Illustrasjon, Inspirasjon og tips
Share

Akvarell eller vannmaling er et maleri som er malt med vannoppløslige, transparente farger. Det er en forholdsvis billig teknikk, fordi man bruker mye vann og lite farge.

Vannmaling er ofte virkningsfull som en effekt eller utrykk i forbindelse med illustrasjoner. Det kan være med på å skape forskjellige stemninger eller tilføre dramaturgi i et utrykk. Farger i ulike nøyanser gjør vannmaling lekent og luftig.

Det som er viktig å tenke på når du skal lage en akvarell, er papir og pensel. Når man maler, brukes ikke fargen hvit, man lar fargen i papiret erstatte det hvite.

Papiret kommer i ulike tykkelser og med ulik overflatestruktur. Det er viktig å kjenne begrensingene i papiret, likeså mulighetene, dette vil gi deg mer kontroll.

For å lage en bakgrunnsfarge kan det være lurt å starte med en flat pensel som dekker store områder. Til selve motivet, velger du en rund pensel med spiss tupp, det vil gjøre det enklere å få til de små detaljene.

Blant de mest brukte teknikkene er ”vått i vått”, hvor man bruker mye vann på penselen og lar fargene flyte over i hverandre, dette gir begrenset kontroll over resultatet. Bruk gjerne en sprayflaske og eller en svamp for å våte arket. Ved tørr-teknikk bruker man svært lite vann i penselen, noe som kan gi «uregelmessige» malestrøk.

Andre morsomme virkemidler er blant annet salt. Saltet trekker til seg vannfargen, og etterlater seg områder uten farge, eller områder hvor fargene “blør”. Det etterlater seg en slags krystall-effekt. Prøv med både små og store saltkorn for forskjellig uttrykk.

Plastfolie kan også være gøy å bruke. Prøv å male et bilde med mye vann, krøll en bit med plastfolie over malingen og la den tørke.

Stearin eller voks kan også være med på å påvirke malingens retning og form. Malingen preller av området med voks og bevarer det hvite i arket.

Vannmaling er en enkel vei til et pent resultat, det er lett å skape ulike nyanser i samme farge med enkle bevegelser. Ofte kan det endelige resultatet dukke opp med ren tilfeldighet.

Akvarell kan også være en kul effekt kombinert med typografi. Ferdiggjør det du skal lage i illustrator, print det ut. Bruk deretter et lysbord til å trace over med vannfarge. Det er viktig å bruke en pensel med spiss tupp for å være nøyaktig. Om du skulle treffe utenfor, er det enkelt å rette opp i Photoshop. For å unngå bølger i papiret kan du legge akvarellen i press etter at den har tørket.

Her er noen eksempler fra Sasha Prood’s portefølje:

Eksempel på akvareller brukt til animasjon i musikkvideo:

Breakbot feat Irfane “Baby I’m Yours”. Videoen er håndlaget av Irina Dakeva @ Wizz. Den består av circa 2000 akvareller, som er malt en etter en.

Flere artister bruker akvareller i sine arbeider, en av dem er Stina Persson. Hun er en Stockholm basert illustratør, som har gjort jobber for kjente merkenavn som blant annet Coca Cola, DKNY og Bjørn Borg. Hun kombinerer kraftige farger med mønstre, foto og typografi.

Illustrasjoner som bruker papiret som negativ form.

Eksempler på akvarell som er implementert i foto.

Share

2 thoughts on “Kreative teknikker #1 – Akvarell

  1. Hei, jeg vil veldig gjerne lære hvordan man kombinerer akvarell og typografi. Kan du hjelpe meg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Pia Ringstad

Grafisk designer bosatt i Oslo. Har en Bachelorgrad i grafisk design fra NKF, Oslo og RMIT University, Melbourne. Har en forkjærlighet for håndlagde illustrasjoner og typografi.