Inspirasjon og tips, Kommunikasjon, Reklame

Hvorfor bli klovn når du kan bli ingeniør?

Share

En utgave av setningen over kan fra tid til annen ses i kommentarfelter og i diskusjoner på nett, ofte i sammenheng med temaet kreative utdannelser og yrker. Men bak setningen ligger en mangel på forståelse på hva kreativitet kan gjøre for samfunnet.

Den kreative skyteskiven

Av og til klatrer noen opp på barrikadene og skyter et ekstra skudd i baugen på yrker som ikke leter etter olje:

Vi må slutte med lystbetont utdanning og gå tilbake til behovsprøvd utdanning.

Nå skal ikke jeg vie så mye plass til Ståle Kyllingstad eller hans noe merkelige forslag til behovsprøvd utdanning. Det tar Elling Aarflot opp i større og bedre grad enn meg. Og for de som ønsker å dypdykke i dette temaet, anbefales den stadig mer aktuelle Sir Ken Robinson:

Jeg vil heller vri fokuset over på misforståelsen som renner gjennom kommentarfelt og tankerekker, nemlig at å utdanne seg til et kreativt yrke er det samme som å bli en mislykket kunstner på rullebrett. Det er tull å like å skrive, å tegne eller å danse. Det er ikke penger i det og heller ingen samfunnsnytte. Aller helst skulle vi alle tatt på oss kjeledresser og satt kursen ut mot Nordsjøen. Dette er en liten pekepinn, men fortsatt en pekepinn på at man har begynt å glemme verdien kreativitet bringer til samfunnet.

Klipp jobben og få deg et hår

For det gjør meg litt trist hvis noen tror at en kreativ utdannelse eller et kreativt yrke ikke har samfunnsnytte. Det gir inntrykk av at kreativitet er noe ekkelt som man helst skal stue inn i samme kommoden som nødbokseren. Kreativitet er det den gale/fulle onkelen din lider av på konfirmasjonen til broren din.

En setning som går igjen i de fleste kreative utdannelser er at man må huske på at man ikke redder verden. Og det er sant. Ingen sykdommer blir kurert hvis noen skriver en nydelig brødtekst, designer en logo eller tar en salto med splitt. Men hva skjer når et samfunn glemmer verdien av kreativitet?

Innovasjon er det første som stopper opp. Man evner ikke å tenke utenfor de gitte rammene, fordi det gir ikke mening. Man har fått rammene sine av en grunn. De skal følges, for her er det ikke plass til å tulle og eksperimentere. Deretter blir det forferdelig kjedelig å gå ut på byen hvis man ønsker å berike seg selv med en kulturopplevelse. Teaterforestillinger og kunstutstillinger blir sjelden vare, og den eneste musikken vi får høre er værmeldingen. Etter hvert ender vi opp med å bruke de samme klærne, støvsuge de samme møblene og lage den samme maten i de samme husene.

Dratt til det ekstreme, but still. Denne post-apokalyptiske veien kan vi kjøre hele dagen. Men vi hopper av her, for du og jeg har andre ting å gjøre.

Som f.eks plage naboen

Som f.eks plage naboen

 

Skyt tilbake

Det fine er at det er opp til deg og meg å motvirke en slik utvikling. Og det kan vi gjøre ved å bruke vår utdannelse og bakgrunn, enten det er sammen med en kunde eller på egenhånd, til å gjøre en innsats som hever inntrykket av kreativitet. La oss vise den faktiske nytteverdien denne egenskapen og de yrkene som er tilknyttet den kan ha. Tenk i litt andre baner neste gang du får en brief. Kan du skape noe større og mer nyttig som i tillegg løser kundens utfordring – noe mer enn en annonse?

Heldigvis finnes det allerede veldig dyktige mennesker som jobber med saken. For eksempel har vi folkene bak The Refinement Club her i Oslo som møtes jevnlig for å diskutere og skape idéer som potensielt kan gagne både samfunnet og eventuelle kunder.

Et annet godt eksempel er Tea Time-kampanjen fra Antirasistisk Senter. Hensikten der var å skape et bredere bilde av norske muslimer enn det som kommer frem i mediene, noe som ble løst på en enkel men engasjerende og inkluderende måte. Et fint eksempel på at kreativitet har en plass i samfunnet, og at de beste idéene ofte er de enkle.

Et tredje eksempel på at kreativitet har sin samfunnsnytte er det fantastiske studentprosjektet ”SWIPE for Million Trees NYC”:

Det finnes bøttevis av eksempler der kreativitet viser sin samfunnsnytte, der man åpner opp for å løse gamle problemer på en ny måte. Men det er vår jobb at også andre får høre om og se disse eksemplene, slik at kreativitet ikke lengre blir et fy-ord assosiert med den rosa sangen i konfirmasjonen og halvhjertede teambuildingøvelser. Kreativitet kan gjøre så ekstremt mye bra for samfunnet, bare det får slippe til – ikke bare i vår bransje, men i andre bransjer også.

Sagt på en annen måte: En ingeniør er fantastisk. En innovativ ingeniør er uvurderlig.

Share

2 thoughts on “Hvorfor bli klovn når du kan bli ingeniør?

  1. veldig bra forklart. jeg kunne ønsket meg at teksten din varte noe lenger og at du gikk litt dypere inn på hvorfor innovasjon faktisk er kreativitet. hvordan stadig nye måter å fremstille budskap for bedrifter og reklamere faktisk er med på å videreutvikle og forme vårt syn på verden, hvordan vi møter nye problemer. Det at vi opplever en verden i konstant endring, utvikling og forbedring gjennom media gjør oss mer skikket for å drive med innovasjon i vår daglige geskjeft. Jeg håpet underveis i teksten din at det var mot dette du var på vei, men så synes jeg du avsluttet så alt for tidlig. Noen sjans for en oppfølger?

  2. Hei Arnstein!

    Og takk for tilbakemeldingen din. Kreativitet og innovasjon er et like bredt tema som det er spennende, noe som betyr at innfallsvinklene er nesten endeløse (derav den plutselige slutten. Jeg ønsket ikke å drive for langt avgårde fra temaet). Jeg har absolutt tenkt å ta opp de tingene du nevner og mer i en fremtidig oppfølger. Da kan jeg vie mest mulig plass og oppmerksomhet til å virkelig undersøke og diskutere endringene verden går gjennom, og kreativitetens og innovasjones rolle oppi dette.

    Håper du henger med oss videre :)!

    Hilsen Helge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Helge Svendsen

28 år gammel tekstforfatter fra Stavanger. Etter å ha forvillet seg til USA og Stockholm er han tilbake på norsk jord, nærmere bestemt Oslo. Ta en titt på portfolioen hans, eller følg han på Twitter.