Intervju, Typografi

Intervju: Skriftdesigner Sun Helen Kalvenes


Share

Sun Helen Kalvenes er noe så sjeldent som en ung norsk skriftdesigner. Hun fullførte nylig sin Type and Media Master i Haag, og jobbet litt som grafisk designer, men har nå etablert seg i San Fransisco for å satse mer på skriftdesign. Vi tok en prat med hun for å høre hva som er gøy med typografi, og hva som skal til for å bli en skriftdesigner.

Sun Helen Kalvenes

Sun Helen Kalvenes

Hei Sun Helen! Veldig kult at du vil ta en prat med oss. Du kan jo begynne med å introdusere deg?

Hei Spetakkel,
Veldig kjekt at dere ville ta en prat med meg. Det er skikkelig stas! Jeg er 29 år gammel og kommer fra Stavanger. For tiden bor jeg i San Francisco hvor jeg jobber frilans som skriftdesigner.

Hvordan startet interessen din for skrifttyper og design?

Jeg gikk på tegning, form og farge på videregående, og deretter kunstlinjen på folkehøyskole. Jeg har alltid likt å tegne og gjøre ting for hånd, og liker systemer – at det er litt orden i kaoset mitt. Det som nok gjorde at det ble skriftdesign for min del, var sikkert kombinasjonen av at faget har plass til både struktur og system, kan ha emosjonelle verdier og estetikk, og består av mye håndverk. Det skal også være funksjonelt og kommunisere.

Du begynte studiene dine med design og visuell kommunikasjon, mens porteføljen din nå består for det meste av typografibaserte ting. Hadde du noen gang et «aha-øyeblikk» der det gikk opp for deg at det er typografi og skrifttyper du vil drive med?

Det var ikke et aha-øyeblikk, men fellesnevneren på de fleste av mine prosjekter da jeg var ferdig med min bachelor var at de alle sammen hadde bokstaver i fokus. Enten i form av kalligrafi, stenhugging eller skriftdesign. Etter at jeg hørte om Type and media-Masteren i Haag, var jeg solgt. Jeg følte at det var akkurat det jeg hadde lyst til og hadde bruk for; Et studie hvor jeg kunne fordype meg og fokusere kun på å lære mer om nettopp skriftdesign.

Skissering med pilot parallel penn

Skissering med pilot parallel penn

Du har flyttet mye på deg de siste årene, fra studier i Danmark og Nederland, til arbeid i Tyskland, Danmark og Stavanger. Føler du at dette har påvirket arbeidet ditt på noen måte?

Ja helt klart. Det har påvirket både arbeidet mitt og meg som person. I Norge har vi ikke like stor og tett typografisk kultur som for eksempel i Nederland eller Tyskland. Det å flytte på meg har vært viktig for min egen utvikling, det å lære i andre miljøer, på steder med forskjellige designpreferanser og tradisjoner håper jeg har gjort meg mer åpensinnet og tolerant. Da jeg tok bachelorgraden min hadde jeg et halvt års praksis i Berlin. Jeg var usikker på om det var grafisk design eller skriftdesign jeg skulle studere videre, så jeg delte opp halvåret og var i praksis hos Pentagram som grafisk designer, og andre delen av tiden hadde jeg et mentorship med Verena Gerlach, som designer både skrifttyper og bøker. Det var da jeg fant ut at det var skriftdesign jeg ville fokusere på videre. Det å kunne stole på egne instinkter, og å oppsøke muligheter et nytt sted har vært både skummelt og lærerikt. Haag er det stedet som har hatt mest inflytelse på meg. Det er så utrolig mange dyktige og engasjerte mennesker som jobber med skriftdesign i Haag. Lærerene mine og medelevene på Type and media var helt utrolige. Å få samarbeide, sparre med og få feedback fra så mange dyktige folk gjør at man hele tiden streber etter å bli bedre. Det er et veldig lite og intenst miljø, og det er utrolig inspirerende å være der.

Gjennopplivning av Wallau skriftypen originalt designet av Rudolf Koch

Gjennopplivning av Wallau skriftypen originalt designet av Rudolf Koch

Er det noen mentorer eller personer du vil trekke frem som spesielt har påvirket din vei til å bli designer?

Jeg har vært veldig heldig og hatt flinke lærere jeg ser opp til både på Kunstakademiets Designskole i København, og i Haag på Type and media. På Type and media hadde vi gleden av å ha faste lærere som Françoise Berserik, Peter Biľak, Erik van Blokland, Petr van Blokland, Frank Blokland, Paul van der Laan, Christoph Noordzij, Just van Rossum, Jan Willem Stas og Peter Verheul.

Verena Gerlach var veldig støttende og inspirerende for meg, da jeg var i praksis og da jeg startet min interesse for skrift på designskolen i København var det Sofie Beier jeg hadde som lærer. Det har betydd mye å ha hatt lærere og mentorer som har vært både tålmodige, støttende og villige til å være lærere selv om de alle sammen også selv er praktiserende designere.

Logo til What’s Brewing

Logo til What’s Brewing

Du flyttet nylig til San Francisco etter å ha jobbet noen måneder som grafisk designer i Melvaer & Lien i Stavanger. Kan du fortelle oss om denne overgangen, og hvordan skriftdesign i USA er i forhold til Norge og Europa?

