Fotografi, Inspirasjon og tips

Utdrag fra min bokhylle

Share

I den kreative bransjen henter man ofte inspirasjon fra andre. En viktig inspirasjonskilde er den gode gamle bokhylla, hvor man ofte kan finne noen skjulte skatter. I Utdrag fra min bokhylle tar vi for oss bøker innen de ulike kreative sjangrene og ser på hvorfor nettopp disse bøkene kan være av interesse for andre. Først ut er fotografiet.

Photography: A Cultural History, 3rd Edition, Mary Warner Marien

Denne boken tar for seg fotografiet sin utvikling fra sin spede begynnelse i 1827 fram til dagens komplekse fotoverden. Boken er i utgangspunktet skrevet for studenter som en introduksjon til fotografiet. Forfatteren ser fotografiet i lys av hvordan samfunnet har utviklet seg og hvordan foto blant annet har blitt brukt i kunst, vitenskap, reise, krig, mote, media og individuell praksis. Ettersom det er tredje utgave av boken har forfatteren også skrevet mye om samtidsfotografiet, massemedia og fotografiet sett i lys av dagens globale systemer. Boken går dermed bort fra det tradisjonelle europeiske og amerikanske fokuset man ofte finner ellers. Photography: A Cultural History fungerer fint som oppslagsverk, men kan også leses fra perm til perm for de som ønsker detaljert kunnskap om et av de viktigste medium de siste 200 år.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 12.59.10

 

Så lenge det vara, Rune Johansen

Inspirasjon fra andre fotografers arbeid kan være svært viktig i utviklingen av eget arbeid. Rune Johansen gir nettopp slik inspirasjon til mange. Hans presise blikk for det enkle men samtidig komplekse gjør han til en av de beste på å skildre folks hverdagsliv. Så lenge det vara er en skildring av folk og naturlandskap i Nord-Norge og en fortsettelse av fotoboksuksessen Hiv mannskjiten fra 2004 der han gjennom bilder og tekst fabulerer rundt vanlige folks liv. Så lenge det vara ble i 2005 kåret til årets vakreste fotobok av Grafill, noe som mange sikkert fikk med seg. Denne lille skatten av en bok er verdt å ha i sin bokhylle.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 12.59.25

Collection Photographs, Pompidousenteret

Mange kunstsentra og museer har sine egne samlinger med fotografier. En av de største og viktigste samlingene av fotografi i Europa finner man i Paris, nærmere bestemt i Pompidousenteret sitt Musée National d’Art Moderne. Som seg hør og bør, med en samling på over 70 000 bilder, har senteret laget en egen bok som tar for seg de viktigste fotografier i det 20. århundret. Bokens hovedtemaer fokuserer på alt fra surrealisme og europeisk avantgarde til eksperimentell og konseptuel kunst og performance. De seks hovedkapitlene fokuserer på hver sin epoke, med tilhørende introduksjonsessay om den enkelte epoke. Ettersom kapitlene er organisert både kronologisk og tematisk er det enkelt å få oversikt over de siste hundre års fotohistorie. For den som ikke er så glad i å lese, egner boken seg ypperlig som billedbok da den viser noen av de største verker i fotografiets historie. 

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 12.59.42

Photoshop-recept, Moderna effekter för dina bilder, Sanna Lund

Denne boken er en fin liten skatt for de som ønsker seg en enkel og rask innføring til noen lure triks i photoshop. Det finnes nok av bøker om photoshop som er så tykke at man knapt orker å åpne boka. Denne derimot, gjør det både gøy og spennende å ta fatt på photoshopuniverset. Fofatteren tar i bruk fiffige og lure grep om hvordan man for eksempel kan få gode svart/hvittbilder, bruke ulike fargefiltre, justeringslager og masker, samt hvordan man får kule vintagepreg eller instagrameffekter på bildene.

Skjermbilde 2014-09-03 kl. 12.59.58

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spetakkelet

Ingvild Festervoll Melien

Fotograf og geograf med utdannelse fra UiB, NKF og Fudan/Yunnan University i Kina. Bor i Bergen der hun jobber i eget fotofirma. Ingvild liker symmetri og arkitektur og er hobbyplystrer