Fotografi, Illustrasjon
Share

Mir visualiserer framtidig arkitektur for kunder verden over. Få et innblikk i deres bildeverden i dagens intervju med en av de to gründerne bak Mir, Trond Greve Andersen.

Hei Trond og velkommen til dette intervjuet på Spetakkel. Først har vi lyst å høre litt om bakgrunnen til Mir. Når og hvordan fikk dere idéen om å begynne å skape arkitekturillustrasjoner?

Allerede som barn brukte vi begge mye tid i dyp konsentrasjon over innfløkte “tekniske” tegninger av romraketter, hangarskip og bygg. Vi ble venner mens vi studerte på Kunsthøyskolen i Bergen rundt årtusenskiftet. Vår felles interesse for teknikk og estetikk ledet oss bort fra skolepensum og inn i et kontorfelleskap i nærheten av skolen. Der satt vi på kveldene og nettene og forsket på 3d og datagrafikk. I begynnelsen laget vi illustrasjoner av alt mulig rart, men vi fant fort ut at det var arkitekturen vi brenner for. Den handler om sted, tid og rom, forholdet mellom virkelighet og drømmer, om nåtid og fremtid.

Frønningen. Illustrasjon av Mir.

Frønningen. Illustrasjon av Mir.

Dere skriver at dere skaper portretter av framtidig arkitektur. Dette høres jo veldig ambisiøst ut, men ordet ‘portrett’ gir mening når jeg ser hvor levende dere er i stand til å illustrere arkitektur med hjelp av det dramatiske lyset som virker som en viktig rød tråd i arbeidene deres. Hva vil du beskrive som essensen i arbeidet deres?

Vi forsøker å fange et tenkt øyeblikk. Akkurat det tidspunktet da det skjer noe som gjør det verd å ta bildet. Bygget trenger ikke alltid stå i fokus, kanskje det oppstår et rom ved siden av bygget, eller kanskje samspillet mellom lys og skygge er spesielt flott akkurat da. Når man lykkes med å skape disse fiktive hendelsene blir det kortere avstand til drømmen og man blir mer involvert i bildene.

Det er viktig for oss at bildene føles naturlige, og der spiller lyset en svært viktig rolle. Dersom lyset føles unaturlig klarer ikke folk å leve seg inn i situasjonen og det skaper en distanse som vi ikke ønsker.

Dette med portrett handler også om å fange byggets karakter i bildet, det er overraskende lite fokus på dette innenfor arkitekturvisualisering.

Busan Opera, Sør-Korea. Illustrasjon av Mir.

Dere har kunder over hele verden. Var dere hele tiden bevisst på at dere ville nå ut til arkitekter utenfor Norges, og til og med Europas, grenser?

Ja.

Jeg har selv vært med på å fotografere til en Mirillustrasjon og som fotograf er jeg såklart nysgjerrig på prosessen dere har bak utvalget av fotografer. Forsøker dere alltid å kontakte fotografer som holder til i nærheten av der bygningen skal bygges, eller hender det at dere flyr inn fotografer?

Det hender at vi tar bildene selv. Når vi ikke har mulighet til det kontakter vi lokale fotografer.

St. Petersburg Pier, Florida. Illustrasjon av Mir.

Jeg er også interessert i hvordan dere går fram i researcharbeidet for en arkitekturillustrasjon. Hvor mye bør dere vite om en framtidig bygning for å kunne illustrere den? Hvor mange timer med arbeid kan legges ned i en illustrasjon?

Vi bruker ca en arbeidsuke pr illustrasjon. Underlaget vårt kan variere fra en muntlig beskrivelse eller noe skriblerier til komplette og detaljerte 3d modeller og infløkte briefinger. Vi bruker en designprosess tilsvarende det som grafiske designere eller arkitekter bruker.

Dersom lyset føles unaturlig klarer ikke folk å leve seg inn i situasjonen og det skaper en distanse som vi ikke ønsker.

Har et arkitektbyrå oftest allerede vunnet rettighetene til en bygning i stadiet der dere blir involvert, eller blir illustrasjonene ofte brukt som en viktig brikke i søknadene? Har dere noengang opplevd at en bygning dere har illustrert aldri ble framstilt?

Mer enn halvparten av prosjektene vi er involvert i blir aldri bygget. Illustrasjonene brukes til en rekke formål, alt fra rammesøknader og arkitektkonkurranser til langsiktig branding og markedsføring av arkitekt og utbygger.

Et bibliotek i Mecca. Illustrasjon av Mir.

Jeg ser for meg at det må være en veldig spesiell opplevelse å endelig få se en ferdig bygning etter veldig mange arbeidstimer foran skjermen. Hender det at dere reiser ut for å se den ferdige arkitekturen i virkeligheten?

Bygningene som oppføres i Bergen tar vi selvfølgelig turen for å se. Selv om vi ikke burde innrømme det blir vi nesten alltid overrasket over hvor likt det ferdige resultatet blir. Det er en rekke bygg som er under ferdigstilling nå som vi virkelig ser frem til å besøke. Mest av alt gleder vi oss kanskje til å oppleve nye Marseille Stadion, ikke bare som struktur, men i bruk, på kamp.

Forsland Kraftverk. Illustrasjon av Mir.

Forsland Kraftverk. Illustrasjon av Mir.

På nettsiden deres er det særlig et bilde jeg har bitt meg merke i; en spektakulær og science fiction-aktig illustrasjon for ‘Europa City’ like utenfor Paris. Kan du fortelle oss mer om dette prosjektet? Hva er Europa City?

Dette er et av de prosjektene som man nesten ikke tror på når man først ser det…Men det skal visstnok bygges. I utgangspunktet ble vi fortalt at dette er en ny slags byform hvor landbruk, kortreist mat, kunst og kultur etc er i fokus. Hva det blir når utbyggerne ligger de faktiske kortene på bordet gjenstår å se.

Europa City, utenfor Paris. Illustrasjon av Mir.

Europa City, utenfor Paris. Illustrasjon av Mir.

Finnes det en type arkitektur dere fortsatt ikke har illustrert og som dere lenge har drømt om å få gjøre?

Vi har alltid drømt om å få avbilde arkitektur som er tilnærmet ferdigdesignet. Vi kommer nesten alltid inn på et tidspunkt hvor mange avgjørelser fremdeles ikke er tatt. Mye av tiden vår går med på å foreslå og megle frem designløsninger. Det hadde vært flott å få lov til å fokusere kun på bildene, og møte arkitekter som på forhånd visste med sikkerhet hvordan designet skulle være. Da kunne vi fokusert mer på bildene og brandingen av prosjektet fremfor å assistere designprosessen.

Tusen takk Trond for at du stilte opp til intervjuet og til alle på Mir som inspirerer oss her på Spetakkel! Se flere av Mirs illustrasjoner på www.mir.no.

Share

En kommentar på “Intervju: Trond Greve Andersen i Mir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Bjarte Edvardsen

En rogalending som har forvillet seg inn i de svenske skoger der han jobber som en fotograf i Umeå. Du kan følge Bjarte på Instagram.