Det var veldig kjekt å være hos Melvær & Lien i Stavanger, kjekt å ha en hverdag med kjekke kolleger, men forskjellen etter at jeg flyttet og startet som frilansdesigner er at jeg har større frihet til å si nei til oppgaver jeg ikke føler er riktige for meg, og mer tid og fleksibilitet til å jobbe med skriftdesign og egne skriftprosjekter. Hos Melvær & Lien var jeg grafisk designer, og jeg bestemte at jeg ville tegne skrift på heltid, så da ble det frilans. I Stavanger og i Norge generelt er det ikke så mange skriftdesignere, og spesielt når jeg arbeider frilans er det viktig å ha kolleger å sparre med, og steder å hente inspirasjon fra, som konferanser, biblioteker og arkiver. I San Francisco er det et lite men godt skriftmiljø, og mange muligheter til å bruke arkiver og bibliotek, samt private samlinger og workshops. Yndlingsstedet mitt i San Francisco hvor jeg også har arbeidet som frivillig er Letterform Archive, en privat samling av skriftrelaterte ting, som bøker, specimens, kalligrafi, plakater osv.  som nå er blitt en non-profit organisasjon og er åpen for alle som vil hente inspirasjon og lære noe om bokstaver, samt et sted for skriftrelaterte workshops og foredrag.

Ricochet display

Ricochet display

Ricochet er en display familie, som er inspirert av speedball penne serien, signpainting og showcard lettering. Det er en uformell og uhøytidelig display skriftfamilie.

Din skrifttype Ricochet vant et diplom under Visueltkonkurransen i år. Kan du fortelle oss litt om bakgrunnen for denne, og hvordan du lagde den?

Ricochet er en uformell og uhøytidelig display-familie, som er inspirert av `speedball penne`-serien, signpainting og showcard lettering. Hvis noen skulle ha lyst å lese mer om prosessen og se skisser ligger noe av det her: http://typemedia2013.com/typeface/ricochet/

Skrifttypen et work in progress som jeg håper å få utvidet og tegnet ferdig veldig snart.

Prosessbilder av Ricochet

Ricochet_process3

Prosessbilder av Ricochet

Kan du fortelle oss litt hvordan fremgangsmåten din er når du begynner på et nytt skriftsnitt, og hvor du henter inspirasjon fra?

Jeg er veldig glad i å arbeide for hånd, så min prosess starter ofte med skisser og kalligrafi. Jeg henter også inspirasjon fra gamle bøker, plakater, skilter eller bare former jeg synes er spennende. Jeg tegner mye for hånd i starten; mye sort tusj, masse blanko, og manifold. Når jeg føler at formene begynner å henge sammen, og jeg har en skisse av hvordan jeg vil at skriften skal se ut så arbeider jeg digitalt i Robofont, tegner i vektor, printer, gjør korreksjoner med tusj og blanko, og fortsetter sånn frem og tilbake.

Det er designere som bruker enormt mye tid og kjærlighet på å designe skrifttyper, så betal alltid for skriftene man bruker.

Kan du fortelle oss 5 ting ALLE bør vite om typografi?

Det var et vanskelig spørsmål. Jeg prøver ihvertfall å tenke på:

  1. At det skal være lesbart
  2. At konteksten av det man vil kommunisere skal henge sammen med valget av skrifttypen.
  3. Vær forsiktig med å bruke alt for mange forskjellige skrifttyper sammen.
  4. Hvis man er usikker på hvordan man skal sette en lengre tekst eller lurer på noe om for eksempel tegnsetting eller kolonne-bredder osv. så kan man alltids spørre noen eller slå det opp, men hovedregler er jo at det skal være godt å lese, se ryddig ut. En god oppslagsbok jeg liker for gode råd er Robert Bringhursts Elements of typographic style.
  5. Det er designere som bruker enormt mye tid og kjærlighet på å designe skrifttyper, så betal alltid for skriftene man bruker.

Hvis du kunne gitt et tips til en ung designer som har lyst å jobbe med typografi og skrifttyper, hva ville det vært?

Tegn masse, undersøk ulike redskaper og oppsøk noen i bransjen som kan veilede deg. Kikk på ulike skoler som for eksempel KABK. Det er ikke noe i veien med å være selvlært, men ved å gå på for eksempel Type and Media får man et helt år til å kun fokusere på skrift (noe man sjeldent gjør mens man arbeider eller studerer for eksempel grafisk design), noe jeg tror det gjør det lettere, og man lærer hurtigere i et miljø hvor man får tilgang til så mange ressurser. Jeg tror også det er lurt å finne ut hva som tenner deg. Er du hands-on eller er du en mer research-type. Finn ut hva som engasjerer deg og hvordan du liker å jobbe, og selvfølgelig les og kikk på skrifthistorien, og ting som inspirerer deg.

Speedballpen skisser

Speedballpen skisser

Prosessbilde av stenhugging

Prosessbilde av stenhugging

Hvordan ser veien fremover ut for deg?

Jeg kommer til å fortsette med å tegne skrift, både egne prosjekter, og jobbe frilans med skriftrelaterte prosjekter for, og sammen med, andre.

Jeg liker veldig godt å arbeide for meg selv, det passer mitt temperament godt å selv kunne styre mine arbeidsdager, og prosjekter. Så jeg håper å kunne fortsette med det. Jeg arbeider med noen spennende samarbeidsprosjekter for tiden, så gleder meg til å fortsette å jobbe med disse, å se hvordan resultatene blir.

Tusen takk igjen til Sun Helen Kalvenes for å ta seg tid til dette intervjuet. Vi i Spetakkel ønsker deg lykke til med dine prosjekter og veien videre. Finn henne på LinkedIn eller sjekk ut hjemmesiden for å se mer av hennes arbeid.

Share

En kommentar på “Intervju: Skriftdesigner Sun Helen Kalvenes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter