Grafisk Design

My Cup of Type – Typografi og kaffe i harmoni

Share

Glad i kaffe? Opphengt i typografi? Hvorfor ikke kombinere disse? To Norske karer som nylig fullførte sine bachelorgrader i Visual Communication ved Deakin University, Melbourne, har gjort akkurat dette. Gjennom en tumblr-blogg laster de opp en ny kaffekopp med håndlaget typografi hver dag.

Hallvar Hauge Johnsen og Simen Strøm Braaten er begge 22 år og liker å fylle dagene sine med foto, film og design. De trives godt når de får kombinere disse mediene, og ser av den grunn på seg selv som ‘maker of things’ heller enn grafisk designere.

Sammen driver de My Cup of Type.

Hallvar Hauge Johnsen3

Hallvar: Vi startet prosjektet bokstavelig talt 10. august på dagen. Nettsiden fungerte for oss som en kreativ outlet, og et tidsfordriv som ikke satte spor på samvittigheten, men utviklet seg til å bli en smule mer seriøst da vi plutselig begynte å holde møter, lagde haugevis med Evernote-notater og ”leide” inn hjelp for å få til et greit design på bloggen.

Simen: Det tok faktisk ikke lange tida fra vi fikk idéen til vi begynte å snakke om domene, og jeg husker jeg fikk greit noia da jeg så at noen allerede hadde kjøpt mycupoftype.com. Klikka meg inn på eierinformasjonen, i håp om at jeg kunne overtale eieren til å selge meg domenet, men da jeg begynte å lese nedover sida så jeg ”Eier: Hallvar Hauge Johnsen”. Det viste seg at han da hadde kjøpt det et lite kvarter før jeg dro fram Visaen.

Kan dere forklare konseptet bak bloggen?

Simen: Vi har en tagline vi pleier å bruke for å forklare dette fantastiske konseptet, som går omtrent sånn her: “Coffee meets Design, and together they hook up with Typography and Illustration to make the perfect cup of type.”

Hvordan oppstod idèen? Hva inspirerte dere?

Hallvar: Det var under en After Effects øvelsestime på skolen at jeg satt og skriblet på en tom kaffekopp (Innlegg 1, 10. august) og viste den til Simen på slutten av timen. Jeg traff Simens høyre hjernehalvdel og den begynte umiddelbart å pumpe ut ”Stoke Juice” (© Simen). Han foreslo ganske så fort at jeg måtte laste den opp og vise frem. For meg er det enda ikke helt klart hvem som foreslo bloggen, men jeg vet iallfall at Simen var ganske så snar på å registrere en ny bruker på Tumblr. Jeg tror ikke det var noe spesielt som inspirerte oss annet enn at vi begge var klare for et selvstendig og pliktfritt prosjekt.

Simen: En av lærerne våre oppfordret oss til å senke terskelen for å publisere noe, bli kvitt tanken om at ting skal være perfekte før man kan vise det til andre. Så da Hallvar viste meg koppen han hadde tegna i timen (til den tidligere nevnte læreren) gikk det ikke mange minuttene før vi hadde blitt enige om navn og opprettet en tumblr-blogg.

Maria Morren

Har dere et bestemt mål med dette prosjektet?

Simen: I utgangspunktet var det bare meningsløs moro mens vi satt på kafeen på universitetet. På mange måter er det fremdeles det det er, men samtidig så har vi begynt å få øynene opp for hvor mange muligheter, og hvor mange forskjellige retninger vi kan ta det konseptet her. I det siste har vi faktisk snakka om hvor gøy det hadde vært å gi det visuelle uttrykket til en kafé i oppstartsfasen – alt fra logo, profil, interiør, menyer og hele veien ned til koppene kaffen blir servert i. Men det er ennå på dagdrømmenivå.

I mellomtida vil vi bare spre budskapet, og få så mange som mulig til å tegne på kopper; ikke bare design-studenter som vi hovedsakelig er nå, men alle. Noen av de mest populære koppene våre kommer faktisk fra folk som ikke har spesielt kreative studier eller yrker, så dette er virkelig åpent for alle. Det hadde vært utrolig moro hvis vi hadde kommet til det punktet hvor Hallvar og jeg kan ta et steg tilbake, fokusere mer på å være administratorer og jobbe med å videreføre konseptet så langt det er mulig.

Hvilke kopper er deres favoritter?

Simen: Ooh! Den var vrien. Jeg har litt blanda følelser, for jeg er en sucker for bra typo, men Disney-koppen til Birgitte Rishatt, og en haug av koppene til Pernille Horgen Bøe er såpass bra lagd at jeg har ennå ikke helt innsett at de er håndtegna. Det sier jo sitt. Ellers så setter collab-koppene våre en ganske høy standard syns jeg. Kine Marie Kapaasen Madsen slo sammen sine drøye typo-skills med Pernille sine utenomjordiske tegneferdigheter her en kveld. Da var jeg så redd for å forstyrre dem at jeg faktisk holdt pusten innimellom. Det er nemlig ikke så lett å få folk til å sette seg ned å tegne på en kopp som man kanskje skulle tro, så det er alltid like stas når det ligger en kopp og venter på oss i innboksen.

Birgitte Rishatt

Hallvar: Personlig har jeg sansen for koppene som har et vittig budskap i form av leken typografi med variasjon i tykkelse, skygge og 3d-vs-2d. Bl.a. koppen til Linn Alnes Djuvsland som ble publisert 5/11-12 (nå tvinger jeg leserne til å scrolle ned til de finner den. Da får de sett gjennom en rekke med bra kopper). Jeg liker så klart også de mer kunstneriske koppene som F. eks Birgitte Rishatts Disney kopp (26/10-12) som viser hva man faktisk kan få til på en puslete liten papirkopp.

Det de fleste ikke vet er at take-away kopper har et termolag på utsiden som lett kan rives av for å få tilgang til en hvit overflate med stort potensiale! Så uansett om koppen har skamstygt design på seg, så er det mest sannsynlig ikke for sent.

Linn Alnes Djuvsland

 

Dere må drikke enormt mye kaffe?

Hallvar: Det kan du godt si! Vi satt faktisk her en dag på Corner (uni kafè) og prøvde å regne på det. Vi kom frem til at vi muligens har lagt igjen mellom 3500 og 4500kr på kaffe de ti siste månedene i Melbourne.

Simen: Joa, det blir en del, men personlig vil jeg si jeg har et ganske profesjonelt forhold til kaffe, i og med at jeg drikker det ganske utelukkende når jeg tegner på kopper. Med unntak av generell kaféhygge, da er det bare obligatorisk. Det er ikke til å komme unna. Jeg ser så klart ironien i det her, men jeg er faktisk ikke SÅ glad i kaffe. Har prøvd å lære meg å like kaffe i tre år nå, men har ennå ikke klart å komme meg unna melka. Hallvar derimot hadde sikkert blanda ut blodet sitt med kaffe hvis han hadde klart det. Tror det er mangelen på Youtube-tutorials som hindrer han i å gjøre det.

Til slutt et spørsmål vi spør alle grafisk designere om: hvilke typefaces er deres personlige favoritter.

Hallvar: Jeg føler sterkt for å si Helvetica siden den er så allsidig, men jeg har etterhvert gått lei av den. Jeg er en stor fan av feite og synlige skrifttyper og jeg tror at Gotham (dog muligens brukt like mye som Helvetica) designet av Tobias Frere-Jones (Hoefler & Frere-Jones foundry) må være min favoritt. Den er feit og seriøs, men likevel en smule leken i formen som gjør at den kan brukes i seriøse sammenhenger så vel som i en mer laidback produksjon. I min egen selvprofilering (trykket portfolio, visittkort etc.) bruker jeg Gotham i tittel og mengdetekst og en didone kalt «Nouvelle Vage Type» i logo og større titler. Denne skrifttypen er designet av Dirk Schuster og er tilgjengelig på nettet gratis. Jeg var ikke helt fornøyd med denne versjonen (manglet æ, ø, å og virket ikke helt gjennomført), så jeg kontaktet han og spurte om jeg kunne få kjøpe en bedre utgave. Han hadde denne klar, men den var ikke gjort tilgjengelig for salg enda. Jeg vil absolutt anbefale å betale for en font en eller gang. Personlig så føler jeg mer eierskap til arbeidet jeg bruker skrifttypen til når jeg vet at utvikleren har fått betalt for arbeidet sitt.

Simen: Jeg har lagt min elsk på kombinasjonen mellom Georgia og Bebas, profilen til MCoT er et greit eksempel på det. Ellers har jeg hengt ganske mye med Museo-familien i det siste, og blitt rimelig kompis med dem.

Takk for at dere tok dere tid til dette intervjuet gutter, lykke til videre!

Under er et lite utvalg av kopper, besøk mycupoftype.com for flere.
Simen, Glenn Karlsen, Pernille, Hallvar

Simen Strøm Braaten4

Simen Strøm Braaten5

 

Simen Strøm Braaten2

Simen Strøm Braaten

Kine Strøm Braaten2

Kine Marie Kapaasen Madsen - Pernille Horgen Bøe3

Kine Marie Kapaasen Madsen - Pernille Horgen Bøe2

Hallvar Hauge Johnsen7

Hallvar Hauge Johnsen6

Glenn Karlsen

Ashlee Brooke McCarthy1

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Marius Wathne

Marius Wathne er Art Director og Partner i Oslo-baserte Studio Fusentast på Grünerløkka, glad i typografi, infografikk, pakningsdesign, og alle visuelt tiltrekkende løsninger som kommuniseres på en enkel måte.