Fotografi

I C – Iøynefallende utstilling av Katrine Sunde


Share

Er du en av de som venter på flere ‘likes’ på bildet du nettopp la ut på Facebook fordi det gir deg en følelse av å bli sett? I så fall bør du lese dette!

Katrine Sunde, kanskje ikke et navn du har hørt før, men absolutt et navn verdt å få med seg. Hun er nemlig nylig utdannet fotograf fra Norges Kreative Fagskole i Bergen og har allerede rukket å stille ut bilder fra sitt prosjekt ”I C” på et av Bergens beste utstillingslokaler, Bontelabo. Sammen med andre unge og lokale talenter, samt ni internasjonale kunstnere, var hun tidligere i høst med på utstillingen ”Life is the only way”, en utstilling som hadde som målsetting å belyse det gjensidige forholdet som finnes mellom samfunnet vi lever i og samtidskunsten.

– Bontelabo er faktisk et gammelt fryselager. Lokalet i seg selv er jo god nok grunn til å gå på kommende utstillinger der, ler Katrine.

Hennes bidrag til utstillingen ”Life is the only way” var tre bilder fra et omfattende frittstående prosjekt hun har kalt ”I C” som i ”I see” og ”eye see”. Som modeller har hun brukt familie, venner og bekjente og tatt bilder av irisene deres, altså øynene.

_MG_7552

Absorbed

-Jeg ønsker med prosjektet å sette søkelyset på hvordan vi ser andre mennesker i samfunnet vårt. Ser vi det unike i andre, eller er vi kun ute etter å bli sett selv? Mange er veldig opptatt av å bli likt. Folk bruker mer tid på å få flest mulig likes på Facebook enn å møte andre øye til øye. Det synes jeg egentlig er litt trist, fastlår hun.

Til prosjektet har Katrine blant annet tatt utgangspunkt i myten om Narcissus, den vakre grekeren som oppdaget sitt eget speilbilde i vannet og som umiddelbart ble forelsket, ute av stand til å ta blikket bort fra seg selv. Myten sier at han døde der ved vannet. Katrine utfordrer betrakteren på om vi mennesker er stadig mer egosentriske og narsissistiske, eller om vi ser andre like godt som oss selv.

– Til og med når folk møter hverandre fysisk er de fleste opptatt av å være ”på nett”. Personlig liker jeg best å se folk på ordentlig; være tilstede der og da, smiler hun.

Katrine er fra tidligere utdannet intensivsykepleier og har siden 1999 jobbet på Haukeland Universitetssykehus i Bergen. Som sykepleier er man vant til å omgås folk og å bruke tid på andre.

– En viktig del av jobben min på intensivavdelingen er å sjekke pupillene til pasienter som ligger i koma, noe jeg har gjort utallige ganger i løpet av min karriere. Jeg blir stadig fascinert over hvor unik hver enkelt iris er, og legger fort merke til menneskers øyne. Samtidig har jeg alltid hatt sansen for prikker, sirkler og grafiske mønster, elementer jeg har brukt når jeg har laget bildene, forklarer fotografen.

Closer

Tilværelsen som intensivsykepleier lar seg tydeligvis kombinere med fotografifaget. I 2011 valgte Katrine å hoppe ut av komfortsonen hun befant seg i på jobben og satse på foto gjennom en fagskoleutdannelse, noe hun forteller at hun ikke har angret på. Det var gjennom kunstundervisningen på skolen, koblet med kunnskap om mennesker fra sykehuset, som førte til at hun ville gjøre prosjektet om iriser. Øynene er nemlig et av de viktigste og mest avanserte sanseorgan vi har. Kombinasjonen av farge, tekstur og mønster, gjør hver enkelt iris unik som et fingeravtrykk.

– Jeg tenkte jeg måtte fjerne alle forstyrrende elementer rundt iris for å få frem det vakre og spesielle. Meningen er at bildene skal åpne øynene for det unike, og gjøre folk nysgjerrige. Jeg vil at betrakteren skal reflektere over sitt eget liv og i hvilken grad han eller hun ser andre, avslutter Katrine .

_MG_7572

_MG_7555

Generations

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Ingvild Festervoll Melien

Fotograf og geograf med utdannelse fra UiB, NKF og Fudan/Yunnan University i Kina. Bor i Bergen der hun jobber i eget fotofirma. Ingvild liker symmetri og arkitektur og er hobbyplystrer