Illustrasjon, Inspirasjon og tips
Share

Uglylogo er et prisvinnende enmannsstudio drevet av Frode Skaren fra et loftstudio på sørlandet. De livlige illustrasjonene hans har gitt han oppdrag for blant annet Luxus Leverpostei, Visuelt, By:Larm Festivalen og Illegal Burger.

Hei Uglylogo. La oss starte med det enkle først. Kan du introdusere deg for oss?

Hei hei. Jeg heter egentlig Frode Skaren og jobber hovedsaklig som illustratør. Jeg bruker aliaset uglylogo ofte når jeg krediteres. Jeg har passért 30 år og drevet for meg selv i 5 år nå. Jeg bor på sørlandet og jobber i en gammel, oppusset låve. Takk for du kaller meg for Uglylogo, det liker jeg.

Arbeidplassen i Kvinesdal

Arbeidplassen i Kvinesdal

Hva jobber du med akkurat nå?

Nå er det mange baller i lufta, jeg hopper litt fra ett prosjekt til et annet. Men akkurat nå begynte jeg å lese en ny brief på noen spot-illustrasjoner for Vinbladet. Og så holder jeg på med noen plakater som skal silketrykkes, og skal brukes som en slags identitet til en musikkorganisasjon. Så er det også noen oppdrag som jeg ikke kan prate om enda, for da kapper de av meg armen.

Jeg bruker veldig lang tid på å tenke på oppgaven før jeg i det hele tatt har begynt å tegne noe. Det er et bra grunnarbeid, som gjør at skisser oftest blir raskt godkjent…

Jeg er interessert i å høre om hvordan arbeidsprosessen din er. Hva gjør du etter du har fått en illustrasjonsbrief eller et oppdrag?

Etter å ha forstått hva oppgaven min er, gjør jeg alltid research på kunden og hva som er best å levere til de. Jeg bruker veldig lang tid på å tenke på oppgaven før jeg i det hele tatt har begynt å tegne noe. Det er et bra grunnarbeid, som gjør at skisser oftest blir raskt godkjent. Så fintegner jeg illustrasjonen og fargelegger innimellom på data. Så sender jeg faktura og takker for jobben :-)

Personlig prosjekt - 5-farget silketrykk

Personlig prosjekt – 5-farget silketrykk

Jeg prøver alltid å ha en ekte person som utgangspunkt for karakterene mine. Det er så mye gøyere når man tenker at disse karakterene har et liv.

Illustrasjon til Øya Festival Fanzine

Illustrasjon til Øya Festival Fanzine

Du jobber ofte med interessante og originale karakterer i prosjektene dine, kan du fortelle oss litt om den kreative prosessen, og tankene bak disse?

Jeg prøver alltid å ha en ekte person som utgangspunkt for karakterene mine. Det er så mye gøyere når man tenker at disse karakterene har et liv. Det kommer selvfølgelig an på oppdraget, men hvis jeg har god tid så blir jeg kjent med karakterene og gir de en personlighet. Dette er jo bare noe som jeg vet, det er unødvendig for kunden å vite. Når jeg gjør det slik så blir valg av for eksempel klær, hva de sier, eller hvordan ansiktsuttrykk de har en selvfølge og passer dem utmerket. Syns jeg da…

Jeg ser du bruker mye forskjellige teknikker i arbeidet ditt. Har du en favoritt-teknikk?

Jeg forandrer teknikk etter hva jeg tror passer oppdraget best. Men jeg er jo veldig glad i en ren og fin strek, så da ender jeg ofte opp med en svart tusj på et litt glatt papir (så det ikke blør). For interesserte så er tusjen jeg bruker Artline ErgoLine Medium 0.6. Og kun den. Jeg har fått til en deal som gjør at jeg kan kjøpe direkte fra grossisten i Europa, fantastisk!

Illustrasjoner for Illegal Burger identiteten

Illustrasjoner for Illegal Burger identiteten

Som illustratør. Følger du noen trender eller illustrerer du bare det du vil?

Jeg følger ikke trender, men merker at etter en illustrasjon er ferdig ligner den kanskje på noe jeg så forrige uke på nett eller i en bok her om dagen. Så det jeg ser har nok en innflytelse på meg, men ubevisst. Jeg tegner stort sett det jeg vil, så lenge ideen er godkjent fra kunden.

Det er så mange engasjerte Art Directors og designere i bransjen som er veldig flinke til å bruke illustratører i sine prosjekter. Det er bra å se at de skjønner merverdien av å kjøpe inn riktig illustratør til et oppdrag.

Hvordan er det å jobbe som illustratør i Norge?

Kjempegøy! Det er så mange engasjerte Art Directors og designere i bransjen som er veldig flinke til å bruke illustratører i sine prosjekter. Det er bra å se at de skjønner merverdien av å kjøpe inn riktig illustratør til et oppdrag. Og så er de jo så mange flinke illustratører her, noe som gjør konkurransen større og dermed leverer vi alle så godt vi kan. Alle vinner.

Plakat laget for Oslobaren The Villa sitt 6-årsjubileum

Plakat laget for Oslobaren The Villa sitt 6-årsjubileum

Jobber du primært som frilanser eller er du ofte innom byråer å jobber? Jeg ser du blant annet har jobbet med byråer som Bielke+Yang og The Metric System.

I det siste har det blitt mer og mer oppdrag gjennom design- og reklamebyråer, men jeg gjør fortsatt ganske mange mindre oppdrag direkte fra kunden. Det jeg skulle ønske jeg fikk mer tid til var personlige prosjekter, men jeg har silketrykkutstyret stående å vente på meg i låven.

Du har nå vunnet gull i Visuelt to år på rad. Har dette hatt noen effekt på karrieren din?

Jeg trodde ikke det skulle ha så mye å si, men det har jo blitt ganske mye mer å gjøre i det siste. Men jeg håper det er fordi jeg leverer bra, og ikke fordi jeg har en liste med priser å vise til.

Tegning til årets Visuelfest

Tegning til årets Visuelfest

Jeg konfronterte fronfigur Per Tore og fortalte hvor mye crap de plakatene de hadde var; tilfeldige mobilbilder i dårlig oppløsning blåst opp i 70 x 100 med verre typografi er ikke den beste måten å markedsføre en konsert på.

En illustrasjon som jeg liker spesielt godt er plakaten for Luxus Leverpostei som var den du vant gull for på Visuelt i fjor. Hvordan klarte du å selge denne idéen inn til kunden?

Jeg konfronterte fronfigur Per Tore og fortalte hvor mye crap de plakatene de hadde var; tilfeldige mobilbilder i dårlig oppløsning blåst opp i 70 x 100 med verre typografi er ikke den beste måten å markedsføre en konsert på. Jeg sa også at jeg skulle lage plakaten gratis — dessverre muligens en avgjørende faktor.

Plakat laget for Luxus Leverpostei

Plakat laget for Luxus Leverpostei

Til slutt så er jeg bare veldig nysgjerrig på hvordan du har fått navnet Uglylogo?

If I answered that I would have to kill you. Folk kan spørre meg personlig så skal jeg svare, jeg lover varierte svar til alle!

Tusen takk til Uglylogo for at du ville la deg deg bli intervjuet. Dere kan se mer av arbeidet hans ved å sjekke ut hjemmesiden hans http://uglylogo.no/.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter