Grafisk Design
Share

I dag har vi snakket med jentene i Cmykkel, et kreativt kollektiv i Trondheim – en lekeplass for kreativ utfoldelse. Vi har snakket om hva Cmykkel er, hvordan det har påvirket dem, hva målet er og hvordan fremtiden ser ut.

Hva er Cmykkel, kan dere forklare litt med deres egne ord?

Gunn:Cmykkel er en samling designere og illustratører som ønsker å oppmuntre til kreativ utfoldelse både på jobb og i fritiden. Som designer støter man ofte på alt i fra store kreative utfoldelser til kjedelige oppdrag og da er det viktig å holde kreativiteten ved like. Finne sin egen stil og la seg inspirere av andres. Cmykkel var i utgangspunktet en kanal for å showcase egne og andre designeres kreative utfoldelser. Store som små. Cmykkel blir derfor glad for gjestebidrag både fra studenter og etablerte designere.

Trine: Cmykkel for meg er en kreativ lekeplass. ‘Berre på gøy,’ eller ‘just for fun’ som det også heter.

Pia: Som resten også sier her Cmykkel er et fristed for kreative sjeler. Vi kan leke og more oss, uten å tenke på deadline og budsjett.

Anette: Enig i at det er veldig fint å jobbe med kreativitet uten deadline og budsjett. Man får testet ut nye teknikker og stiler som man kanskje ikke får mulighet til ellers. Da blir det kreativitet i fri dressur og ingen ideer er for store eller små.

Lise: Jeg mener vi alle som jobber i kreative kommerielle yrker burde ha en arena hvor vi kan dyrke kreativiteten #just for fun eller som Trine sa “Berre på gøy”

IMG_5263

Hvordan kom dere på at dere ville starte et kreativt kollektiv?

Lise: Cmykkel ble født på et vorspiel over noen øl mens vi gikk på skolen (NKF i Trondheim). Det var Anette, Gunn og Lise som hadde lyst å gjøre noe sammen for å kom igang med noe kreativt etter skolen tok slutt. Vi hadde alle jobbet sammen på ullike gruppearbeid på skolen og trivdes godt faglig og sosialt. Husker ikke hvem som kom på navnet men Anette er jo veldig god på ordspill..

Gunn: Vi alle likte tanken på å gjøre ulike kreative stunt, og funderte mye på egenpromotering og det å markedsføre oss selv ut mot arbeidslivet. Ordet Cmykkel oppstod når vi bestemte oss for å spraylakkere hver vår sykkel i CMYK farger. Det ble litt definisjonen på kreativ fritidsutfoldelse.

Pia:For min del var det ønsket om å kunne gjøre det jeg vil, få et sted å publisere det jeg gjør på fritiden fordi jeg syns det er gøy.

Lise: Litt lenge siden nå men jeg husker vi var igang med å planlegge vår første workshop og fant ut av vi burde være fire da vi tok oss hver vår farge. Og da var det helt naturlig å be inn Pia som ble vår magenta i gruppen vår. (Lise:Y, G:unnK og Anette:C) Denne tanken er ikke noe vi har fulgt opp, men det dukker opp stadig vekk i forkant av arangementer vi er med på at vi fabler om å stille ullike former for bekledning i de nevnte fargen. Dette blir det selvsagt ikke noe av, men hvem vet… kanskje en gang!

420609_356959657650607_976454318_n

Liker at dere tar konseptet fullt ut og lakkerer sykklene deres i CMYK-fargene. Hvor ofte møtes dere, og hvor mye tid bruker dere på Cmykkel?

Gunn: Vi møtes ikke så ofte som vi burde, men prøver å ha møter med jevne mellomrom og kommunisere mye via egne grupper på facebook.

Trine: Jeg lager litt forskjellig i fritiden som senere finner vei til bloggen vår, men når vi har felles prosjekter eller lignende bruker jeg gjerne mer tid.

Lise: Trine er jo relativt ny det lille kollektivet vårt, og har akkurat bestemt seg for å bli værende her i Trondheim så vi får prøve å møtes litt ofter fremover.

Pia:For min del varierer det mye i forhold til overskuddet og tiden.

Anette: Det er litt tilfeldigheter som rår når vi møtes. Det kan være så enkelt som at det er fint vær ute og at vi skal ta en kaffe som ender med en fotosafari eller det kan være at en av oss inviterer til workshop fordi de har fått en artig idé som vi må teste ut. Men siden det er fritidsbasert kommer det veldig an på når vi har tid å ikke.

60169_158773104135931_3646562_n

Ja det blir vel som Pia sier; at det kommer an på hvor mye overskudd dere har igjen på slutten av dagen. Vi lurer også på hvilken betydning Cmykkel hadde når dere skulle ut å søke jobb etter fullførte studier?

Gunn: Cmykkel bidro mye til at mange fikk kjennskap til oss i den lokale reklamebransjen. Å markedsføre seg selv er viktig. Spesielt i en by som Trondheim hvor det blir utdannet mange grafisk designere hvert år. Det gjelder å skille seg litt ut ifra mengden. Engasjementet i Cmykkel økte på en måte hver enkelts troverdighet og lidenskap for faget.

Pia: Cmykkel har en stor betydning for meg, men akkurat når det gjelder jobb – så har det ikke hatt så stor betydning, da jeg fikk jobben jeg har, før/samtidig som jeg joinet Cmykkel.

Lise: Mulig jeg har hatt mest hjelp av å tilhøre et kollektiv som Cmykkel. Jeg har hatt enkeltmannsforetak og jobbet freelance siden vi alle gikk ut NKF (2010) og fått flere oppdrag på grunn av Cmykkel. Både kontakter i Trondheims reklamebransje og privatpersoner jeg har fått oppdrag av er veldig nysgjerrig på hva Cmykkel er og hva vi gjør. Og alle er veldig positive til kollektivet.

Anette: Det hjelper nok å vise at man er engasjert i det man vil jobbe med, uansett hva man driver med. Så jeg tror det har hatt en positiv innvirkning.

alfabet

Jeg kan tenke meg at det hjelper å skille seg ut i mengden og vise lidenskap for faget. Har dere noe måle med Cmykkel, eller noen tanker om hva dere vil oppnå?

Lise:Målet vi hadde da vi startet var ren egenpromotering av eget arbeid. Så fant vi etterhvert ut at vi også ville promotere andres kreative fritidsprosjekt. Vi hadde endel gjestebidrag det første året, men det har vel forsvunnet med den gamle bloggadressen. (Vi hadde en lang stund blogg på posterous, man har nå gått over til wordpress som publiseringsverktøy) Nå vil vi som tidligere nevnt bruke Cmykkel som en plattform for egne og andre designeres kreative utfoldelser. Vi tar imot bidrag.

Anette: For min del er det som sagt veldig fint at vi lager ting for moros skyld og å få utvikle oss kreativt uten at det må være noen spesifikk grunn. Og det kommer vi nok til å fortsette med. Kanskje kan vi inspirere andre til å gjøre det også?

Så da er det kun personlige prosjekter, eller tar dere imot betalte oppdrag i tillegg?

Pia: For min del er det kun personlige prosjekter.

Gunn: Vi tar imot oppdrag!

Lise: Vi har hatt overvekt av personlige prosjekter, men tar definitivt imot oppdrag. Det skjer ikke så ofte, men for to år siden fikk vi en artig forespørsel fra NTNU og Kunstakademiet i Trondheim om å gjøre design til masterutstillingen. Det var gøy. Her var det flere av studentene som hadde fulgt bloggen vår og ville på bakgrunn av det jobbe med oss. Vi har alle litt forskjellige arbeidsforhold, Pia jobber i Type-It, Gunn i Fikse og Anette i Uredd. Jeg og Trine jobber per i dag freelance og står fritt iforhold til hvem vi kan jobbe med og hva vi kan ta på oss av oppdrag.

58381_158772990802609_167952_n

Litt spredte meninger om det altså. Vi er veldig interessert i typografi og har fått med oss at Cmykkel fokuserer mye på nettopp dette, hvordan oppsto den interessen?

Trine: Jeg har tidlig hatt interesse for kalligrafi og graffiti, kombinert med designstudier gjorde det for min del. Det er vel en naturlig interesse når en jobber med design.

Lise: Interressen oppsto vel på NKF hvor jeg leste alt jeg kom over av design- og typoblogger. Spesielt var det artig å følge med på HelloTypo som vi etterhvert har blitt medlem i. HelloTypo er en typografiklubb med selverklærte typonerder som poster det de kommer over av bra typografi verden rundt. Nettsiden er under konstruksjon akkurat nå, men det kommer snart opp noe nytt og bedre på samme adresse.

Anette: Da jeg startet å studere Grafisk Design hadde jeg nok ikke like stor interesse for typografi som det jeg har nå. Nå er det nesten sånn at jeg brekker meg over et dårlig skriftsnitt eller får hakeslipp over et bra. Men det skal sies at jeg er også veldig glad i det illustrative, så det blir noen illustrasjoner på bloggen også.

Pia: Jeg jobber med typografi, derfor er den viktig for meg!

Gunn:Alle med interesse for grafisk design bør være over gjennomsnittlig opptatt av typo. Det er forskjellen på et godt og et dårlig arbeid for en grafiker. Heldigvis har vi alle høy interesse for det. Men Cmykkel handler ikke bare om typografi. All form for kreativitet er ønskelig. Vi har hatt gjesteinnlegg både om ipad-illustrasjoner og cernittsmykker tidligere. :)

Kult å høre, kan dere fortelle litt om prosessen bak deres typografiske prosjekter?

Gunn: De fleste av prosjektene vår er individuelle og hver prosess er derfor unik og basert på den enkeltes preferanser. Når vi samarbeider om et prosjekter har vi gjerne en løs agenda kombinert med fritt spillerom. Begrensninger og fastlagte prosesser er noe man ofte støter på i arbeidshverdagen. Som Cmykkel er vi fri til å skape hva vi vil.

Trine: Nå er ikke mine typografiske prosjekter så gjennomførte som Lise sine. Jeg sitter gjerne med tusj eller blyant og drodler litt med en film gående i bakgrunnen og så ser jeg hva det blir til.

Lise: Det var tilfeldigheter som gjorde at jeg begynte å lage mitt første fotoalfabet. En overskyet dag på hytta- tilgjengelig kamera med stativ og blomster/lyng/bær i nærområdet. Den dagen laget jeg to fotoalfabeter og har siden fortsatt å lage alfabeter av det jeg kommer over av ting jeg finner i naturen eller i hjemmet. Det har nærmest blitt en slags bestettelse og det har blitt rundt 20 alfabeter på tre år. Jeg har ikke helt oversikt da jeg ikke har dypetset alle bokstavene i alle alfabetene enda. Alle fotoene varierer i kvalitet da jeg har hatt litt forkjellige kamera og lysforhold på alle. Har i senere tid vært på fotokurs for å bli bedre til slike typer bilder. Jeg lager som regel alle tjueni bokstavene, varierer om det blir versaler, minuskler eller begge deler pluss at jeg enkelte ganger lager tall og de vanligste symbolene. Til nå har jeg hatt tre bestillings-alfabeter. Resten har jeg planer om å samle i en nettbutikk som jeg holder på å utvikler. Jeg har ikke helt dato for lansering enda men prøver å jobbe med denne litt innimellom andre oppdrag jeg har.

Jeg finner mye inspirasjon på nett gjennom Tumblr og dårlige youtube-videoer, og magasin som It’s nice that, Wrap og Little White Lies.

– Trine Gjerde

Dere driver som sagt mest med kreative foto-alfabeter, men har dere foreksempel tenkt på å lage et fullverdig skriftsnitt? i .otf eller .ttf format?

Lise: De fleste av mine alfabeter er og kommer til å bli det jeg velger å kalle fotoalfabeter, da de er fotografi av bokstaver som jeg dypetser og samler på lag i et dokument hvor jeg eller en annen designer i ettertid kan sette de opp som ord og setninger. De egner seg lite som formatene .otf eller .ttf da de har for mye detaljer og farger som kommer til å gå tapt. Men det hadde vært veldig gøy å lage et skriftsnitt fra grunnen av så man skal ikke se bort fra at det blir et av morgendagens prosjekter.

Nå skal Cmykkel-syklene fram og våren er for tur. Jeg ser positive ting og lyse tider med nye prosjekter i vår framtid!

– Pia M. Lysgård Øye

Print

Et godt poeng, det blir kjekt å følge med og se om det kommer et Cmykkel-skriftsnitt i fremtiden en gang. Når dere setter i gang med et nytt prosjekt, hvor finner dere inspirasjon?

Gunn: Ulike kreative forum på nettet og via andre fritidsinteresser

Pia:På internett, i folk og kunst.

Trine: Jeg finner mye inspirasjon på nett gjennom Tumblr og dårlige youtube-videoer, og magasin som It’s nice that, Wrap og Little White Lies.

Lise: Inspirasjon over alt hvor man beveger seg enten om det er i bybildet, kunstutstillinger eller på nettet. Kan nevne forum og blogg som ofte er besøkt : Pintrest og FriendsOfType.

Anette: Det blir mye internett for min del også, men ellers kan jeg finne inspirasjon i det meste egentlig.

kritt

Hva bringer fremtiden for Cmykkel?

Trine:Det er det vel ingen av oss som vet, men det lover godt! Til sommeren feirer jo bloggen vår tre år, så da håper jeg på kalas!

Pia: Nå skal Cmykkel-syklene fram og våren er for tur. Jeg ser positive ting og lyse tider med nye prosjekter i vår framtid!

Gunn:Rikdom, lykke og kjærlighet 😛

Lise: Det Gunn sa :)

Anette: Haha. Enig med alle sammen. Fremtiden bringer kalas og kreative stunder!

Hmm.. Å velge favorittfont er litt som å velge en yndling av barna sine – er det ikke?

– Anette Hammer

trine_på_fotosafari

Stilig, da er det bare følge med på Cmykkel.no og se. Hvilke tips har dere til andre som er ferdige med studiene og skal ut å søke jobb?

Gunn: Enkelt; Finn din egen stil, gjør din egen greie, vær unik, vær engasjert og ikke minst..sørg for at noen ser deg.. Ta kontakt med bransjen, vær med på alle arrangement, del ut visittkort, vært på hugget.

Pia: (som Gunn sa..) Finn ditt sterke området, og bli kjempe god på det. Skap deg en god portefølje, og snakk med folk.

Lise: For meg så har Cmykkel og Kreativt Forum sine arrangement hjulpet meg å bli kjent med bransjen her i Trondheim. Så da er mitt tips som resten her også har sagt: vær engasjert, bli med på det som skjer og snakk med folk.

Smarte tips til leserene våre der altså. Som en avslutning, har dere noe favoritt-font?

Pia: Det endrer seg hele tiden, men for tiden er Gotham og Thirsty Rough favoritter!

Gunn:Fontsmaken min er som musikksmaken min. Jeg setter den samme låta på repeat så mange ganger at jeg blir lei og nekter å høre på den igjen. Sånn er det med fonter også. Men et par schlægers er kanskje DIN condensed og Neutraface.

Trine:Jeg har et par favoritter, men Futura vil alltid være min første.

Lise: En gjenganger de siste årene har vært Neutraface og Helvetica men jeg har det også slik med at jeg bruker flere fonter til jeg selv blir lei av å jobbe med de. Den siste fonten jeg kjøpte heter Kahlo, så får vi se hvor mange prosjekter jeg bruker den til før jeg blir lei og det dukker opp nye favorittfonter.

Anette: Hmm.. Å velge favorittfont er litt som å velge en yndling av barna sine – er det ikke?
Nei altså, det går litt i perioder for min del også, og hvis en font passer helt perfekt til et prosjekt så er det ikke sikkert at den funker like bra på det neste. Men noen klassikere er det jo.

Vi vil til slutt takke for intervjuet med et spennende kollektiv/fristed som det blir interessant å følge fremover. Er du i Trondheim så vet du i hvertfall hvem damene på CMYKlene er. Har du lyst å bidra til Cmykkel så er det bare å ta kontakt med de på cmykkel@cmykkel.no

 

Sjekk ut websiden deres her

Share

2 thoughts on “Intervju: Cmykkel – En kreativ lekeplass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.