Grafisk Design

Intervju: Trond Fernblad fra Fasett i Stavanger


Share

Hei Trond Fernblad. Takk for at du tar deg tid til denne praten i dag. Først kan du fortelle kort om deg selv.. Hvem er du og hva driver du med?

Jeg heter Trond Fernblad og er 44 år. Jobber som grafisk designer og har akkurat fått en ny tittel på visittkortet som heter Kreatør. Jeg har kunst og håndtverk utdannelse og grafisk formgivning eller tegning, form & farge som det heter. Er inne på mitt 16 år hos Fasett og før det jobbet jeg noen år som frilans grafisk designer. Jeg jobber mye tredimensjonalt men også med logoer/identitetssystemer.

Bakgrunn

Jeg vil gjerne høre litt om bakgrunnen din. Du har jo jobbet i bransjen i mange år. På hvilket tidspunkt i livet fikk du tankene om at du ville jobbe som grafisk designer eller det å jobbe i den kreative bransjen?

Det var veldig tidlig for både søsteren og broren min har tatt utdannelse innenfor det samme. Det var dette jeg ville hele ungdomsskolen.

Så du viste det hele tiden?

Nei jeg viste det ikke men jeg hadde en følelse av at det var ditt jeg ville.

Hadde du noen innflytelser når du gikk gjennom designutdannelsen? Du snakket om dine søsken men var det noen andre enn det og?

Det var egentlig broren min. Jeg husker det helt fra jeg var liten når han lagde alt i fra julekort, illustrasjoner og malerier. Jeg har alltid tenkt at han har vært et forbilde. Det var han som egentlig satte i gang disse tankene om at jeg ville gjøre det samme.

Kreative prosessen

Etter så mange år i bransjen og så mange vellykkede prosjekt har du laget deg en slags formel for hvordan du starter et prosjekt, eller varierer det fra prosjekt til prosjekt? Hvordan starter et prosjekt når du får en brief?

Jeg er jo ikke noen stor magasin leser og jeg bruker vel egentlig mindre og mindre bøker til å hente inspirasjon. Briefene varierer jo. Det er jo klart at når jeg jobber med en kunde som Sandnes Sparebank som jeg har jobba med i rundt 15 år så pleier briefene å være relativt korte. Vi har heller aldri laga noen designmanual der så det er litt sånn at veien blir til underveis.

Så den bare bygger på seg og utvikler seg videre og videre altså?

Ja den gjør det og vi har jo stor frihet i fra banken og dermed så er det jo også mye lettere å jobbe med. Men man skal jo overgå prosjektene hele tiden og derfor prøver man jo å tenke at dette skal være smart for banken og at det skal gi de valuta for kronene. Vi prøver å skape sympatiske elementer Men når vi jobber i større grupper så kjører vi jo en mye strengere idé prosess.

Jobber dere mye i team her på Fasett?

Ja vi gjør det. Det er faktisk veldig få jobber man jobber alene med. Logo og identitetsprogram og sånt kan man jobbe mye alene med men vi er alltid et team i starten av et prosjekt. Så vi starter alltid prosjekter som et team hvor vi brainstormer og får fram idéene i sammen og tenker ut løsninger på problemstillingen.

Prosjekter

Jeg ville gjerne høre litt om noen av prosjektene dine. Sandnes Sparebank har jo vunnet en del priser som Red Dot Best of the Best hvor den ble plukket ut av over 6000 juryerte arbeider fra hele verden. Den har også vunnet priser fra både Gullblyanten, Visuelt og fått merket for God Design. Hva er det som gjør dette prosjektet så spesielt?

Egentlig så tror jeg at siden det er innenfor finans så blir det lagt merke til på grunn av at det er så lite strigla og det er et veldig ujålete uttrykk… Og så er det jo en helt annerledes greie enn det som banker vanligvis har.

…siden det er innenfor finans så blir det lagt merke til på grunn av at det er så lite strigla og det er et veldig ujålete uttrykk… Og så er det jo en helt annerledes greie enn det som banker vanligvis har.

Hvor mange år har dere jobbet med denne identiteten nå?

Jeg begynte vel egentlig å jobbe med de i 1997. Den første streken jeg laget for de var når jeg illustrerte merkevareløftet deres ”Slik du vil ha det” Dette gjorde jeg for å skape et særpreg. Hunden som også seinere har blitt Rex var jo også bare en del av flere illustrasjoner tidlig men den har fulgt med videre og blitt sparebøssen til Sandnes Sparebank. Jeg lagde en rekke illustrasjoner som skulle være metaforer for forskjellige livsverdier. Dette var jo en hund, bil og alt slags hverdagslige ting. Vi vant også merket for God Design i 2010 for arbeidet vi har gjort for dem fra 2000 til 2010 noe som er et godt tegn på at vi har gjort noe riktig.

Illustrasjoner til Sandnes Sparebank

Hvordan var det å overtale kunden i starten til å satse på disse idéene siden det var såpass annerledes? Var de med fra starten eller var det hardt å selge inn?

I begynnelsen så var det jo adskillig mye vanskeligere å få gehør for idéene enn etter hvert som arbeidene fikk nasjonal og internasjonal interesse. Når det begynte å få denne oppmerksomheten så økte jo også tilliten med dette. Dette gjorde jo da at idéene ble lettere å selge inn til kunden og vi fikk et godt samarbeid.

Dere jobber som et team her i Fasett med Sandnes Sparebank. Hvor mange er dere i dette teamet?

Vi har vært det samme teamet helt fra starten. I utgangspunktet så består det av konsulent, prosjektleder, designer og tekstforfatter. Men sånn som den siste kampanjen her(Bo gratis i et år) som er en viral kampanje så er det flere som har vært involvert. I alle større kampanjer involveres nettbaserte designere og programmerere .

Jeg vil også gjerne høre litt om Suldalsskinka sin paknings design som er ganske unik og den skiller seg godt ut i butikkhyllene. Kan du fortelle meg litt om hvordan dette prosjektet ble til?

Ja det kan jeg. Det var egentlig en ganske eventyrlig prosess. Skinka blir produsert oppe i Suldal rett ved siden av noe som heter Mostøl. Det er jo en utrolig vakker plass. Vi dro opp en prosjektleder, industridesigner, planlegger og meg som designer. Der traff vi de involverte og så hvordan denne skinka hang å tørket på tørkeloftet. Etterpå gikk vi tilbake til hotellet vårt å hadde en lang idé sesjon der vi skreiv ned ord som vi assosierte med produktet på lapper. Disse lappene kjørte vi så gjennom noen filtreringssystemer slik at de ordene som hadde blitt mest sagt kom opp. Et ord som kom ofte opp var at dette loftet ligger 640 moh så vi brukte dette videre som hovedelementet i designet. Kunden hadde heller ingen budsjett til markedsføring så vi bestemte ganske tidlig at pakken måtte ha et særpreg slik at den solgte seg selv. Skinka er jo også av høy kvalitet og prisklasse så jeg valgte svart/hvit for å signalisere kvalitet men også for å skille seg ut.
Hele dette prosjektet var egentlig en ganske ryddig og strikt prosess. Det var veldig sånn at vi gikk gjennom prosessen steg for steg som et team.

Pakningsdesign til Suldalsskinka

Har du noen andre spennende prosjekter som du kunne tenkt deg å dele med oss?

I fjor så fikk jeg muligheten til å lage Sterk Reklame sin profil. Der var tanken ganske enkelt å lage noe røft nesten uleselig i håp om at det inspirerer folk til å lage ting som ikke er helt perfekte. Dette er jo noe jeg nesten alltid har prøvd å få fram i arbeidet mitt. Jeg brukte en teknikk som jeg faktisk lærte på skolen som heter konstruksjonstegning. Vi brukte noe som het Rotring penner som er noen penner med et slags rør inni som fylles opp med blekk. Dette var jo forferdelig vanskelig å tegne med for helt plutselig kunne pennen begynne å lekke og det ville da spre seg store blekk flekker på papiret som på en måte ble mønstre. Det blekket har jeg spart på så jeg brukte det til å dryppe på noe kartong for å skape disse spennende formene. Jeg drypte det bare ganske tilfeldig for at det skulle bli som det skulle bli, men utgangspunktet var at det skulle stå skrevet Sterk Reklame 2011. Videre så lagde vi også et visuelt show med farger der det blinker gjennom fra cyan til magenta til blå osv.

Logo laget av blekk for Sterk Reklame 2011

Sterk Reklame 2011 logo i farger

Som en avslutning vil jeg gjerne stille deg et spørsmål som mange sikkert lurer på. Hva tror du er de viktigste egenskapene en designer eller kreatør kan ha?

Tålmodighet! Eller det spørs jo litt hva slags type designer du egentlig er. Men slik som jeg jobber med personlig, så synes jeg at det perfekte er forferdelig kjedelig. Jeg liker egentlig at designet er litt frynsete i kantene for jeg tror at det skaper et særpreg. Det gjør gjerne også noe med folk og rører litt på en måte som det perfekte ikke kan. Dette er vel gjerne noe jeg alltid har prøvd å få til med designet mitt. Skape litt sånn odde former. Litt sånne former som gjerne ikke er så vanlige. Jeg liker når det er litt rufsete.

Det du sa om tålmodighet da.. Kan du utdype det litt mer?

Ja det er jo viktig. Jeg traff en gang en av mine favoritt designere som heter HC Ericson. Når han var å underviste her i Stavanger for mange år siden hadde han et helt klart budskap som var ”Prova, prova, prova”. Det han mente var jo ganske enkelt at man må prøve, så må du prøve igjen og igjen, og til slutt ender du opp med noe du kan være stolt av. Det handler om å ha denne tålmodigheten til å jobbe videre til man vet at man har truffet riktig. Kvalitet tar ofte tid.

En siste ting vi lurer på er hva er din favoritt font?

Tror jeg må være ærlig med meg selv og si at Helvetica er min favoritt.

Ok da ville jeg bare si tusen takk for at du ville bli intervjuet av Spetakkel.

Du kan se mer fra Trond Fernblad og Fasett på fasett.no.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter