Grafisk Design, Illustrasjon, Intervju
Share

Remi Juliebø – også kjent som Painbucket – er en illustratør/grafisk designer som kommer fra Sula – en liten øy utenfor Ålesund. Med en allsidig strek og en kjærlighet for skate-kultur, tegneserier og albumkunst jobber han mye med skateboardgrafikk og musikk. Hans arbeid for albumet «Mørkets frembrudd» av Blodig alvor var også med på Spetakkel sin uoffisielle kåring over beste norske CD-covere i 2013. Vi tok en tur innom Brenneriveien for å ta en prat med han og høre hva som skjer om dagen.

Hei Remi! Eller skal jeg kalle deg Painbucket?

Heisann! Du kan kalle meg Remi.

Painbucket startet som et navn jeg brukte når jeg lagde min første hjemmeside, som på den tiden hadde fokus på malerier. Jeg designet en logo for meg selv og skulle kalle det for «A Paintbucket portfolio». Jeg så bare formene og ikke bokstavnene før en tid etterpå da noen påpekte det og sa det var fiffig. Siden jeg var en liten emo-boy og det jeg malte var et resultat av følelser så ble navnet værende.

Jeg har vurdert flere ganger å bare skifte til Remi Juliebø, men det har liksom bare alltid blitt stående. Så høres det kanskje ut som at det er flere som er under samme paraply, ikke bare én dude.

Remi Juliebø ved arbeidspulten sin. Foto: Michaela Klouda

Veldig kult at du vil ta en prat med oss. Du kan jo begynne med å introdusere deg?

Ja jeg heter Remi Juliebø, er 31 år gammel og kommer fra en plass som heter Langevåg som ligger på en liten øy utenfor Ålesund som heter Sula. Jeg kom til Oslo for noen år siden for å studere og etter tre år med grafisk design på Westerdals fant jeg ut at jeg ville bli værende.

Jeg jobber som freelance grafisk designer og illustratør i et fantastisk kollektiv i Brenneriveien, som vi som sitter her kaller “Brenneriveien” (smart, ikke sant?). Dette består av meg og åtte andre grafisk designere og illustratører som jobber for seg selv. Arbeidet mitt er variert så jeg jobber med alt mulig slags jobber innenfor grafisk design og illustrasjon, selv om jeg har lent meg ganske mye på illustrasjonsdelen av det siden jeg startet for meg selv.

Remi Juliebø - Spetakkel

Foto: Michaela Klouda

Hvorfor begynte du å jobbe for deg selv?

Det startet som en nødvendighet etter det første byrået jeg jobbet i gikk konkurs. På den tiden så var det ingen som ansatte, men det var jobb for freelancere. Jeg ble litt dyttet inn i det, og etter hvert likte jeg det mye bedre enn å være ansatt. De tingene jeg liker å gjøre får jeg gjort mer av som freelancer enn hva jeg tror jeg ville fått gjort som ansatt.

Det startet som en nødvendighet etter det første byrået jeg jobbet i gikk konkurs. På den tiden så var det ingen som ansatte, men det var jobb for freelancere.

Kan du fortelle litt mer om hvordan det fungerer her på Brenneriveien?

Det fungerer kjempe bra! Vi er en flott gjeng med folk her. Det er en blanding av følelsen av å jobbe i et byrå, men mindre hektisk samtidig som det er som å gå på skole. Man blir inspirert av hverandre, får tips og triks fra hverandre og har alltid noen å spørre om ting hvis man trenger det. Samtidig så slipper man å gå på veggen som mange gjør når man sitter hjemme alene. Vi har også noen ganger prosjekter som involverer flere av oss, som både er moro og lærerikt. Så må man ikke glemme de festlige print-festene vi har innimellom. De er alltid bra for samholdet, og promotering av oss og selve kollektivet. Har ikke noe negativt å si om det i det hele tatt, bortsett fra at mandagsmøtene kan fort bli til kaffelabberas med tullpreik. Men det er viktig det også.

Design til det nye coveret til Jaa9 & Onkl P sitt album «Føkk ferie»

Design til det nye coveret til Jaa9 & Onkl P sitt album «Føkk ferie»

Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg har akkurat gjort det nye coveret for Jaa9 & OnklP som var moro. Det var en hurtig prosess fra møte til utførelse og de ga meg mye frihet. Det er alltid moro. Jeg fullførte også nylig identiteten til Zuuma; en grill / sushi -fusion restaurant som åpnet 14. mai i Ålesund. Der har jeg gjort veldig mye utenfor komfortsonen, ikke bare grafisk design og illustrasjon men alt fra interiør og skilting og hele pakka rundt. Det har vært veldig spennende. Er i gang med et bok-cover og andre band-relaterte ting også.

Skilting på den nyåpnede restauranten Zuuma

Skilting på den nyåpnede restauranten Zuuma. Foto: Endre Lorgen/Tre&sånt

Din stil og estetikk er noe som passer veldig bra til skateboard/punk- og musikk-design. Hadde du noengang et aha øyeblikk der du fant ut at det var det du kom til å jobbe mye med?

Tja, helt siden jeg begynte å bli påvirket av visuelle ting så var det skateboard-kulturen, tegneserier, cd-covere osv. som jeg var interessert i så det ble da naturlig at jeg begynte å jobbe med det. Jeg husker når jeg studerte så var også et av målene mine å designe noen kule skateboards og cd-covere så jeg ønsket jo gjerne å jobbe med det. Så har jo stilen min blitt påvirket av det jeg selv syntes var kult innenfor tegneserier og skateboardgrafikk. Dette har jeg forhåpentligvis blandet sammen gjennom flere års arbeid til at stilen min har fått sine egne ben å stå på. Det var moro når jeg forsto at det var dette jeg kom til å jobbe mye med. Det er noe med den blandingen av frihet innenfor stiler, knappe deadlines, og at det er kulturinnpakning som er spennende.

Illustrasjoner til Balance Kiteboards

Limited edition skateboard-design til Skateboard NM paraphernalia

Limited edition skateboard-design til Skateboard NM paraphernalia

Et prosjekt som jeg synes er spesielt kult er albumcoveret til Third Brigade «Some of us even have pets». Det er noe helt absurd og morsomt med malingen og de utstoppete dyrene. Kan du fortelle oss historien bak det?

Ja det er mange som har bitt seg merke i det. Det var en veldig moro jobb. Det begynte med at bandet nevnte til meg at de ville gjøre noe annerledes enn det forrige coveret, så foreslo jeg fargene hvit og pastell. Etter en større idémyldring med dem over noen øl satt jeg på t-banen og kom på idéen om å kjøpe et utstoppet dyr, helle maling over det og ta bilder av prosessen. Jeg tror halvparten av grunnen til at jeg ville gjøre det var jo bare fordi det var annerledes og fett. Etter litt tid fant bandet en utstoppa mår på finn.no, så da kjøpte jeg maling og la plast over hele leiligheten min. Bandet kom med dyret og kjærestene som var hobbyfotografer å skulle ta bildene mens jeg helte ut malingen på stakkars Mårten som de hadde begynt å kalle han. Det ferdige bildet på forsiden av coveret består av tre bilder som jeg redigerte sammen i Photoshop slik at jeg fikk det akkurat som jeg ville. Mårten har nå stivnet til, og de tar han med seg på scenen når de spiller live.

Etter vi var ferdige med Mårten fant vi ut at vi skulle ta en tur ut i skogen i samme slengen for å ta bandbilder i samme stil. Vi kjøpte inn noen forskjellige drikkejogurter med de samme nyansene som vi brukte på Mårten. Vi tømte de over bandet mens vi tok bilder, og de fikk noen alvorlige tilfeller av brain-freeze i prosessen.

Det er veldig moro når bandet selv er gira på idéen, og er så involverte som de her. Det er en flott gjeng.

Noen bilder av designet til Third Brigades album «Some of us even have pets»

Noen bilder av designet til Third Brigades album «Some of us even have pets»

Jeg er interessert i å høre om hvordan arbeidsprosessen din er. Hva gjør du etter du har fått en brief eller et oppdrag?
Jeg tror jeg har opparbeidet meg en teknikk som funker for meg. Etter en brief lar jeg det ligge litt og brygge for å så ha en skikkelig brainstorm og skisse-session. Denne tar jeg ikke for seriøst slik at jeg kan få ut alt av de dummeste tingene. Etter det så lar jeg det hvile litt igjen slik at underbevisstheten kan jobbe med det. Det er som regel da det skjer noe. Idéene og løsningene kommer ofte når jeg ikke fokuserer på prosjektet. Så jobber jeg videre med den idéen som jeg føler er den beste.

Så hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Jeg kommer meg vel til pulten min mellom halv 8 og 10 å begynner vanligvis med å lese litt mailer og surfe litt. Etter det så begynner jeg å jobbe med oppdraget jeg holder på med for å så bli distrahert av en hastemail om noe. Det kan være ganske ustrukturert egentlig, og det er som regel det som haster mest som blir prioritert. Men når jeg sitter og tegner på noe så prøver jeg å bare bli i den boblen til den tegningen er ferdig.

Foto av Michaela Klouda

Foto av Michaela Klouda

Foto av Michaela Klouda

Foto av Michaela Klouda

Hvordan er det å jobbe som illustratør i Norge?

Jeg vet jo ikke så mye om det bortsett fra hva jeg selv opplever, og hva jeg ser av mine kollegaer her i Brenneriveien. Men jeg føler det går temmelig ok og bra for de fleste. Bruken av illustrasjon har jo blitt mer vanlig også så jeg tror det er plass til oss alle her i Norge. Det er jo spesielt moro å se at flere og flere utarbeider seg en egen stil som gjør det enklere for kunder å velge hvilken stil de ønsker for å så gå rett til kilden.

Å ha en særegen stil gjør det lettere å overleve som freelancer, men det gjelder også å være fleksibel. Jeg gjør jo både grafisk design og illustrasjon som gjør at jeg mange muligheter.

The Smiler - Black & Grey

The Smiler – Black & Grey

Når jeg ser på ditt arbeid så ser jeg at du tydelig har en særegen stil, men så mestrer du også andre streker og er fleksibel som du sier. Når vi er inne på det så ser jeg du bruker mye forskjellige teknikker i arbeidet ditt. Har du en favoritt-teknikk?

Oj, ja det er egentlig vanskelig. Jeg faller jo alltid tilbake på vanlig tegning med forskjellige typer penner, og spesielt en brush-penn jeg digger. Den er det mange som bruker.

Men samtidig så blir jeg fort lei av en stil (i korte perioder) og da er det digg med utveksling til en annen stil for å bare gjøre noe annet innimellom. Derfor er det også gøy å gjøre rene design jobber innimellom all tegningen. Jeg prøver å gjøre forskjellige teknikker i illustrasjonene innimellom, ikke bare for min egen del, men noen ganger så krever jobben en annen tilnærming og da er det alltid moro å finne en teknikk som utfordrer meg og lar meg ha det gøy mens jeg jobber. Når det er sagt så går jeg alltid tilbake til penn og papir.

Var det ikke et utrykk som sa at om man gjør det man elsker og gjør det bra, så kommer man til å bli lagt merke til?

Hvis du kunne gitt et tips til en ung og lovende illustratør som er på vei inn i bransjen, hva ville det vært?

Hmm.. Jobbe hardt og ta deg selv seriøst, men ha det moro med det man driver med er jo et universelt godt tips. Og prøve å lage ting som du liker.

Var det ikke et utrykk som sa at om man gjør det man elsker og gjør det bra, så kommer man til å bli lagt merke til?

Nå i denne verdenen med Instagram, Pinterest og Tumblr for rask deling av arbeider så kan man bli oppdaget på uventede måter fra uventede kilder. Det er en bra tid å bli lett eksponert på. Samtidig så er det så mange som gjør det samme. Jeg tror at man bare må jobbe hardt, være snill og grei, gjøre ting som er moro og kanskje også det forferdelige ordet; nettverke. Det var en av de flotte tingene med Westerdals. De samme folka jeg hang med i tre år kommer seg ut i bransjen og blir AD-er og designere i byråer så du har automatiske kontakter der. Det var slik jeg fikk mine første jobber for reklamebyråer. Vet ikke om dette hjelper, men det er ikke alltid så rett frem.

Hvordan ser veien ut framover for deg?

Det vet jeg ikke helt selv. Jeg trives jo i rollen jeg har nå, men samtidig så har jeg lyst å få til noe større…  Tiden får vise.

Comet Kid - Forces of Nature

Comet Kid – Forces of Nature

Beaten To Death - Dødsfest

Beaten To Death – Dødsfest

Black-Debbath - Universell Riffsynsing

Black-Debbath – Universell Riffsynsing

Blodig Alvor - Mørkets Frembrudd

Blodig Alvor – Mørkets Frembrudd

Euro Trash - Live Slow, Die Old

Euro Trash – Live Slow, Die Old

Tusen takk igjen til Remi Juliebø for å ta seg tid til dette intervjuet. For å se mer av Remi sine arbeider er det bare til å ta en kikk på bloggen hans eller Behanceporteføljen. Du kan også følge han på Instagram og Facebook.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter