Grafisk Design

Turnering i logodesign: Engelske fotball-lag


Share

Som grafisk designere er vi i Spetakkel over middels interessert i logoer. Vi liker å ha en mening om dem, enten det er gjennom hånlig fnysing, et anerkjennende nikk, eller stående applaus i enkelte tilfeller.

Derfor introduserer vi en ny serie der vi rangerer logoer på bakgrunn av design og setter dem opp mot hverandre gjennom en tradisjonell turnering. Hver artikkel i serien vil ta utgangspunkt i en kategori med logoer, først ut i rekken er en engelske fotball-lag fra Premier og Championship League. Sjarmen med en slik turnering er at det er kun logoens design som påvirker utfallet, mens det sportslige ikke spiller noen rolle. Turneringen består av 32 lag som “spiller” mot hverandre i turneringen helt til det gjenstår kun ett lag og èn logo. Det deles ut gull, sølv og bronse, samt to diplomer av varierende prestisje. Antall deltagere tilsier at lagene måtte ut i kvalifisering på forhånd for å avgjøre hvem som skulle få delta. De fire svakeste lagene fra Premier League og de åtte dårligste fra Championship må nøye seg med tribuneplass.

Her er de 32 deltakerene:

lagene

Forhåndsvisning på turneringsoppsettet:

screenshot

Kriterier

Alle kamper blir dømt på grunnlag av tre kriterier:

  • Den totale designopplevelsen
  • Originalitet
  • Bruk av eventuell typografi

Da ikke alle logoer har typografi i deres offisielle versjon er dette kriteriet ikke like avgjørende som de to andre, men kan være med på å tippe jevne kamper i sitt favør. Kamputfallet er visualisert med fylte og ufylte sirkler for å indikere “scorede mål” på hvert av designkriteriene. En fylt sirkel betyr at laget scoret på det respektive kriteriet. I eksempelet under kommer det øverste laget seirende ut av duellen. Det får høyest score på designopplevelsen og originalitet, mens motstanderen scorer på bruk av typografi.  I enkelte kamper kan imidlertid begge lag score på samme kriterie. I de tilfeller der lagene spiller uavgjort sammenlagt vil den totale designopplevelsen bli avgjørende for hvem som går videre i turneringen.

resultater

 

Spill kampene selv

Denne turneringen finnes i to versjoner: interaktiv og statisk. I den interaktive er litt av spenningen bevart ved at man må “spille” kampene selv ved å trykke de grønne ‘Spill Kamp’-knappene. På denne måten har man mulighet til å gjøre seg opp en egen mening før en ser utfallet. Den statiske versjonen er mindre spennende, med alle kampene spilt på forhånd, men egner seg best for print.

spillkamp

Kåringen er uhøytidelig, og gjenspeiler kun forfatterens eget synspunkt. Skriv gjerne deres meninger i kommentarfeltet, enten dere er enige i avgjørelsene eller mener at noen lag har blitt “bortdømt”.

LAST NED HER
Logoturnering – Engelsk fotball Interaktiv

 

..eller her for den statiske versjonen som vises i nettleseren (SPOILER: her vises alle resultatene umiddlebart)
Logoturnering – Engelsk fotball Print

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Marius Wathne

Marius Wathne er Art Director og Partner i Oslo-baserte Studio Fusentast på Grünerløkka, glad i typografi, infografikk, pakningsdesign, og alle visuelt tiltrekkende løsninger som kommuniseres på en enkel måte.