Grafisk Design

Intervju: Gaute Busch fra Uredd i Trondheim


Share

Hei og takk for at du tok deg tid til å snakke med Spetakkel, først og fremst kan du fortelle oss hvem du er, hva du driver med, og litt om bakgrunnen din.

Mitt navn er Gaute Busch og jeg er kreativ leder i Uredd, et firma som jeg var med på å starte i 2005. Jeg er en gammel punker fra Østbyen som laget løpesedler, plakater, plate-cover og slike ting, også var jeg med på å starte en gratis avis. For å gjøre en lang historie kort; denne avisen ble til Natt og dag Trondheim. Etter dette flyttet jeg til Oslo i 2001 der jeg fikk jobb som grafisk designer i markedsavdelingen hos IKEA.

Jeg studerte egentlig historie på Dragvoll, men med en kombinasjon av å bli tatt inn i Ikea og lært opp av de som hadde utviklet identiteten deres fra starten av, sammen med å sniklese pensum til min daværende kjæreste som gikk på Westerdals lærte jeg ekstremt mye om design på denne tiden – en tid hvor jeg også ble sendt mye rundt i Nederland og Sverige.

Jeg fant ut at livet var mer enn bare Klippan, og flyttet derfor hjem til Trondheim hvor jeg startet som freelancer, samtidig begynte jeg også å leke med tanken om å starte et eget byrå hvor jeg ville satse på håndverk og idé. Dette førte til at Uredd ble startet på Lademoen i 2005, i et 15m2 stort lokale der vi var 2 stk som delte på en mac. Firmaet vokste rimelig raskt, og har egentlig alltid vært i vekst; vi er nå 6 stk som holder til i koselige lokaler i Kjøpsmannsgata i Trondheim.

Navnet Uredd, handlet først om ordet i sin rette forstand, men har iløpet av årene endret litt retning til å omhandle tanken med å tørre å si i fra, rekke opp hånden, ta ordet og å utfordre. Det handler ikke om å være fryktløs men å våge.

Hvordan starter dere i Uredd et nytt prosjekt?

Det er viktig å ha en god brief, så vi bruker mye tid på denne slik at man kan forberede seg selv og deltakerne best mulig på idéprosessen, og derav komme opp med gode idéer. Vi pleier å samle så mange som mulig til den første idéprosessen for å få best mulig resultat. Ambisjonen vår er at alt arbeid vi gjør skal være genialt.

Vi trener også på idéprosessen hver fredag, da vi har en case som vi jobber med. Det handler om å være forberedt, og å jobbe med samspillet i en gruppe og bli kjent med hverandre.

Vi trener også på idéprosessen hver fredag, da vi har en case som vi jobber med. Det handler om å være forberedt, og å jobbe med samspillet i en gruppe og bli kjent med hverandre. Vi går alltid inn i designprosessen i etterkant for å se om ting kunne bli gjort annerledes, eventuelt hvor kommunikasjons-feilen lå hvis det var noe i prosjektet som ikke fungerte.

UKM er et stort prosjekt der dere sprengte et hus i filler. Hvordan ble det til, og hvilke tanker har du gjort deg i ettertid om det prosjektet?

Det vi lærte av det prosjektet var at det lønner seg å spørre; du aner ikke hvor mye glede og lykke vi har spredt til lensmann, byråkrater og alle andre typer myndighets-personer. Det var avgjørende å gjøre sprengingen i en bygdekommune der beslutningsveien er relativt kort, ettersom vi hadde tidspress på oss til bli ferdige før vinteren kom .

Det er utrolig mange ting som er nødt til å løses for å få det til, og selv om hele prosjektet gikk under bygningsloven var vi blant annet nødt til å forsikre skogen rundt sprengningsstedet, da dette var ungskog som skulle selges når den var ferdigvokst. Det viste seg at det ikke er så lett å forsikre en skog og at det heller ikke hadde vært så lønnsomt, så vi inngikk et kompromiss hvor jeg åpnet en låst konto med en forsikringssum på. Det endte opp med at vi ødela toppen på ett tre.

Hadde dere en reserveplan?

Vi hadde en del vage idéer om å gjøre det i miniatyr eller lage det i 3d på en data eller noe slikt, men det var ikke tid til å planlegge plan B.

Hvordan solgte dere inn ideen om å sprenge et hus til kunden?

Briefen var å beskrive/visualisere et univers til denne kaninen, der tanken er at kaninen reiser hjemmefra og sprenger grenser og båndene fra foreldregenerasjonen. Det er en metafor for ungdsomsopprør, realisere seg selv og derav prøving og feiling. Det ble gjerne litt abstrakt i kommunikasjonsmåten. Det har med å gjøre at målgruppen var 12 -25 år der vi måtte lage noe som er både tålbart og interessant i begge ender av denne skalaen.

Trondheim open er et litt mindre prosjekt, men som har fått internasjonal anerkjennelse, hva kan du fortelle om den prosessen?

Trondheim open er en kunst-event, så det ble viktig å skille seg fra alt mulig annet som heter Trondheim open eller noe med open, som blir brukt til blant annet: Jogging, motorsykler, orientering, bartending og frisbee.
Det er også et fryktelig langt navn, og tidlig i prosessen ble vi enige om at både Trondheim og open var nødt til å være en like tydelig del av logoen, at det skulle være en skulpturell logo, og at den skulle være gjenkjennelig som form i tilegg til ord.

Logoen ble inkludert i Los Logo 6, hvordan ble det til og hva har effekten av det vært?

Gestalten kontaktet oss i sammenheng med å bidra til Los Logos 5, også ble vi invitert igjen til denne boka. Vi har ikke fått veldig mye blest utad, det har ikke vært så mye annet enn fra de spesielt interesserte i bransjen, men det er veldig mange designere som har trykka ”like” på facebook-posten.
Å bli presentert i en bok hjelper for å strekke oss etter en høy kvalitet på det vi driver med, noe som er en av hovedfanene til Uredd.

Dere jobber med Mercur (et kjøpesenter i Trondheim), som dere har blant annet laget magasin, veggmaleri og annonser for, kan du fortelle litt om strategien og hvordan det er å jobbbe med dem?

Vi er blitt valgt som byrå av 2 senterledere etter hverandre. Vi blir hele tiden brukt forskjellig angående strategi, på den måten at noen ganger er det vi som driver med strategien, mens andre ganger gjør vi kun det formmessige. Vi er nå i ferd med å gå inn i ett nytt år der vi kanskje kommer til å bli mer engasjert i både strategi og gjennomføring. Det har vært en kjempespennende, utfordrende og varierende jobb på grunn av det er et senter som har gått litt mot strømmen og som alltid hatt en ung målgruppe i forhold til de andre sentrene i Trondheim; ung mentalt, ikke ung i alder. Mercur har mange klesbutikker og har nå den fresheste H&M i byen, noe som har vært med å definere dette utrykket.

Nå har vi hørt litt om hva dere har drevet med tidligere, men hva holder dere på med i disse dager?

Miljøpakken er en av våre nye kunder, der utfordringen er å få folk i Trondheim til å sykle mer og få Trondheim til å bli Norges sykkel-by nummer én. Vi utvikler strategi, visuelt konsept og film for dem. Miljøpakken har et stort kommunikasjonsbehov; å få folk til å se sammenhengen mellom blant annet bomringer og veiene de kjører på, at det blir bedre infrastruktur, og at dette er et spleiselag.

Vi har også valgt å ikke snakke om helse og miljø, da folk vet om dette fra før, vi ville heller lage opplevelser som gjør at det er morsommere og lettere å få ut sykkelen og sette i gang sykkelsesongen tidligst mulig.

Hva tror du er de viktigste egenskaper en designer eller kreativ person kan ha? Og hva ser dere i Uredd etter når nye folk skal ansettes?

Hvis du har: ambisjon, talent og arbeidsvilje, så kan du gjør hva som helst. Det er viktig å være nysgjerrig, like å utfordre vedtatte sannheter og å tørre å gå utenfor vanlige rammer. Forutsetningen for en jobb i Uredd er at du er ’top notch’ på det formmessige, men også har andre interesser enn design, slik at du har flere kontaktflater å spille på når det gjelder idéprosess og kreativitet generelt.

Fra hvilke filmer, musikk, bøker henter du inspirasjon?

Film: Underground, en ungarsk film som tar sted under krigen, også liker jeg også Coen brødrene godt.
Musikk: Einstürzende Neubauten, industripunk, elektronika, hardcore. I tillegg er jeg en gammel Slayer-fan.
Bøker: Jeg er mye opptatt med norrøn mytologi, men går ikke av veien for en god krim. Jeg liker bøker som har med historie å gjøre eller forteller en god historie.

Hvilken designer vil du si har inspirert deg mest?

Jeg var veldig tidlig inspirert av David Carson, da han på 90-tallet der han satte helt nye krav til mottakeren. Det han drev med var helt nytenkende og hans type dekonstruktivisme fasinerte meg veldig.

Da vil jeg takke deg for at du stilte opp på dette intervjuet, og lot oss bli bedre kjent med deg og Uredd.

Bare hyggelig, og takk for at dere ville skrive om meg.

Share

En kommentar på “Intervju: Gaute Busch fra Uredd i Trondheim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.