Intervju
Share

Vi i Spetakkel har funnet frem en norsk designperle. Alexander Nässelqvist fra Larvik driver ÆSkateboards som lager brett på gamle måten – den virkelig gamle måten. Med norske trær og motiver blir brettene anerkjent verden over, vi tok en prat med han for å finne ut hva ligger bak suksessen.

Hei Alexander, og takk for at du ville ta en prat med oss.

Heisann, takkÆr & bukkÆr til dere i Spetakkel for at dere synes Æ skateboards og tradurb fusion er spennende saker.

– Først og fremst, kan du fortelle litt om bakgrunnen din og hva som fikk deg til å lage skateboards i en i ski-nasjon som Norge?

Bakgrunnen min er fra bak Stavernshallen, TFF (tegning,form og farge) & Merkevarekommunikasjon på Norges Kreative Fagskole.
For lite kunstnerisk til å drive med kunst og for kunstnerisk til å drive med reklame (ikke mine ord).

Så da bestemte jeg meg for å gjøre min grÆie.

Bare se på vikingskipene og de fantastiske utsmykningene. Hva med å dra denne kunnskapen over i nytt “format” og ny tid?

Man kan tydelig se hvor inspirasjonen kommer fra

Man kan tydelig se hvor inspirasjonen kommer fra

Markedsføring kamuflerer ofte produksjonsmetodene til (som regel store) bedrifter, for at de skal tjene penger på andres harde arbeid i bytte mot lusen lønn.
Nok av “norske” merker som produserer billig i utlandet og bruker deler av gangetabellen som er helt hinsides før produktet treffer butikkhylla.
Det er så mye kunnskap, forståelse og arbeid som forsvinner i jakten på billige råvarer, arbeidskraft og høy fortjeneste.

Derfor var jeg keen på å gjøre noe annet enn å ligge nyutdanna på sofaen, med finger’n i navlen for å finne ut hvor dyp den er. Det er ikke bare bare å få seg jobb idag, så da får’n lage det seg sjÆl.
Det gav i hvertfall mening.

Jeg starta opp med hjemmelaget brettpresse, syv lag finer som krysses, lim, tvinger og masse banning, mekka motiver ut av folkeeventyr, skrella av laget fra pappen og “laminerte” det inn i bretta.
Deretter var det frem med den gode gamle brenne pennen og svei motivene rett inn i treverket (lyden og luktene er forføreriske).
Men satt med følelsen å ha sett uttrykkene før og måtte ta en ny runde i tenkeboksen.
Norsk finer viste seg også vanskelig å få fingra i, da produksjonen av dette også er flyttet pga. kostnader.

Midgaards ormen er spennende med tanke på at den symboliserer harmoni og ragnarok i samme sleng.

Skateboard har vært en stor del av livet mitt, og en skinasjon som Norge burde ha peiling når det kommer til formgivning av tre. Bare se på vikingskipene og de fantastiske utsmykningene. Hva med å dra denne kunnskapen over i nytt “format” og ny tid? Museene er jo proppfulle av kunnskapsgull som bare venter på å bli dratt med videre inn i fremtiden.

– Brettene er prydet med urnorske motiv, hvordan landet du på denne designstilen?

Det er en god combo av alt som ledet meg til den stilen, å få noe vakkert som treskjæring og de gamle tradisjonelle myke linjene inn i hverdagen trigga meg.
+ at jeg aldri hadde sett det bli gjort, trakk heller ikke ned på iveren.
Derfor driver Æ & Martina Langseth Knutsen med tradurb fusion i klær nå også, og om jeg får si det sjÆl: Det funker.
Synes det er på tide med en “bunad” en kan herje i og bruke når en føler for.

– Fortell litt om hvor dere finner inspirasjon til motivene som skjæres ut i brettene.

Inspirasjonen ligger i kunst og kultur historien, det er mange gode sagn/eventyr/historier det ikke finnes nye visuelle tolkninger av.
Som f.eks Tor på fisketur, Lokes død og Ibsens ripsbusker, alle motiver som vil dukke opp på nye brett modeller og plagg i fremtiden.
Dragestilen har utviklet seg over århundrer og en finner naturligvis inspirasjon fra ornamentikk, rosemaling og andre stiler som holder på å gå i glemmeboka.

Slike kunstverk er ikke laget over natta

Slike kunstverk er ikke laget over natta

Midgaardsormen er spennende med tanke på at den symboliserer harmoni og ragnarok i samme sleng.
Egenskaper også brettet har, gitt av personen, kan cruise lekende rundt eller kjøre bein hardt, sette et triks eller tryne maks.

BOARDS-8

Navnene på de 4 første brettene er hentet fra norrøn mytologi. Ask og Embla var 2 trebiter som ble funnet flytende i vannet og gitt menneskelige egenskaper.
Nornene var skjebnegudinner som spant livets tråder.
Og forsete sto for ærlighet og rettferdighet.
Så det er en historie her, fra da til nå, er det mye å velge i om du ser den?

Siste hånd på verket før det skal drilles hull til truckene og males.

Siste hånd på verket før det skal drilles hull til trukkene, og males.

– Ingen tvil om at det er mye å ta av i den norske kulturarven. Men det er jo ikke bare motivene som er spesielt med Æskateboards, jeg snakker selvfølgelig om utførelsen, kan du ta oss gjennom prosessen? La oss begynne fra starten; du ser bjørken du liker, også…?

Da må en ut i skauen og finne seg en flott digerbjørk som ser frisk og fin ut, hvor treet er beint, hogger den ned så sevja spruter, tørker av seg og får lastet den opp og kjørt den til saga hvor den kappes til emner. Disse “trestykkene” tørkes da naturlig i 3-4 år, for å holde en naturlig styrke og fleksibilitet.

Så kiles stykket fast til høvelbenken, motivet overføres og en bruker skjærejern for å fjerne ønsket tremasse med håndkraft og teknikk (lyden og luktene er forføreriske)

Etter langt om lenge og lengre enn langt, er motivet renskåret og klart til drilling av hull. En skikkelig nervepirrende jobb, åtte små hull som kan ødelegge en fantastisk dag for de fleste.

Formen må kappes til og avrundingen pusses på plass.
Til slutt er det miksing av farger og klart til glasering av brettet, lange, lette, jevne penselstrøk som gir hvert brett sin unike farge og avrunding.

Utsnitt av 'To på fisketur'

Utsnitt av ‘To på fisketur’

– Og hvor lang tid tar alt dette?

Varierer utifra motiv på brettet, treet og retningene i det, men, fra 15-50 timer ligger bak hvert brett.

– Med et slikt design, hvor kommer kjøperne fra? Er det hovedsaklig Norge, eller merker du pågang fra andre land også?

Har vært størst interesse fra USA: Minnesota, Seattle, California og noen steder jeg aldri har hørt om, har innbydelse til tre gallerier der. Så er bra sugen på å få gjort det.
Men Norge, Danmark, Australia, Kina er også land som har vært på banen.
Det er de rare tinga som skjer som gjør det ekstra artig og holde på til tider, og ikke minst alle de fantastiske folka en møter på veien.

– Det er veldig tøft at det vekker så mye intresse i utlandet så vel som i Norge. Vi i Spetakkel ønsker deg i hvertfall lykke til videre med nye design, klær og mulige utstillinger, og takker deg igjen for at du ville være med på dette intervjuet.
Følg Æskateboards på Facebook eller stikk inn på hjemmesiden for mer info eller for å bestille ett av disse unike brettene.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.