Grafisk Design

Intervju med Atle Mo, mannen bak subtlepatterns.com

Share

I travle førjulstider satt vi oss ned med Atle Mo, mannen bak subtlepatterns.com, for å prate litt om hjertebarnet hans, og hvordan ressurssiden gikk fra å være et lite sideprosjekt til å ha 22.000 likes på facebook. Atle har også nå nylig lagt ut en Photoshop plug-in, som gjør det enda lettere å prøve mønstrene i dine design.

Hei Atle, kult at du ville stille opp på intervju med Spetakkel.

Kult at dere ville intervjue meg.

Som du sikkert vet etter å sett på (den gamle) siden til Spetakkel er at vi bruker pattern i fra subtlepatterns.com. Men det var ikke før nå nylig at jeg tilfeldigvis sjekket ”about” siden, og fant til min overraskelse ut at det var en Nærbø-mann (les: Stavanger) bosatt i Oslo som stod bak. Fortell oss hvordan dette begynte?

Det hele begynte når jeg selv googlet etter subtile mønstre, men ikke fant noen. Jeg fant mange sider med masse forskjellige mønstre, men med mest indiske og veldig fargerike med fugler og dyr på. Det var her jeg oppdaget behovet, så i løpet av den kommende helgen bar det inn å kjøpe domene og komme i gang. Jeg hadde holdt på en stund å lage egne mønstre, og hadde med tiden fått en god liten samling på omlag 20-30stk, som jeg da la ut på en enkel WordPress-side. Jeg ville at det skulle være enkelt, ikke noe slikt at du må laste ned en downloader, gå til en annen side for å laste ned eller registrere deg.

det virket som jeg hadde truffet et sårt etterlengtet hull i markedet

mønstre
Subtlepatterns ble jo startet som et sideprosjekt etter jeg fant ut at det var et behov der, som en motpart til oppdragene på jobben synes jeg det er fint å ha slike sideprosjekter som man kan gjøre i sitt eget tempo.

Det som i mitt syn gjør siden så bra, foruten gratisressursene selvfølgelig, er at den enkel å ha med å gjøre; den er ren og oversiktlig, ingen overflødige designelementer eller reklame, og man trenger ikke å gå videre til eksterne sider for nedlasting. Jeg får følelsen av at det virkelig er noe du brenner for, fremfor at det er kommersielt drevet. Hvordan gikk det etter lansering, tok det lang tid før besøkstallene hoppet i været?

I starten gikk det greit, det var en del folk innom, men det var først når det ble twitret at tok av. Da ble det så stort trykk på siden av serveren gikk ned, slik at jeg måtte skalere opp serveren. Etter å ha prøvd med en server fra en fan i Indonesia, som også etter litt ble for liten, endte det med at jeg måtte kjøpe en dedikert server.

sp_desk

«The power of Twitter» fikk det altså til å eksplodere, det gir vel en liten motivasjonsboost?

Jeg ble selvfølgelig mer motivert ettersom forespørselen bare økte, og jeg fikk mye god feedback, det virket som jeg hadde truffet et sårt etterlengtet hull i markedet. Det var det andre som også merket; jeg ble kontaktet av et annonsefirma som ville annonsere på siden min, men ettersom dette er en gratis tjeneste så var jeg litt skeptisk til å ha annonseplass. De tilbød meg å bli med i en såkalt design-/kreativ pakke med omlag 10-15 andre likesinnede websider, som folk kan kjøpe annonseplass i, og slik nå sin målgruppe. Jeg synes dette fungerte fint og fikk i tillegg til kompensasjon for å drifte siden og serveren. Det er denne annonseplassen jeg fremdeles har, men nå er det Subtlepatterns som genererer mest klikk i hele den pakken som siden er med i.

Nå har trafikken på siden stabilisert seg på rundt en halv million i måneden, hvorav halvparten er nye folk og resten er folk som kommer igjen.

Det er vel greit å få inn litt inntekt for driftskostnader. Hvordan ble det med produksjonen av mønstre da, med så mye trykk fra fans og besøkende?

Det ble neste utfordring etter at det tok av, det var jo ikke tid til å lage nye mønstre. Jeg åpnet for at folk kan sende inn egne mønstre. Det var en del som benyttet seg av dette slik at det ble en utfordring å drive å kurere de innkomne mønstrene. Jeg har forbehold om å gjøre endringer på mønsteret som blir sendt inn, slik at alle mønstre som blir lagt ut på siden holder topp nivå. Jeg kjører kvalitet foran kvantitet.

Når man sender inn mønstre så legger jeg ut en link til den som har laget det, dette er det nå noen firma som har funnet ut at de kan utnytte som gratis reklame ved å lage en premium pakke på si 20 mønstre, og så legge ut to-tre på subtlepatterns for å få linken sin ut og generere trafikk inn til sin side gjennom subtlepatterns. Dette er gjerne litt på kanten, men jeg har bestemt meg for å la det være lov så lenge det er bra innhold.

Det er til og med folk som har laget en wordpressplug-in og Iphone app hvorav jeg ikke hadde noe med saken å gjøre.

Jeg liker holdningen om å beholde høyt nivå på mønstrene og heller se litt igjennom fingrene på de mer utspekulerte metodene for profittering. Fortell litt om den nye Photoshop-plugin’en?

Vel, siden ble mer og mer populær, og jeg fikk idéen om å lage denne plug-in’en til Photoshop som jeg nå nylig har lagt ut for salg. Idéen kom til meg etter jeg hadde brukt en annen plug-in som lager css-kode av layers i Photoshop, så jeg kontaktet bare de som laget denne og spurte hva de skulle ha for å lage en plug-in til meg også.

Det viste seg at de var fan av subtlepatterns de også, så de ville ikke ta betalt for jobben, de ville heller være med på det slik at vi skulle dele inntektene på den. Det gikk jeg med på ettersom jeg fremdeles ville ha rett på merkevaren og mønstrene så skulle de bare ta hånd om utviklingen og vedlikehold, slik alle mailer jeg får om at det er bugs og ting som ikke funker kan jeg bare videresende til de.

bilde

Høres ut som en god plan. Hvordan er det med trafikken på siden nå?

Nå har trafikken på siden stabilisert seg på rundt en halv million i måneden, hvorav halvparten er nye folk og resten er folk som kommer igjen. Så for vi se nå hvor mange som går over til plug-in’en og da ikke har behov for siden lengre.

Ja, det var også en annen fyr som prøvde å stjele domenet mitt. Da jeg en dag skulle inn på siden fikk jeg ikke tilgang, og oppdaget at det var en som hadde tatt det.

Det var ikke småtteri! Hva er målet fremover nå da?

Det som på en måte er målet med siden er jo at det skal være enkelt og greit, det skal være gratis, og at du ikke skal være nødt til å registrere deg eller bl videresendt til andre sider for å laste ned mønsteret. Da er det selvfølgelig utrolig kult å se når for eksempel Google tidligere brukte et mønster fra siden på googleventures.com, det er jo også utallige premium wordpress themes som bruker mønstre fra siden. Det er til og med folk som har laget en wordpressplug-in og Iphone app hvorav jeg ikke hadde noe med saken å gjøre. Noe som selvfølgelig er kult og fullt lovlig ettersom alle mønstrene er gratis og opensource. Det var en som jeg har fått med meg som prøvde å selge mønstrene som en premium-pakke, noe som ikke var så kult. Men etter mange hundre folk tweetet at det var svindel så ga han seg.

Haha, du opplever sikkert mye rart nå som det er så mye trafikk på siden?

Ja, det var også en annen fyr som prøvde å stjele domene mitt. Da en dag jeg skulle inn på siden og jeg ikke fikk tilgang oppdaget jeg at det var en som hadde tatt det. Jeg fant frem til hvem det var som hadde gjort det, fikk tak i nummeret og ringte. Han sa han hadde kjøpt det helt lovlig, men hadde forståelse for at jeg ville ha det tilbake igjen, noe som han var mer enn villig til å gjøre, bare jeg betalte 1000 dollar til han. Det ville jeg jo ikke, så jeg fant frem til hvor serveren lå og hvem som eide den. Det viste seg å være en seriøs aktør i Australia, jeg kontaktet dem og forklarte situasjonen. De var behjelpelige og sa at det bare var å vise identifikasjon og kvittering på kjøp av domene, alt løste seg etter 5-6 dager. Men det er vel slik som skjer når du får en del trafikk på siden din, litt vedlikehold utenom den der vanlig biten.

Hehe, utrolig. Det er vel slik du sier, litt vedlikehold utenom den vanlige biten. Atle, det var veldig kjekt at du tok deg tid til å snakke med oss og lot oss bli bedre kjent med siden din og historien bak.

Bare hyggelig, takk for jeg fikk være med.

Sjekk ut subtlepatterns.com for flotte, gratis og enkle mønstre som du ikke trenger å registrere deg eller laste ned en nedlaster for å få tak i. Eller enda enklere, kjøp plug-in til Photoshop.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.