sans har mer enn noen annen skrifttype ført til stort oppstyr og meninger rundt valget av en font. Dens tilgjengelighet har ført til et hav av upassende bruk, og dette er nok på grunn av at den er så enkel og barnslig i sitt uttrykk. Så enkel at det ser ut til at den er blitt skrevet for hand av et lite barn. Helvetica som også kan ses overalt, kan man også kalle enkel, men den har noe sofistikert og “maskinlaget” sveitsisk over seg. Comic Sans gir deg bare et grimmase og skriker etter å bli printet i masse farger.

På slutten av 90-tallet ble Ban Comic Sans opprettet av to amerikanske designere etter at en kunde hadde krevd at de skulle bruke fonten på et oppdrag. Det hele startet som en spøk men det sprede seg raskt til å bli den største anti-font kampanjen vi har sett til dags dato. For noen år siden oppstod også Comic Sans Criminal som har som mål ”hjelpe folk som deg til å bruke Comic Sans riktig”. Frode Helland fra Monokrom sier også at man kan trekke fram flere tekniske feil ved fonten. – …luften inne i og mellom bokstavene er veldig ujevn; den er hverken konsekvent ruglete eller konsekvent rett i streken; noen tegn bærer preg av å være skrevet for hånd – andre limt sammen av deler (se for eksempel æ). Han sier også at selv om fonten rent teknisk holder kurvene på høyt nivå, er det estetisk verre; behandlingen av aksenttegnene er slurvete; noen overlappende former er ikke flatet ut for å spare filstørrelse som resulterer i feil rendering av bokstaver på Apple-maskiner.

bancomicsans

If you love it, you don’t know much about typography. And if you hate it, you really don’t know much about typography either and you should find another hobby.

Er det en ting Comic Sans har lært oss er det at valget av skrifttype er noe som betyr noe for folk. Da fonten ble laget i 1994 var det nok veldig få utenom faglærte som viste hva ordet font eller skrifttype betydde. Nå i 2013 tar alle beviste valg av fonter og farger enten de er bra eller dårlige. Sitatet over fra Connare illustrerer hvordan alle fonter har sitt bruksområde. Comic Sans som egentlig aldri var ment til å være en font vil for alltid være preget av den upassende bruken. Den passer best til den bruken eller misbruken den har og profesjonelle designere vil alltid hate den for det!

Referanser til videre lesing

I’m Comic Sans, Asshole
En morsom monolog skrevet av Mike Lacher for Creative Review
Why Comic Sans?
Connare sin egen statement fra nettsiden
What’s so wrong with Comic Sans?
BBC artikkel skrevet av Simon Garfield som også står bak boken Just My Type
The Vincent Connare Interview
Intervju med Connare fra manic.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter