Grafisk Design
Share

Vi har intervjuet Carl Fredrik Angell og Boris Iochev som tilsammen utgjør Signfidelity, et grafisk design byrå som driver med skiltmaling. De er opptatt av typografi og integritet rundt design, og har nå startet et grafisk design firma med dette som basis.

Først og fremst, takk for at dere stilte opp og ville være med på intervju. Hvem er dere og hva driver dere med?
Carl Fredrik: Vi er to menn som driver Signfidelity, et lite grafisk design byrå med fokus på visuelle profiler og skiltmaling.

Boris: Vi driver med digitalt design i tillegg, og liker å bruke kunnskapene våre fra skiltmaling og ‘custom lettering’ i det vi lager der også. Eksempelvis på pakningsdesign eller logoer, bruker vi aldri en standard font.

Carl Fredrik: Ja vi vil heller lage skriften fra bunn slik at den best mulig representerer produktet og gjøre det mer unikt, evt. så tweeker vi på en eksisterende font for å få den til å skille seg ut i mengden og å representere bedriften på best mulig måte. “A business with a bad sign, is a sign of a bad business”

Boris: Vi driver ikke bare med profildesign, vi produserer også skiltene som skal brukes til profilen eller butikken. Vi kan også bli hyret til å bare lage skilt til en eksisterende profil, men da skal vi være enig i, og fornøyd med hvordan logoen og profilen er utført. Vi pleier og gå å se på profilen og få følelsen til bedriften som vi skal da representere med våres arbeid. Det hender også at vi “retter” litt på de eksisterende logoen vi jobber med slik at de møter våre krav, slik at vi kan stå bak og være fornøyd med arbeidet vårt når skiltet er ferdig og oppe på veggen.

bilde 3

Det var gjennom skiltmalingen vi fikk øynene opp for dere. Kan dere fortelle litt om hvordan interessen for skilt maling startet? Og hvordan dere gikk frem med å lære faget?

Carl Fredrik: Det startet med at jeg skulle gå i praksis som fjerdeår på skolen, et år jeg ikke ville bruke på vanlig praksis jobb i et design byrå. Jeg hadde sett en film av Dan Madsen på internett om skiltmaling, og tenkte med en gang at det er hos han jeg vill på praksis hos, så jeg sendte han en mail hvor jeg spurte om jeg kunne gå praksis hos han, han kunne desverre ikke ettersom han skulle være i Europa i den perioden. Jeg gjorde litt mer research og fant Josh Luke og konen hans Meredith Kasabian som sa jeg bare kunne komme. Dette var ett år før praksis perioden min startet, så jeg brukte denne tiden på å kjøpe inn utstyr og forberede meg. Jeg fant fort ut at skilt maling er noe for meg og at det var noe mediterende over, og noe veldig givende med å jobbe på og se et skilt ferdig.

Boris: Jeg kommer fra Bulgria og startet i 1984 som grafisk designer, da var det ingen datamaskiner eller teknologiske hjelpemidler. Da ble alt laget for hånd, blant annet med å gni på plass Letraset bokstaver, hele tiden var jeg veldig opptatt av typografi og særlig viktoriansk typografi noe som har satt sitt preg på mitt designutrykk, et eksempel på dette er ‘Deli de Luka’ som er en klient av oss. Etter en stund flyttet jeg til USA hvor jeg fant meg en Norsk jente som jeg giftet meg med og flyttet til Norge. Det var her jeg traff Carl Fredrik.

Det er noe veldig mediterende over det å male skilt.

bilde 2

Fortell litt om prosessen og utstyret dere bruker:

Carl Fredrik: Det første er jo å skisse, finne ut hva du skal lage og hvordan det skal se ut. Vi begynner relativt små skisser, for så å gå over til full størrelse. Skissen legges over skilt platen som skal males og man lager hull langs strekene med en electro pounce maskin, for så å banke kritt igjennom hullene slik at man får tracet skissen til platen som skal males, så er det bare til å male innenfor strekene. Man trenger en del utstyr, blant annet malings tynnere og spesial pensler som har lengre børster enn vanlige pensler, dette for at de skal holde lengre på malingen slik at man kan lage lengre streker.

IMG_7563

2

Teknikken som brukes når man maler er at man maler outlinen først og følger opp med å male inni formen/bokstaven, optimalt sett skal dette gjøres med tre penselstrøk.
Det første jeg lærte var å lage ‘casual alphabets’ som er enkelstrøksbokstaver. Det vil si at hver del av bokstaven blir malt i ett strøk der det er bredden på penselen som avgjør størrelsen på bokstavene.

IMG_7756

Det som er motiverende med skilt maling er at når du har mestret en teknikk innen faget så er det alltid noe nytt du kan lære, blant annet teknikker med bladgull, forskjellige teksturer og embossing. Ettersom bladgull koster 800kr pakken, en pakke som er omtrent 10×10 cm og inneholde 25 ark, så vil prisen til skiltet øke. Dette gjør jo at folk velger billigere metoder slik som folie til skiltene sine. Vi prøver også å skape en bevissthet rundt dette med skilt maling og hvorfor det er bedre enn vinyl/folie. En av grunnene til dette er at håndmalte skilter holder mye lengre, og trenges ikke å skiftes ut etter det er blitt slitt og gammelt, det kan simpeltent bare restaureres. En annen grunn til at det er bedre med håndmalte skilter er at designeren /maleren vil legge mer av skjelen sin i arbeidet enn en som bare trykker opp folien med navnet til bedriften i en standard font, noe som gjør at kvaliteten blir bedre.

Det er noe veldig mediterende over det å male skilt.

En venldig tidkrevende prosess som vises igjen i det ferdige produktet. Jeg er litt spent på hvordan miljøet for skiltmaling egentlig er i Oslo?

Boris: Vi lurer ikke oss selv, vi vet at konkurransen ikke er mot andre skiltmakere, men heller mot masseproduserte folieskilt, ettersom de vil alltid være billigere. Heldigvis driver vi også med grafisk design slik at vi ikke er avhengig av skiltmalingsdelen av bedriften. Vi har også tatt kontakt med riksantikvaren for å høre om eldre skilt som trengs restaurering. Men vi ser at folk begynner å kreve mer kvalitet og de har lyst at butikken deres skal se så bra som mulig ut.

Så hvor mange er det som holder på med dette i Oslo som dere vet om?

Carl Fredrik:: Det er ingen som vi vet om, jeg vet kun om en som har fagbrev som skiltmaler, men han driver et trykkeri nå, så jeg vet ikke hvor mye skiltmaling han for gjort for tiden.

8

Har dere noen tips til hvem man kan følge på twitter, blogger eller bøker man bør lese hvis man er interesert i skiltmaling eller ‘hand lettering’?

Carl FredrikDet er en bok som heter ‘Sign painters’ som er veldig god, det er den første boken som profilerer skiltmalere og ikke bare omhandler temaer som hvordan man går frem og teknikker for skiltmaling. De som har laget boken kommer også ut med en film som også heter ‘Sign painters’, men den tror jeg ikke kommer før neste år.

‘The Great Gatsby’ har fantastisk typografibruk, hvis du se veldig nøye på plakaten så er nivået på detaljene ekstreme.

Det blir spennende å se den, når den kommer ut. Hvem er sjefen i skiltmaling miljøet? Hvem er det dere ser opp til?
Carl Fredrik: David Smith. Han er så ettertraktet nå at det er venteliste på 300stk for å lære av han, jeg har meldt meg på men tror ikke det skjer med det første,

Boris: Du kommer til å være like gammel som meg før du blir først i køen.

Carl Fredrik: Hehe, ja men det er helt greit, jeg kan vente så lenge jeg trenger å vente, jeg har bare lyst å komme meg ned å møte han å lære av han.
Josh Luke som jeg var hos i praksis i 3 måneder er også veldig flink, han er blitt opplært av Damon Styer i ‘New Bohemian Signs’ som er det største sklitmalefiramet i USA. Sean Star eller Colt Bowden er også noen å følge med på.

Signfidelity_blackboard

Jeg så den filmen om hvordan David Smith laget coveret til John Mayer sitt ‘Born and raised’ album, en film som virkelig inspirerte meg. Kan dere fortelle litt om hver dere henter eller får inspirasjon fra?

Boris: Vi får også inspirasjon i fra alle som driver med typografi og skiltmaling, som foreksempel bestdressedsigns og dustysigns, vi følger også med på behance, ffffound og andre typografiblogger.

Carl Fredrik: Jeg får også inspirasjon fra gamle bøker, og hvis jeg ser en film så biter jeg meg alltid fast i typografien, spesielt hvis det er en som har handlingen lagt til 20-50tallet.

Boris: Ja, foreksempel ‘The Great Gatsby’ har fantastisk typografibruk, hvis du se veldig nøye på plakaten så er nivået på detaljene ekstreme. Vi ser finner også inspirasjon i letterpress, noe som er i samme kategori som håndmalte skilt, på samme måte som at ikke alle får visittkortet sitt letterpressed.

bilde 1

Det er liten tvil på at The Great Gatsby har veldig stilig typografi, og generelt bra design. Har sett casestudyen på det prosjektet som ligger på Behance. Hvordan vil dere si at forskjellen på skiltmanlig er i forhold til Norge, Danmark og USA?

Jeg vet ikke hva som skjedde med skiltmalere i Norge, de forsvant plutselig, slik som dinosaurene.

Carl Fredrik: Jeg vet ikke helt så mye om skiltmalere i Danmark, jeg vet om en i Sverige som heter Von Sven. I USA forsvant skiltmaling kulturen når disse plotterene kom som kuttet vinyl som kunne masseprodusere og gjøre det mye billigere. Heldigvis har det de siste ti årene kommet ganske mye tilbake og blitt mer ettertraktet å få skiltet til butikken sin håndmalt. Folk har vel innsett at det ser bedre ut og holder lengre, så når folk starter en butikk så vil de fleste at fasaden skal se så bra ut som overhodet mulig.
Man ser at amerikanerene er lengre fremme når det gjelder håndmalte skilt, mens her i Norge er vi litt lengre tilbake, noe som kan ha med tilbudet å gjøre.

Boris: Jeg tror ikke USA har nå nylig kommet foran på dette feltet, jeg tror de altid har vært foran, ettersom det alltid er en ny butikk som åpner. Noe som er veldig anderledes i forhold til Norge. Jeg vet ikke hva som skjedde med skiltmalere i Norge, de forsvant plutselig, slik som dinosaurene. Men nå er det på tide at de kommer tilbake.

Og det er det dere vil gjøre?

Carl Fredrik: Ja, det er vi som må få det til. Men man merker det ar det er mer og mer populært med gamle ting og denne type estetikk. Jeg tror dette er den rette tiden til å komme tilbake med håndmalte skilt på.

bilde 4

Hva er planen fremover, de neste fem årene?

Carl Fredrik: Det vet jeg ikke, vi får nesten bare ta det som det kommer. Vi skal jobbe hardt for å få dette til å fungere, heldigvis driver vi med grafisk design i tillegg.

Boris: Selvom det er veldig vanskelig å konkurrere med masseproduserte vinylskilt. Så har vi lyst til å ikke bare male for å male, vi har lyst til å velge ut kunder og oppdrag som vi tror på og som passer til vår stil.

Carl Fredrik: Ja, det er sant det, kundene våre ser på det mer som en investering for å få fasaden til å se bra ut. Sannsynligvis regner man med, som en nystartet butikk at man skal drive en stund og da vil det lønne seg å få et håndmalt i stedetfor et billig vinyltrykk.

Boris: Det er som å kjøpe et orginalt kunstverk. Det er butikkeierene som må velge om de vil gå til Ikea og kjøpe et masseprodusert bilde eller investere i et unikt maleri.

IMG_7795

Det var en fin allegori som summerer opp deres syn på skiltmaling, så kanskje det blir som å banne i kirken å spør dere om dere har en eller flere favorittfonter?

Carl Fredrik: Jeg har egentlig ikke noe særlig favoritt.

Boris: Nei, det ville vært som å spørre en kunstner om favorittfargen hans. Det ville jo slik jeg ser på det, en kombinasjon av farger. Akkuratt slik ser jeg på det med fonter også, det er kombinasjonene som er spennende. Som en god designer har kunnskapen til å sette to eller flere fonter oppmot hverandre og få det til å funke. Dette er noe som kan læres over tid og med mye prøving og feiling, men du bør i bunn og grunn ha et godt øye for det, siden det handler om balanse og komposisjon.

Kloke ord til slutt der altså. Vi i Spetakkel har sett oss lei på dårlig typografi på slitt vinylskilt og håper på at dere klarer dere og gir et nytt giv til Norsk skiltmaling.

Share

En kommentar på “Intervju: Signfidelity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Fredrik Staurland

Fredrik er Daglig leder/Art Director i Grünerløkkas Studio Fusentast. Han liker typografi, vektoriserte ting, minimalisme, og har studert grafisk design i både Trondheim og Melbourne.