Fotografi
Share

Da vi kom over porteføljen til Helle Navratil ble vi imponert over de kreative og fargerike bildene hennes. Portretter settes sammen i et fargesammenspill av parykker, sminke, kjoler, blomster og plastikk, og hennes unike og eksperimentelle stil skaper virkelig drømmende verdener og følelser.

Helle er en 25 år gammel fotograf som har vokst opp i Stavanger. Hun fikk sitt første speilreflekskamera da hun gikk siste året på videregående, etter flere år med eksperimenter i Adobe Photoshop. Etter å ha fullført videregående i 2008 søkte hun seg inn på Norsk Fotofagskole hvor hun kom inn og flyttet til Trondheim.

Det var under søknaden til fotoskolen at hun begynte å oppsøke andre modeller for å fotografere, og oppdaget sin kjærlighet for portrettfotografi. – Stilen min er fargerik og drømmende, og jeg har et lite motto som er «overdriv det som er overdrevet»! Det er som terapi. Spesielt selvportretter. Der jeg kan skape min egen verden, og drømme meg vekk. Det å kunne lage noe man ikke kan se med øyet selv.

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Drømmen om å jobbe som fotograf

Til dagligdags jobber Helle på Japan Foto i Stavanger men drømmen er å kunne jobbe fulltid som fotograf. – Nå har jeg en fulltids jobb som er foto relatert, så foto er en stor del av livet mitt. Jeg STORtrives, og synes det er veldig kjekt å jobbe i butikk og hjelpe andre, men jeg brenner mer for egne prosjekter. Om jeg skulle ha jobbet som en fulltidsfotograf ville det gjerne ha gått i kunstneriske barne-/familie-portrett, eller reklameoppdrag. Foto er veldig hellig for meg, og jeg faller heller inn i en kunst sjanger, enn noe annet, og det er dette jeg brenner for. Dessverre er det ikke så lett å overleve på dette. Men en gang håper jeg på at jeg kan jobbe fulltid og leve av slike bilder.

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Alt går ann i Jalla land

Sin første utstilling kom i 2011 etter en måned i Marokko. Man kan tydelig se hun har fått mye inspirasjon fra landets farger, kultur og de plastikk importerte varene fra Kina.

– Jeg har hatt en utstilling fra Marokko som het «alt går ann i Jalla land». Dette var en serie med 7 selvportretter. Jeg klemte meg inn på et 10kvm rom, rigget opp studio, og hamstret gatene for plastikk, blomster og inspirasjon. Rammene i 60×90 var håndlaget, og ble dratt med tilbake til Norge, hvor jeg selvfølgelig sprayet dem i GULL.

Seinere hadde hun også en utstilling på Victoria Hotell i Stavanger i forbindelse med release platen til J.R Harlekin. Platen hadde navnet «Me Me Me» så her fikk hun muligheten til å ta en rekke portretter av frontvokalisten Jan Rune Holdhus i forskjellige drømmende settinger. Hvert bilde hadde en tilknytting til en sang fra platen, så de ble framstilt visuelt i et samarbeid med Jan Rune og Helles tolkning av det. For øyeblikket henger også bildene på Sting, hvor det er QR-koder under hvert bilde som tar deg til sangen i iTunes, slik at det blir en sammenheng mellom utstillingen og musikken.

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Nettverking og fotojobber

Hennes særegne stil har gitt henne en del oppdrag og muligheter.

– Nå jobber jeg med den andre platen til J.R Harlekin. Jeg jobber også alltid med egne prosjekter. Det er alltid noe jeg må gjøre. Ofte åpner og lukker jeg et bilde ti ganger før jeg er 100% fornøyd med det. Det å ha en 100% stilling i tillegg på Japan Foto er tidkrevende, da jeg prøver å gi alt til dette også.

– Jeg blir kontaktet via-via ofte. Det er viktig å ha et nettverk, men det kreves også mye arbeid. Ellers så får jeg mail fra det blå. Jeg har fått mye igjen for å ha en stil som skiller seg litt ut. Det har også gitt meg helt straighte oppdrag. Jeg kan godt bli kontaktet av noen som liker bildene jeg tar, men som ønsker bilder i sort/hvit av en baby, avslutter hun.

For å se mer av Helles arbeid kan du besøke hennes hjemmeside på http://www.hellenavratil.com/ eller følge henne på Facebook.

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

Helle Navratil - Spetakkel

 

Share

En kommentar på “Ung og Lovende – Drømmende verdener fra Helle Navratil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Stig Bratvold

Stig Bratvold jobber som digital designer hos Uniform i Oslo. Han har en bachelor i kommunikasjonsdesign fra RMIT University i Australia. Hovedfokuset hans er digital design men han har blant annet jobbet som lærer ved KiR, og har vært med å starte Spetakkel. Du kan sjekke ut portfolien hans på behance.com eller følge han på Twitter