Grafisk Design

Intervju: Thomas Østerhus fra Gensler i London


Share

Thomas Østerhus er en 28 år gammel grafisk designer fra Stavanger. Han har hatt stor suksess med flere prosjekter, og har blant annet jobbet både i Norge, Danmark, New York og nå i London. Hør om prosjektene hans, hva forskjellen på å jobbe i de forskjellige landene er, og litt om hans “reise” fram til nå.

Hei Thomas. Kjempe kult at du vil bli intervjuet av Spetakkel. Før vi begynner intervjuet vil jeg gjerne vite hva er din favoritt font/skrifttype?

Hey! Er veldig opptatt av typografi, men tror faktisk ikke at jeg har noen definitiv favorittfont. Men jeg har et sett på 5-10 geometriske sans-serif fonter jeg alltid bruker og ser opp til. Så noen av favorittene må være Futura, Akkurat, LL Brown, Fabriek/Gridnik, Replica Pro.

Da vil jeg gjerne vite litt mer om deg. Kan du fortelle litt kort om deg selv. Hvem er du og hva driver du med?

Jeg er en norsk grafisk designer, født og oppvokst i Stavanger. I øyeblikket bor jeg i London, og arbeider hos Gensler. Jeg føler selv at graffiti- og skatemiljøet i oppveksten hadde en stor innflytelse på valget innenfor et kreativt yrke, og det er jeg meget glad for. Fritiden går ofte med til inspirerende, kreative og alternative ting, da jeg tror det er viktig å fore hodet med inspirasjon, spesielt innenfor det yrket vi er i. Synes også det er utrolig gøy å komme vekk fra macen noen ganger, og bruke hendene og kroppen mer. Trenger jeg nye ideer, tar jeg ofte en lang sykkeltur.

Du er nå 28 år gammel og har allerede rukket å jobbe som grafisk designer i fire forskjellige land. Kan du fortelle litt om denne reisen du har hatt? Hvor startet det, og hva driver deg til å reise?

Det hele startet i 2007 da jeg bestemte meg for å flytte til Danmark, for å gå videre på skole. Etter nesten tre år på Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev, gikk turen til København og praksisplass i Scandinavian DesignLab. Det var utrolig gøy å komme ut i arbeidslivet fra skolen, og jeg tror aldri jeg har lært så mye som i denne perioden. Etter et år her gikk turen hjemover mot Norge. Merket at jeg ikke var helt klar for å bosette meg hjemme, og bestemte meg for å reise ut igjen. Neste stopp var Manhattan og praksisplass i Base Design, et designstudio bestående av ca. 10 stykker. Var utrolig spent på dette, og det var rimelig forskjellig fra skandinaviske arbeidesnormer. Alt i alt vi jeg si at byen var en større og mer inspirerende opplevelse enn selve arbeidsplassen, muligens fordi det var for kort tid inne i studioet.

Etter Amerikaeventyret vendte jeg snuten hjemover mot Stavanger igjen, for å finne ut hva jeg egentlig ville. Dette resulterte i litt freelance-jobbing og jobbsøking igjen. Jeg har alltid vært fascinert av London som by, så jeg bestilte like så godt en énveisbillett bort her. Bodde hos noen venner en liten stund mens jeg søkte, og fikk etterhvert jobb hos Gensler…og her er jeg.

London som inspirasjonskilde og designhovedstad har definitivt en form for påvirkning. Det er så mange byråer, dyktige folk og bredt grunnlag for det vi holder på med.

Er det store forskjeller mellom å jobbe i Norge, Danmark, USA og England?

Både ja og nei, synes det er utrolig dyktige folk alle plassene. Den største forskjellen fra Norge og Danmark til USA og England er kanskje arbeidsdagen. Lengre dager og mer jobbing. Dette kan vel tolkes både på godt og vondt. Vil dog si jeg savner den skandinaviske arbeidskulturen, men det er samtidig godt å jobbe en hel masse i ukedagene, for så å utforske alt det London kan tilby i helgene.

Påvirker det å bo i London arbeidet ditt på noen måte?

London som inspirasjonskilde og designhovedstad har definitivt en form for påvirkning. Det er så mange byråer, dyktige folk og bredt grunnlag for det vi holder på med.

Flere av dine arbeider som Empire Bio, Bella Center og AdLib har blitt featured på nettsider som Behance og For Print Only. Hva er din arbeidsmetode for å produsere så bra design?

Har ikke noen bestemt framgangsmåte, men personlig synes jeg at man skal prøve og prøve, helt til man er der man vil med oppgaven.

Bella Center identitet

Bella Center identitet

Adlib plakat og CD-cover design

Adlib plakat og CD-cover design

Har du noen favoritt prosjekt hittil og hvorfor?

Jeg synes personlig hvert prosjekt har hatt sin positive side, da de er rimelig forskjellige. Men å lage pitch for ny identitet for en kino (Empire), var veldig gøy. Løse rammer, ung men blandet målgruppe.

Kan du fortelle oss litt om hvordan dette prosjektet ble til?

Dette prosjektet kom til mens jeg var i Scandinavian DesignLab, og med god tid til å prøve og feile, samt input fra daværende kolleger hadde jeg god tid til å finpusse prosjektet. Besøkte kinoen flere ganger, snakket med kino-sjefen, fikk god input og gjorde masse research innen designbiten kom i gang.

Empire Bio identitet

Empire Bio identitet

Empire Bio identitet

Empire Bio identitet

Jobber du med noen spennende prosjekter nå som du kan vise oss?

Jobber med et par spennende ting i øyeblikket som jeg ønsker jeg kunne vist, men dessverre er de i prosess, og kan ikke vises med tanke på kundene. Men akkurat nå går det i skiltningsdesign og omgivelsesdesign. Noe som er rimelig nytt for meg, men utrolig spennende. I nærmeste framtid skal vi i gang med et par re-branding prosjekter.

Spennende! Kan du beskrive arbeidsplassen din på Gensler for oss?

Vi er rimelig mange og en stor arbeidsplass, med en miks av arkitekter, designere, interiørdesigner, urbane planlegger osv. Det blir derfor ofte krysning av de forskjellige feltene, noe som er den største fordelen av å jobbe der. Da jeg er en stor fan av arkitektur, synes jeg det er utrolig gøy å se og få være med på starten. Ellers jobber vi ganske selvstendig, og styrer nesten vår egen hverdag.

Gensler Thomas Østerhus

Foto: Owen Raggett for Gensler

Gensler Thomas Østerhus

Foto: Owen Raggett for Gensler

Fortell oss noen ting du har lært ved å jobbe i så mange forskjellige land.

Det er mange erfaringer og ting å ta til seg, men å ta seg til råd og erfaringer fra nye mennesker, nye omgivelser er god inspirasjon. Trendene og stilene innenfor kommunikasjon er rimelig forskjellige, å arbeide på flerkulturelle plasser er meget spennende og givende.

Et siste spørsmål før vi runder av. Hvis noen vurderer å reise ut og gjøre det samme som deg, og du kan gi de et tips eller råd. Hva ville det vært?

Synes det viktigste er å følge drømmene og instinktet sitt, og gjøre det man aller helst har lyst til. Det kan være lettere sagt enn gjort noen ganger, men det lar seg som regel alltid gjøre på en eller annen måte. Jeg personlig synes det har vært en fin timing å reise rundt på, innen man muligens satser på å etablere seg. Så research, timing og reiselyst har vært noen viktige faktorer for min egen del.

Da vil jeg bare si tusen takk for at vi fikk høre historien din Thomas Østerhus. Lykke til videre.

Selv takk!

Du kan finne mer fra Thomas på disse nettsidene

http://www.thomasoesterhus.com/
http://www.behance.net/thomasoesterhus
http://www.linkedin.com/in/thomasoesterhus
https://twitter.com/Thomas_oester

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter